Ukategorisert

Partiet med egen avis – eller omvendt

AKP-leder Jorun Gulbrandsen svinger pisken over Klassekampen. For «Se og Hør»-aktig er hennes dom. Varsler 3-sidersinnlegget (!) redaktørskifte?

Partiet AKP (m-l) presterte på 1970-tallet det enorme løftet å starte sin egen avis; Klassekampen. Fordi avisen vokste og partiet sto på stedet hvil, ble Klassekampen ofte beskrevet som «avisen med eget parti». Men eierforholdet AKP har til avisen skaper rett som det er hodebry for redaksjonen.

Partiet AKP (som for å sminke liket ikke lenger heter AKP (m-l)) eier 20% av aksjene (!) i avisen Klassekampen. Til tross for at partiet har vært mer eller mindre dødt siden 1990 (ifølge boken Mao, min Mao) makter de fortsatt å utøve en viss påvirkning på venstresiden. I 1997 maktet partiet å sparke avisens redaktør Paul Bjerke. Bjørgulv Braanen ble ansatt, og har sørget for å gi avisen en ansiktsløftning (sponset av skattebetalerne, med pressestøtte), og dermed vunnet nye lesere.

Nå er det kanskje slutt.

AKP-leder Jorun Gulbrandsen skrev forleden et 3-siders innlegg i Klassekampen, der hun kritiserer avisen for å være lydig redskap for den nye folkefrontregjeringen, og for å være for «Se og Hør»-aktig. En sammenligning både Braanen og Odd J. Nelvik (Se og Hør) sikkert vil betakke seg for. I mediekretser diskuteres det flittig om innlegget er et varsel om forestående redaktørskifte. Styrelederen i Klassekampen bedyrer at innlegget representerer partiet AKP og ikke avisens styre. Selv om partiet er største eier i avisen.

Gulbrandsen var forøvrig under Bernt Hagtvedts oppgjør med AKP i 2003 bekymret for hva hennes barn og deres venner ville tenke om henne når hun ble beskyldt for å ha støttet folkemord. Litt sent kanskje, 25 – 30 år efter at partiet hun har vært aktiv i støttet sjarmerende karer som Stalin, Mao og Pol Pot. Folkemord? Ikke vi, nei!

Vi bekymrer oss lite for hva som foregår i og rundt Klassekampen – men vi bekymrer oss naturligvis for pressefriheten.

Men en avis eiet av et parti med så lurvete for ikke å si ikke-eksisterende forhold til demokrati, ytringsfrihet burde kanskje bekymre seg litt mer?

Unge Høyre-lederen har forøvrig blogget om den nye filmen om AKP-hysteriet.

Tags:

Mest lest

Arrangementer