Ukategorisert

Drømmen om den sterke mann

På 1930-tallet var drømmene om den sterke mann som rydder opp i politisk kaos sterke, også her i Norge. I Venezuela er det presidenten som er den sterke mann. Også på leketøysmarkedet.

Hva skal barnene med superhelter i et land som har Hugo Chavez som president?

Nettavisen melder at den ultimate julepresangen til barn i Venezuela var en actiondukke som forestiller Chavez. Dukken utkonkurrerte tradisjonelle superhelter.

Chavez ble kjent da han som oberst ledet et militærkupp i 1992. Han ble straffet, men vant likevel presidentvalget i 1999. Siden er han blitt en god venn av Cubas diktator Fidel Castro, og en stadig plage for USA. Chavez drømmer om å realisere Simon Bolivars drøm om et forenet Syd-Amerika, og har omdøpt Venezuela til ”Den bolivariske republikken Venezuela”.

Han ble nylig ”gjenvalgt” som president i et valg der bare en fjerdedel av velgerne deltok. Opposisjonen boikottet valget. Hjemlige marxister hyllet likevel valget som en seier. Der i gården har de vel ingen grense for hvor få som skal delta før et valg anses som ugyldig.

Som den populist han er, har Chavez sitt eget medieshow hver uke, der han ”informerer” om sin gjøren og laden, og ”snakker” med folket. Som våre hjemlige populister, er Chavez i den lykkelige situasjon at han kan smøre folket med oljepenger. Dermed fremstår Chavez som en sterk mann ”på parti” med folket.

Dukken der presidenten fremstilles som actionhelt kan oppfattes som å tjene penger på presidentens popularitet, men også som et forsøk på å skaffe Chavez fremtidige velgere. Det er ingen tradisjon i Latin-Amerika for å respektere konstitusjonelle begrensninger på muligheten for å bli gjenvalgt – og vi kan vel ikke forvente at Chavez med sin forhistorie skal respektere loven. Nå har han jo også makt til å skrive lovene slik han vil ha dem.

Når ungene oppdager at Chavez ikke har de eksepsjonelle egenskapene superheltene er ventet å ha, kan vi jo håpe at den oppvoksende slekt sørger for at klovnen havner der han hører hjemme – på sirkus.

Tags:

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
16 years ago

Mens vi snakker om demokrati her… Opposisjonen i Venezuela, som kontrollerer alle andre TV-kanaler enn den statlige valgte selv å boikotte valget. Dette skjedde etter at det i fjor var folkeavstemning om Chavez skulle fortsette som president, som igjen skjedde etter at opposisjonen brukte ulovlige virkemidler som oljelockout og et voldelig kupp. Nylig ble det avslørt at de nå i steden for å drive valgkamp heller konspirerer med paramilitære i Colombia for å velte Chavez. Du kan selvfølgelig synes hva du vil om Chavez, men det er rimelig tåpelig å beskylde ham for å være antidemokrat, hvis ikke «antidemokrat» og… Read more »

Wilhelm
16 years ago

Hva var udemokratisk fra Chavez sin side ved valget?

Kombat-Kåre
Kombat-Kåre
16 years ago

Nå er jo ikke opposisjonen det grann bedre enn Chavez, faktisk langt verre vil jeg påstå.
Men det er vel ikke like interessant, så lenge de ikke er røde..

Lars
16 years ago

Poenget her er at Chavez, så lenge han har vært president, faktisk har fulgt alle de demokratiske spillereglene, mens opposisjonen gjør det motsatte. Å argumentere med at du «bare (stilte) spørsmål ved grensen for valgdeltagelse for at et valg skal betraktes som ikke gyldig» blir for dumt når du bruker mesteparten av innlegget ditt på å gjengi den udemokratiske opposisjonens argumenter mot en president som er folkevalgt og gjenvalgt etter alle kunstens regler.

Rune fra Oslo
Rune fra Oslo
16 years ago

Nyheter på norsk fra Venezuela:
http://www.albacom.no/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=31

Chávez bruker listene fra underskriftsaksjonen for avsteming til å sparke politiske motstandere/ nekte mostandere jobb.
Side 1:Å skrive under mot Chávez er en terroristisk handling \ Politisk forfølgelse satt i system

Ungdommer som henger opp anti-Chávez plakater blir arrestert og hengt ut på statlig fjernsyn.
Side 2:Arrest av ungdommer som henger opp plakater\Venezuelansk statsfjernsyn mobber ungdommer\Løslatt mot meldeplikt

Det er også mer. Kanskje Lars kan si hvor i demokrati-regelboka det står at slike dette er slik det skal være.

Norwegian expat
Norwegian expat
16 years ago

Chavez oppgang i Venezuela foelger en gammel oppskrift. Den begynte med daarlig styring fra hoeyrepartier (enig med kombat kaare) heller enn Chavez egen fortreffelighet. Naa er han ved makten og faar masse applaus fra vestlige sosialister/kommunister, som ikke har bedre ‘revolusjoner’ aa applaudere. Jeg vet ikke hvor udemokratisk han er, men tegnene har begynt, bla at han proever aa faa utvidet perioden han kan sitte som sjef. Som alle som kan litt historie vet, en selvopptatt sosialist/kommunist, god demagog og maktglad militaermann vil snart lide av ‘stor mann’ sykdommen. Det som foelger er godt dokumentert: menneskerettighetene, den personlige eiendomsrettigheten og… Read more »

Norwegian expat
Norwegian expat
16 years ago

Glemte antisemitisme, ingen respektable diktator kan vaere foruten. Sosialisten Chavez har naa tatt opp hansken fra europeiske nasjonalsosialister:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1136361025285&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Fra arkivet