Ukategorisert

Partiet med egen avis – eller omvendt

AKP-leder Jorun Gulbrandsen svinger pisken over Klassekampen. For «Se og Hør»-aktig er hennes dom. Varsler 3-sidersinnlegget (!) redaktørskifte?

Partiet AKP (m-l) presterte på 1970-tallet det enorme løftet å starte sin egen avis; Klassekampen. Fordi avisen vokste og partiet sto på stedet hvil, ble Klassekampen ofte beskrevet som «avisen med eget parti». Men eierforholdet AKP har til avisen skaper rett som det er hodebry for redaksjonen.

Partiet AKP (som for å sminke liket ikke lenger heter AKP (m-l)) eier 20% av aksjene (!) i avisen Klassekampen. Til tross for at partiet har vært mer eller mindre dødt siden 1990 (ifølge boken Mao, min Mao) makter de fortsatt å utøve en viss påvirkning på venstresiden. I 1997 maktet partiet å sparke avisens redaktør Paul Bjerke. Bjørgulv Braanen ble ansatt, og har sørget for å gi avisen en ansiktsløftning (sponset av skattebetalerne, med pressestøtte), og dermed vunnet nye lesere.

Nå er det kanskje slutt.

AKP-leder Jorun Gulbrandsen skrev forleden et 3-siders innlegg i Klassekampen, der hun kritiserer avisen for å være lydig redskap for den nye folkefrontregjeringen, og for å være for «Se og Hør»-aktig. En sammenligning både Braanen og Odd J. Nelvik (Se og Hør) sikkert vil betakke seg for. I mediekretser diskuteres det flittig om innlegget er et varsel om forestående redaktørskifte. Styrelederen i Klassekampen bedyrer at innlegget representerer partiet AKP og ikke avisens styre. Selv om partiet er største eier i avisen.

Gulbrandsen var forøvrig under Bernt Hagtvedts oppgjør med AKP i 2003 bekymret for hva hennes barn og deres venner ville tenke om henne når hun ble beskyldt for å ha støttet folkemord. Litt sent kanskje, 25 – 30 år efter at partiet hun har vært aktiv i støttet sjarmerende karer som Stalin, Mao og Pol Pot. Folkemord? Ikke vi, nei!

Vi bekymrer oss lite for hva som foregår i og rundt Klassekampen – men vi bekymrer oss naturligvis for pressefriheten.

Men en avis eiet av et parti med så lurvete for ikke å si ikke-eksisterende forhold til demokrati, ytringsfrihet burde kanskje bekymre seg litt mer?

Unge Høyre-lederen har forøvrig blogget om den nye filmen om AKP-hysteriet.

Tags:

19 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Alf Ivar
16 years ago

Utrolig bra skrevet.

Wilhelm
Wilhelm
16 years ago

«partiet hun har vært aktiv i støttet sjarmerende karer som Stalin, Mao og Pol Pot. Folkemord?»

Dette sitatet hvor skribenten ymter frampå om AKPs påståtte Stalin-støtte viser bare hvor utrolig lite kunnskap skribenten må ha om maoistbevegelsen på 70-tallet og i dag. Og burde derfor ikke uttale seg om den heller.

Runar Karlsson
Runar Karlsson
16 years ago

Gjesp. Vel, hvis man støttet historiens verste massemorder (Mao) – spiller det egentlig noen rolle moralsk sett hvorvidt man støttet Stalin eller ikke?

Kommunister er kjeltringpakk som støtter en totalitær og menneskefiendtlig ideologi, uansett hvilke personer de påstår og ikke påstår å ha støttet.

Pleym
Pleym
16 years ago

Jeg anbefaler Wilhelm å lese «Mao, min Mao» – som jeg har anmeldt i http://www.liberal.no. Der redegjøres det godt for hvilken støtte AKP (m-l) gav til både Stalin, Mao og Pol Pot på hvilke tidspunkter. At ledende folk i bevegelsen dengang idag velger å bortforklare med at de nå «vet» at Pol Pot aldri var kommunist, er bare patetisk.

