Ukategorisert

Retten til å diskriminere

Det er lett å mobbe de slemme. Det er lett å overse deres menneskeverd. Det er kanskje nettopp derfor viktig å være bevisst på deres rett til å foreta frie, selvstendige valg.

Menneskers rett til å foreta egne valg, innebærer en rett til selv å velge kriteriene som man velger fra. Grunnen til at jeg kjøper dagligvarene mine på en bestemt butikk, bør jeg ha hundre prosent råderett over. Kanskje har de best priser? Kanskje har de best råvarer? Kanskje har de den mest ryddige butikken? Kanskje har de kortest gangavstand? Kanskje har de best parkeringsplasser? Kanskje har de de peneste kassadamene? Kanskje kjenner jeg noen andre som handler der? Kanskje er det noen jeg vil unngå som jeg vet at ikke handler der?

Grunnene er mine. De kan være irrasjonele og fordomsfulle. De kan være uforståelige for alle andre.

En pub kan f.eks. være rasismefri sone. Det er noe man liker. Det er populært og man forsvarer gladelig deres rett til å ikke slippe inn rasister. Problemet oppstår for mange når man ikke liker valgene. Hva om de vil være en hvit sone, der «fargede» ikke har adgang? Hvordan er det da med toleransen?

La meg innrømme at min toleranse vil være lik null. Jeg vil aldri sette mine ben i en pub som driver rasistisk. Jeg vil boikotte dem. Og oppfordre andre til det samme. Men jeg vil forsvare deres rett til å foreta dette valget, med de konsekvensene det medfører for kundeforholdet til meg. Også de dumme, ekle og slemme har de samme rettigheter som oss andre.

Grunnen til at jeg skriver denne artikkelen er overskrifter Frelsearmeen rensker ut homofile i Dagsavisen. Artikkelen antyder at Frelsesarmeen er begynt å diskriminere homofile. De mister sin jobb p.g.a. hvem de elsker i livet.

Liberaleren støtter hundre prosent opp om Frelsesarmeens rett til å selv velge hvem de vil ha som ansatte, inkl. retten til å diskrimenere. Politiske myndigheter har ingen rett til å blande seg bort i dette. Enkelt og greit.

Nå tar jeg selvsagt mye som skrives i avisene med en klype salt, men om det viser seg at ryktene er sanne, så kan nok Frelsesarmeen regne med at mine penger neppe kommer til å havne på deres bankkonto i fremtiden…

Mest lest

Arrangementer