Ukategorisert

Holocaust-markering viktig

Det er «absurd» å markere Holocaust med en egen minnedag, mener Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Oslo. Og vil ha en felles minnedag for folkemord.

Det var i Vårt Land fredag at Ghozlan sluttet seg til et britisk forslag om en felles minnedag for folkemord – som skal inkludere både jødene under 2.verdenskrig, Armenerne i Tyrkia under 1.verdenskrig, samt Bosnia og Rwanda i nyere tid.

Han mener en egen minnedag for Holocaust fremhever folkemordet på jødene som viktigere enn andre folkemord.

Det er ingen tvil om at Holocaust vil fortsette å leve i verdens kollektive bevissthet, uavhengig av om det finnes en egen minnedag eller ikke. Systematisk, industriell utryddelse av jøder slik det skjedde i nazistenes konsentrasjonsleire savner sidestykke i verdenshistorien. Sjelden har vel et folkemord vært så forberedt så grundig, med byråkratisk nøyaktighet og absurditet, så systematisk gjennomført over flere år – nærmest uavhengig av krigen som foregikk på alle fronter. Tysk krigsinnsats mot både den tidligere allierte kommunisten Stalin så vel som mot vestlige demokratier som Frankrike, Storbritannia og USA ble underordnet Hitlers livsoppgave; å utrydde jødene. At vanlige folk med familieliv og utdannelse kunne bidra til et slikt folkemord er vanskelig å forestille seg, om det ikke var for den enorme bevismengden i nazistenes egne arkiver – og eksistensen av både konsentrasjonsleire og overlevende ofre og medløpere.

At tyrkere og serbere på grunn av nasjonalisme drepte armenere i 1915 og muslimer i Bosnia i 1995, og at folkegrupper som hutuer og tutsier dreper hverandre i Rwanda i 1994 er en skamplett for både EU, NATO, FN, og verdenssamfunnet forøvrig. Både i Stalins Sovjetunionen og Maos China døde millioner av mennesker fordi de var underlagt kollektivistiske massemorderes ideologiske galskap. Pol Pot klarte i Kambodsja å ta livet av ca. hver tredje innbygger – bare i løpet av 3 år.

Ingen av disse hendelsene blir mindre grusomme om Holocaust minnes med en egen dag. Ingen av menneskene som døde i disse folkemordene blir mindre verdt av den grunn at det ikke skjedde under Holocaust.

Det finnes dem som nekter for at Holocaust fant sted. Som Irans nyvalgte president. Og nynazister.

Holocaust er så spesielt både som fenomen betraktet og som folkemord – at historien aldri bør gjemmes bort.

Det er ingen grunn til ikke å minnes andres lidelse selv om Holocaust-dagen 27.januar består.

Å bagatellisere folkemord er ingen tjent med. Å minnes måten jødene ble utryddet på, og hvorfor – kan bidra til at også andre folkemord blir løftet frem fra historiens glemsel. Selv om f.eks Tyrkia stritter imot.

At Holocaust-dagen fortsetter å eksistere bidrar til at folkemord som sådan har en viktig plass i vår kollektive bevissthet. Det kan hjelpe både muslimer i Bosnia, kristne armenere i Tyrkia og andre ofre for irrasjonell eller ideologisk galskap.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Gir artikkelen egentlig sin støtte til Ghozlan eller ikke? Jeg leter etter en konklusjon, men den er litt uklar.. Uansett mener jeg at Ghozlan så absolutt har et poeng. Spesielt argumentet hans om at fremhevingen av holocaust på jødene kan føre til mer antisemittisme kjenner jeg meg igjen i. At dette fyrer godt oppunder nynazister er en ting, men jeg kjenner selv at jeg blir provosert når noen ukritisk forsvarer holocaust på jødene som «mer viktig» enn andre folkemord. Folkemord er forkastelig uansett! Jovisst var holocaustet på jødene en tragisk hendelse, men at dette skal (mis)brukes gang på gang for… Read more »

Pleym
Pleym(@pleym_2)
16 years ago

Naturligvis er folkemord forkastelig, uansett.

Jeg tror ikke du kan finne en eneste artikkel fra min hånd på Liberaleren som bruker Holocaust til å unnskylde Israels fremferd overfor f.eks palestinerne. Snarere tvert imot.

At israelernes fremferd overfor palestinere og andre kan føre til hat og aggressivitet mot staten Israel er ikke vanskelig å forstå. Men vold løser ingen problemer.

Hva staten Israel gjør idag, kan uansett ikke brukes som unnskyldning til å bagatellisere eller redusere betydningen av Holocaust.

At vi med denne dagen minnes Holocaust-ofrene, kan tvert imot bidra til fokus på folkemord generelt. Og det er bra.

P.A.Rønning
P.A.Rønning
16 years ago

Kombat-Kåre:»Jovisst var holocaustet på jødene en tragisk hendelse, men at dette skal (mis)brukes gang på gang for å legitimere staten Israel og en fortsatt okkupasjon av Palestina stiller jeg meg uforstående til.» Betyr dette at Kåre mener Israel egentlig er dårlig legitimert som stat? Hvis vi slutter å snakke om Holocaust, så forsvinner legitimiteten? Okkupasjon av «Palstina»: Kåre kjenner kanskje ikke historien? 3 ganger ble Israel utsatt for militært angrep fra omliggende muslimske/arabiske stater. Først i 1948, så kom 6-dagerskrigen og dernest Yom Kippur-krigen. Mulig Kåre mener at territorium erobret i krig bare pent skal tilbakeleveres når krigen er vunnet?… Read more »

Knut Albert
16 years ago

Ghozlan uttaler følgende i intervjuet:
«Jeg blir provosert når så mange henger fast i noe som hendte for 60 år siden» – og det er bare en av flere uhyrlige uttalelser.
Det viser klart nok at det er minst like stort behov for å markere minnet om Holocaust-ofrene i dag som før.

Kai
Kai
16 years ago

God kommentar av P.A.Rønning.

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Rønning…. hvorfor drar du dette over på en innvandringsdebatt?
Hvis du er ute etter å «ta» meg, så ta meg på det debatten dreier seg om.

Mari
Mari
12 years ago

Skremmende, det der at folk kan komme med
slike uttalelser, dette beviser hvor mye opplysning «noen» trenger om holocaust, masseutryddelsene ikke bare på jøder måtte lide, men også slavere, sigøynere, funksjonshemmede og
sinnslidende. Hvor mange av disse har egentlig giddet og sette seg ned med 2. Verdenskrig og prøvd og forstå hvorfor det er viktig emne?

Som at nazistene rensket ut enorme deler av Jugoslavia for og erstatte det med «raserene germanere».

Mari
Mari
12 years ago

Skremmende, det der at folk kan komme med
slike uttalelser, dette beviser hvor mye opplysning “noen” trenger om holocaust, masseutryddelsene ikke bare jøder måtte lide, men også slavere, sigøynere, funksjonshemmede og
sinnslidende.

Hvor mange av disse muslimene som kommer med slike uttalelser har egentlig giddet og sette seg ned med 2. Verdenskrig og prøvd og forstå hvorfor det er viktig emne?

Som at nazistene rensket ut enorme deler av Jugoslavia for og erstatte det med “raserene germanere”.

Fra arkivet