Men for all del: Del gjerne din innsikt med oss, Wilhelm

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Samtidig støttet jo også FrP apartheid-staten i Sør-Afrika i sin tid, men uten at det blir tatt noe særlig opp…

Wilhelm
Wilhelm
16 years ago

Jeg er ikke AKPer, og har ikke tenkt å forsvare AKP på noen områder. Men det vises tydelig at Pleym verken har lest Mao min Mao eller har annen innsikt om kaderbevegelen. Ettersom AKP (eller SUF ml) i sin tid ble stiftet i opposisjon til Sovjet og NKPs Moskva-tro linje. Og ga ut mye Sovjetkritisk stoff. Så er det også ganske vitalt at Stalin døde 1953, 16 år før SUF brøyt ut av SF og dannet forløperen til AKP, SUF ml. Kritiser gjerne AKP for støtte til diverse lumske regimer, men vit da for pokker hva du prater om når… Read more »

Pleym
Pleym
16 years ago

Ja, jeg har naturligvis anmeldt boken uten å ha lest den.. Chinas ledelse under Mao fremhevet det i deres øyne positive ved Stalin som en dårlig skjult kritikk av Sovjet under Krustshovs reformistiske ledelse. KKP likte dårlig at SUKP gikk inn for fredelig sameksistens mellom to diametralt motsatte ideologiske samfunnssyn. Og AKP backet Mao, også hans syn på Sovjet – men ikke på norsk EF-medlemskap (bare for å ha nevnt det). I Mao-boken fremheves hvordan AKPs sannhetsministerium (SKAU) gjennomførte 8 linjeskifter i løpet av 4 år (!). Det tok f.eks 2 år (!) å forberede AKP-kadrene på at Hoxha i… Read more »

Ingolf Kvamme
Ingolf Kvamme
16 years ago

Pleym, er det en grunn til at du konsekvent skriver China (altså med ch istedenfor k)?

(En kraftig digresjon, men jeg får unnskylde meg med at jeg er nysgjerrig av natur.)

Pleym
Pleym
16 years ago

Nei. Kanskje leksikonet mitt er litt gammelt?

Wilhelm
16 years ago

Jeg klarer ikke å se at du kan bevise at AKP støtta en død mann.
Og EF-saken, Hoxa osv. har fint lite med dette og gjøre.
Vi kan helt sikkert lage en lang liste ilag over hinsides ting AKP har gjort og støttet. Men det ser litt ut som en evt støtte til Stalin blir brukt for å avfeie alle grupperinger på venstresiden.
SV støtta vel også fyrn siden Finn Gustavsen var i DDR?

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

##Jeg klarer ikke å se at du kan bevise at AKP støtta en død mann. Og EF-saken, Hoxa osv. har fint lite med dette og gjøre. Vi kan helt sikkert lage en lang liste ilag over hinsides ting AKP har gjort og støttet. Men det ser litt ut som en evt støtte til Stalin blir brukt for å avfeie alle grupperinger på venstresiden. SV støtta vel også fyrn siden Finn Gustavsen var i DDR?## Sett det jeg også.. med en gang debatten begynner å bli interessant så kommer representanter fra høyresiden og ramser opp Stalin, Pot og Mao, som en… Read more »

Experten
Experten
16 years ago

Liten feil/unøyaktighet i artikkelen:

I 1997 maktet partiet å sparke avisens redaktør Paul Bjerke. Bjørgulv Braanen ble ansatt (…)

Jon Michelet ble ansatt. Braanen ble først redaktør i KK i 2002,

Pleym
Pleym
16 years ago

Takker Experten for korreksjonen. Historien blir ikke noe «penere» for AKP av den grunn. Braanen har maktet å løfte Klassekampen ut av sekttilværelsen. Derfor kommer AKP (og nå også RV) med avskyuttalelser og banbuller. Den frie presse, selv om den er eiet av AKP, skal ha et kritisk blikk på makten – inkludert sine egne eiere. Men i AKP er de ikke så glade i presse som ikke er lojale. Mot partiet.

