Ukategorisert

Drømmen om den sterke mann

På 1930-tallet var drømmene om den sterke mann som rydder opp i politisk kaos sterke, også her i Norge. I Venezuela er det presidenten som er den sterke mann. Også på leketøysmarkedet.

Hva skal barnene med superhelter i et land som har Hugo Chavez som president?

Nettavisen melder at den ultimate julepresangen til barn i Venezuela var en actiondukke som forestiller Chavez. Dukken utkonkurrerte tradisjonelle superhelter.

Chavez ble kjent da han som oberst ledet et militærkupp i 1992. Han ble straffet, men vant likevel presidentvalget i 1999. Siden er han blitt en god venn av Cubas diktator Fidel Castro, og en stadig plage for USA. Chavez drømmer om å realisere Simon Bolivars drøm om et forenet Syd-Amerika, og har omdøpt Venezuela til ”Den bolivariske republikken Venezuela”.

Han ble nylig ”gjenvalgt” som president i et valg der bare en fjerdedel av velgerne deltok. Opposisjonen boikottet valget. Hjemlige marxister hyllet likevel valget som en seier. Der i gården har de vel ingen grense for hvor få som skal delta før et valg anses som ugyldig.

Som den populist han er, har Chavez sitt eget medieshow hver uke, der han ”informerer” om sin gjøren og laden, og ”snakker” med folket. Som våre hjemlige populister, er Chavez i den lykkelige situasjon at han kan smøre folket med oljepenger. Dermed fremstår Chavez som en sterk mann ”på parti” med folket.

Dukken der presidenten fremstilles som actionhelt kan oppfattes som å tjene penger på presidentens popularitet, men også som et forsøk på å skaffe Chavez fremtidige velgere. Det er ingen tradisjon i Latin-Amerika for å respektere konstitusjonelle begrensninger på muligheten for å bli gjenvalgt – og vi kan vel ikke forvente at Chavez med sin forhistorie skal respektere loven. Nå har han jo også makt til å skrive lovene slik han vil ha dem.

Når ungene oppdager at Chavez ikke har de eksepsjonelle egenskapene superheltene er ventet å ha, kan vi jo håpe at den oppvoksende slekt sørger for at klovnen havner der han hører hjemme – på sirkus.

Tags:

Mest lest

Arrangementer