Ukategorisert

Ukritisk idiotnyhet

Det er sjelden jeg blir så forarget som da jeg så på TV2-nyhetene i dag tidlig. Maken til å lage et ukritisk oppslag skal man lete lenge etter.

Jeg tar det forbehold at jeg ikke kjenner til andre fakta enn de som kom frem i innslaget på morgennyhetene på TV2. Jeg fulgte imidlertid godt med siden jeg hørte reklamenyhetssendingen (de sender jo bare det samme hver halvtime) mer enn en gang.

Essensen i saken var som følger: 130 000 blinde og svaksynte mister tilbudet om en lydavis. Grunnen er at regjeringen ikke bevilger 250 000 kr til dette på statsbudsjettet.

Ingen kritiske spørsmål ble stilt. To spørsmål melder seg umiddelbart.

1) Brukerne av lydavisen skryter på seg at det er 130 000 som mister dette tilbudet. Det kan være at det finnes så mange blinde- og svaksynte hvis du inkluderer alle som har mer enn normal brillestyrke, men å anta at dette er det reelle tallet med brukere eller potensielle brukere er selvsagt overdrevent sprøyt. Det er utrolig hvordan media bare tar tall som de blir presentert av en politisk pressgruppe og kjører dem gjennom kverna uten kontakt med en fungerende menneskelig hjerne.

2) La oss anta at tallet er 1000 ganger for stort, at det er snakk om 130 reelle brukere. Nå overdriver vi denne veien bevisst, tallet er nok høyere. Grunnen er at vi skal vurdere kostnadene for brukerne, i et worst case scenario, altså færrest mulig brukere.

250 000 kr utgjør 1923 kr pr bruker. Dette utgjør 5 kr og 27 øre pr dag… Det er mye mindre enn ikke-blinde betaler for sin daglige VG eller Dagbladet. Det er omtrent på nivå med hva et abonnement på Aftenposten eller Dagsavisen koster.

Det falt tydeligvis ikke TV2-nyhetene inn å sjekke hvor mye dette egentlig er per bruker, de bare slapp forurensingen sin direkte ut over tv-seerne, hver halvtime, hele morgenen. Søppel-tv er tydeligvis ikke bare et program på TV2…

Vår oppfordring til de 130 brukerne er at de får betale nyhetene sine selv slik som andre mennesker! Og er de flere så blir det enda billigere!

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
VamPus
16 years ago

Lydavis? Mener du at de får betalt for å høre på radio?

Og hvordan i all verden klarer du å starte dagen med TV2-nyheter uten å få magesår?

Bent Mosfjell
16 years ago

Ikke vet jeg hvordan det fungerer, tror det er en mekanisk pc som leser inn teksten eller noe slikt…

Vel, hvis jeg skal være helt presis, så så jeg ikke på TV2-nyhetene… Frokost-tv med innlagte nyheter stod på i bakgrunnen da jeg lå i badekaret… Jeg skal spare dere for eventuelle anatomiske koblinger i den anledning!

Hadde for øvrig vært våken i 7 timer på det aktuelle tidspunktet… Startet dagen med Poker-tv på Sportskanalen rett etter midnatt!

Nick
Nick
16 years ago

Så vidt jeg har skjønt det, skal det rett og slett innføres en ny teknisk løsning på dette – en løsning som tydeligvis ikke falt i smak hos klagerne på TV2.

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
16 years ago

Det synes å være behov for en oppklaring her. Jeg er selv blind, og har noe erfaring med tingene. Det dreier seg ikke om opplesning av ordinært avisstoff, opplest av en syntetisk tale. En lydavis kan ses på som et ordinært radioprogram, lest inn på CD og sendt ut til brukerne. Den aktuelle lydavis inneholder, foruten stoff om Blindeforbundets egne aktiviteter, artikler sakset fra den tabloide ukepresse. Dette gjøres fordi tabloidpressenes internettsider – pluss endel ordinære avishjemmesider – er vanskelig å lese med det spesialutstyret blinde må ha for å bruke datamaskin. Dette innbefatter leselist – ramme under tastaturet der… Read more »

Fra arkivet

 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • 7 bøker som har påvirket meg7 bøker som har påvirket meg
  Det er en sann glede å oppdage en god bok.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.