Ole Bjørndal
Ole Bjørndal
16 years ago

Hvis det skulle være noen tvil om stalin- støtte hos venstresiden på 70- tallet, kan dere slå opp i boken «dksf 100 år». Der er det bilde av en søt liten løpeseddel fra suf- ml som bærer tittelen «Stans den borgelige hets av Stalin». Tror det skulle være nok. Spiller forsåvidt ingen rolle om de støttet galningene eller ikke, ideologien deres er jo like idiotisk uansett. Det er vel egentlig bare oss liberalister som gidder å henge seg opp i at ledende samfunnstopper i Norge ikke forstår begrepet frihet, og aldri vil gjøre det heller, og derav mener at diktatorer… Read more »

Øyvind Strømmen
15 years ago

«For enhver sosialist vet jo hva som er best for hvert enkelt individ, og vet jo også at da må man fjerne de som er uenig» Mystisk som bare faen. Jeg er sosialist og jeg vet verken hva som er best for hvert enkelt individ eller noe som helst om at de som er uenig må fjernes. Og ikke bare det. Jeg har aldri støttet Mao, aldri Pol Pot, aldri Stalin, aldri Enver Hoxha, og – for den del – aldri AKP og spesielt ikke Jorun Gulbrandsen. Men det er godt at liberalere kan finne seg noen tullebukker når de… Read more »

Thomas S. Hansen
Thomas S. Hansen
15 years ago

nå har vel politikk blitt litt mer komplisert enn det var på Stalins tid(blant annet med FrP som sier jatakk begge deler..heh.). politicalcompass.org kan du se hvor du står både på en x og en y akse, og ikke bare den tradisjonelle høyre/venstre..

Forskjellen idag på AP og H er vel mest administrasjonsferdigheter og ikke ideologi

Ole Bjørndal
Ole Bjørndal
15 years ago

Jammen Øyvind. Hvis du ikke vet hva som er best for meg, hvorfor vil du da regulere livet mitt og ta penger fra meg(skatt). Det logiske ville jo vært å la meg leve fritt og dermed kunne bestemme over mitt liv og eiendom. Mulig du er en «snill» sosialist som synes det holder å bestemme over store deler av livet mitt, og at sosialistfiender ikke trenger og fjernes, bare reguleres. Gratulerer med det. Da har jo sosialismen kommet et stykke på vei. Forøvrig er jeg enig med von Mises om at sosialister egentlig bare lider av et fourier- kompleks, og… Read more »

Øyvind, Mechelen
15 years ago

Jeg føler ikke noe behov for å regulere livet ditt, Ole, jeg har mer enn nok med å regulere mitt eget, takk. Når det gjelder skatt så har vansker med å skjønne hvordan dette å betale skatt kan være så smertefullt for deg. At jeg mener at det er fornuftig av et samfunn å ha skatteordninger har da også lite med å gjøre at jeg vil ta moroa fra deg, men mer med å gjøre at jeg ser på det som tjenlig at samfunnet kan levere enkelte fellesgoder. For å være snill og nattvekterliberal så kan jeg jo påpeke at… Read more »

Steinbukken
15 years ago

«Men det er godt at liberalere kan finne seg noen tullebukker når de skal rakke ned på venstresiden; da slipper man å snakke politikk.»

I likhet med sosialister, som putter alle som ytrer liberale synspunkter i samme sekk som de mer ytterliggående i FrP/eks-FrP som Kleppe, Simonsen, Sandberg, osv. (som jeg ikke oppfatter som liberale i det hele tatt).

Toppen (eller bunnen) ble vel nådd da man ble kalt nazist fordi man synes at muslimer (i likhet med alle andre) må tåle kritikk mot sin religion…

Fra arkivet