Ukategorisert

KUL-Vallas sanne ansikt

Den gamle kommunisten som nå er LO-leder, Gerd-Liv Valla, har ikke glemt gamle takter. Derfor logrer også utenriksminister Støre lydig når Mesteren taler.

Ifjor refset LO-lederen norske myndigheter fordi opposisjonelle mot Castro-diktaturet i Cuba ble invitert til 17.mai-feiring i den norske ambassaden. Støre lovet å se på saken.

Nå har han konkludert, og ifølge Dagsavisen bøyer han seg for regjeringens egentlige sjef; Gerd-Liv Valla. Det skal bli slutt på å invitere dem som kjemper for cubansk demokrati til å feire gjennombruddet for norsk demokrati, i Norges ambassade i Havana.

Jonas Gahr Støre er den eneste i regjeringen som både folket og opposisjonen på Stortinget har stor tillit til. Han er stjernen i en regjeringsklasse av dumpekandidater. Måten han har håndtert den håpløse henvendelsen fra Valla på, bør gi ham en alvorlig ripe i lakken.

Cuba er et diktatur der det finnes en opposisjon Norge som et demokrati bør støtte og oppmuntre, istedenfor å stenge døren for dem. Bør Norge tviholde på dialogen med et regime som i lys av angrepet på Irak fengsle opposisjonelle – i et lønnlig håp om at verden ikke skulle legge merke til det?

Castro har ikke vist noen tegn til å akseptere at demokratiet er et bedre system enn diktaturet. Selv ikke da hans økonomiske onkler og ideologiske brødre i Øst-Europa kollapset.

Gerd-Liv Valla har bakgrunn fra Kommunistisk Universitetslag (KUL), om anså AKP (m-L) som for høyrevridde (!). Forholdet mellom de to organisasjonene er omtalt i boken «Mao, min Mao«. Valla har aldri beklaget at hun var med i en organisasjon som gikk inn for diktatur. Hun har heller aldri unnskyldt det som noen «ungdomssynd». Det skal også godt gjøres, for hun var voksen da hun var med. Som mange kommunister har hun funnet ut at det er enklere å gjøre karriere i AP/LO-systemet.

Hennes KUL-aktivitet ble trukket frem da hun ble justisminister (!), og LO-leder, men vi savner en grundig belysning av hennes mørkerøde fortid. Efter en periode hvor båndene mellom Ap og LO ble løsnet, har LO-lederen igjen strammet grepet om Ap. Valla synes nok den gamle metoden med de samme folkene som gjengangere både i LO og Ap var tungvint. Istedet har hun satset på pengenes makt.

Er det én person utenriksministeren ikke bør høre på når det gjelder Norges forhold til Castro-diktaturet, er det Gerd-Liv Valla.

Vi håper Støre beklager knefallet for Valla (og Castro!), og rydder enhver tvil av veien om at Norge fortsatt vil ha dialog med og støtte opp om Cubas demokratiske krefter. Hvis ikke, bør Jens gå ut og irettesette sin egen partifelle – og ikke bare statsråder fra SV..

Apropos SV, så har jo SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland foreslått at diktatoren Fidel Castro får Nobels fredspris..

For å markere avstand til regjeringens logring for røde diktaturer (og LO-lederen) bør opposisjonen gå sammen om en invitasjon til cubanske opposisjonelle, om å besøke Stortinget. For eksempel 17.mai. Andre aktuelle besøksmål kan være Eidsvollsbygningen.

Mest lest

Arrangementer