Ukategorisert

Rugovas død

Ibrahim Rugova døde lørdag av lungekreft. Den kjederøykende kosoalbanske lederen fikk aldri oppfylt drømmen sin, et fritt Kosovo som lever i fred med sine naboer og seg selv.

Av Tarjei Leer-Salvesen, journalist

Hans død kommer ubeleilig for prosessen i landet. For Rugova var den av de albanske lederne som serberne nøt en viss respekt for. Det skyldes nok hovedsakelig hans uttrykte motstand mot vold som virkemiddel i konflikten som har herjet både Kosovo og resten av Balkan de siste femten årene.

Nå har det blitt reist en del spørsmålstegn ved hvor reell ikkevoldslinjen til Rugova og LDK har vært. Albanerne var den undertrykte majoritet i Kosovo i lang tid, og serberne var overgriperne. Etter krigen i 1999 er det serberne som føler seg undertrykket. Mange har flyktet. Og noen spør seg om albanerne først og fremst har kjempet for frihet fra serberne, ikke for fredelig naboskap.

Rugova balanserte hårfint mellom rollen som en samlende leder for såvel muslimske som sekulære albanere, for frihetskjempere i eget land og i eksil, og samtidig som en leder serberne kunne forholde seg til. Han ble sterkt kritisert av sine egne da han reiste til Milosevic for å få i gang fredssamtaler mens USA gikk til luftkrig og UCK-geriljaen slo til samtidig mot serbiske mål på bakken.

Jeg kan ikke huske å ha sett et eneste bilde av Rugova uten sneipen i munnen. Da jeg besøkte LDKs hovedkontor i Pristina i 1997 sammen med en delegasjon fra Kristiansand Katedralskaole som besøkte sin vennskapsskole i Kosovo, møtte jeg mannen kort en gang. Det var en vennlig, men skrøpelig mann som hilste den norske delegasjonen. Håret stod til alle kanter og han så ut som om han hadde sovet altfor lite og kompenserte med røyk og kaffe konstant.

Dagens Kosovo må ha vært umulig å slå seg til ro med for en mann som Ibrahim Rugova. En uavklart folkerettslig status, i praksis et Nato-protektorat og rent formelt en bare delvis selvstyrt republikk under Serbia. Naboskapet er langtfra godt, og stemningen mellom folkegruppene internt i Kosovo er heller ikke god.

Rugovas ettermæle blir nok godt. Hvordan sluttkapitlet i historien om Kosovos løsrivningskamp blir seende ut, er vanskeligere å spå. Hadde han røyket litt mindre, kunne Ibrahim Rugova muligens levd lenge nok til å oppleve det.

Tarjei Leer-Salvesen er journalist, tidligere medarbeider i Norwatch og Klassekampen.

Mest lest

Arrangementer