Kommentar

Ingen grunn til å omfavne Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nyter en enorm tillit ikke bare hos de tre koalisjonspartiene Ap, SV og SP, men også hos befolkningen. Hva med hans forhold til diktaturer, ytringsfrihet – og til Aps koalisjonspartnere?

Det var lørdag at Dagbladet kunne bringe nyheten om Støres popularitet. 70% av de spurte mener han gjør en god jobb, 15% mener han er middels, mens bare 1% mener jobben han gjør er dårlig.

Jonas Gahr Støre er regjeringens mest populære. Han fører et sobert og klart språk, som er uten den tvil og de bisetninger som ofte preger andre politikere. Støre gikk i en god skole, hos statsministrene Brundtland og Stoltenberg. Han har også vært sjef for Røde Kors. I det hele tatt gir han inntrykk av å være en skikkelig person.

Er det så enkelt at hans personlige egenskaper blir reflektert i den store tilliten han har? I så fall er det verdt å poengtere at han skal fremføre Norges utenrikspolitikk ikke bare på vegne av Ap, men også av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Sistnevnte har aldri hatt spesielt stor oppslutning om sin utenrikspolitikk.

Tvil om Støres dømmekraft
I de litt mer enn 100 dager Støre har vært sjef i UD, er det flere saker som gjør det nødvendig å stille spørsmål ved Støres dømmekraft.

– SVs Israelboikott
I forbindelse med SVs boikottaksjon mot Israel er det ingen tvil om at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen håndterte sin dobbeltrolle på en klønete måte. Jonas Gahr Støres håndtering er det like stor grunn til å reagere på. Han (og statsministeren) nærmest kappet hodet av Halvorsen i all offentlighet. Efter at Stoltenberg på et landstyremøte i Ap nettopp fremhevet hvordan koalisjonspartnerne skal behandles med respekt. Uenighet skulle avklares internt. Stoltenberg og Støre må ha kommet på andre tanker. Det var viktigere å roe ned USA og Israel enn å bevare samholdet i den rødrøde koalisjonen.

– Forholdet til USA og Israel
Brevene Støre sendte til utenriksministrene i USA og Israel er selsom lesning. Til sin kollega i Israel brukte han uttrykket ”forsvarbare grenser” – og dermed adopterte han begrepene Israel selv bruker for å forsvare muren mot vestbredden, likvidasjoner av palestinske ledere, osv. osv.

Brevet til USAs utenriksminister ble innledet med ”Dear Condi”. Venstresiden i Norge har reagert sterkt på hvordan tidligere forsvarsminister Krohn Devold nærmest tungekysset sin amerikanske kollega Donald Rumsfeld. Er det noen grunn til å tro at Støre har et mindre hett forhold til sin kollega Condi Rice? Skal SVs USA-hat bare komme til uttrykk når de nære forbindelsene mellom Norge og USA demonstreres av borgerlige politikere?

Var det egentlig noen grunn til å sende beroligende brev til USA? Vel er landet Israels største økonomiske støttespiller internasjonalt, men når ble en partiinitiert forbrukerboikott i Norge sak for den amerikanske regjeringen?

Logringen for Castro
Under Bondevik II-regjeringen ble det fast praksis å invitere opposisjonen mot Castro-diktaturet i Cuba til norsk 17.mai-feiring. Dét likte naturligvis kommunisten Castro dårlig. Nå har Støre føyet seg for diktatoren – og stanser Jan Petersens praksis. Norge skal være et fredsland og være stolt av sin demokratihistorie. Men Cuba trenger vel ingen inntrykk fra norsk demokratiutvikling? I hvert fall ikke Castro. Han er jo fullkommen.

Man kunne tenke seg at det var Hallgeir Langeland fra SV som hadde en finger med i spillet. Han har jo vist så overordentlig godt demokratisk gangsyn at han har foreslått Fidel Castro til Nobels fredspris..

Dikterer LO norsk utenrikspolitikk?
Det var ikke SV og Langeland som fremtvang endringen av norsk holdning til Castro-diktaturet og Cubas demokratifremmende opposisjon.

LOs leder og ekskommunist Gerd-Liv Valla var den som i desember foreslo endringen overfor Støre. Han lovet å vurdere forslaget, og efter mindre enn to måneder er han kommet til at det er bedre å ha dialog med diktaturet enn å støtte opp om Cubas demokratiske krefter.

Ytringsfrihet – ikke så farlig?
Danske Jyllandsposten publiserte karikaturer av profeten Muhammed, noe som falt muslimer både i og utenfor Danmark tungt for brystet. I Norge var det ingen store aviser som tok opp hansken. I stedet var det den kristne avisen Magazinet som fulgte Jyllandspostens eksempel. Dessverre har ikke Støre fulgt den danske (blå) regjeringens eksempel med å forsvare ytringsfriheten. I stedet har han sendt instruks til norske ambassader – om å unnskylde, forstå og beklage. Ytringsfriheten kommer som en parentes tilslutt i instruksen.

Disse fem eksemplene får Liberaleren til å tvile på Jonas Gahr Støres dømmekraft. I så viktige saker som ytringsfrihet, holdningen til diktatur, interesseorganisasjoners innflydelse på utenrikspolitikken, USAs og Israels innflydelse på norsk Midtøstenpolitikk, og respekten for selvstendige partiers primære politikk – også når de er i koalisjon med Ap.

Når Støre får så stor støtte i folket, kan det tolkes dit hen at folk flest ikke er opptatt av ytringsfrihet, demokratiutvikling på Cuba osv. osv. Eller at media og opposisjonen har vært for dårlige til å konfrontere utenriksministeren med hans holdninger til demokrati og ytringsfrihet.

Hvis utenriksministeren ikke snarest retter opp kursen han har slått inn på i de ovennevnte eksemplene er det ingen grunn til å omfavne Jonas Gahr Støre.

Det er kanskje grunn til å minne om uttrykket ”I de blindes rike er den enøyede konge”.

Tags:

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trond
15 years ago

Vel han er ihvertfall bedre enn Jan Pettersen, men det skulle heller ikke mye til.

- O.
15 years ago

Endelig noen som påpeker det som har irritert meg hele tiden! Helt enig, denne fyren er akkurat like mye av en vattnisse som alle tidligere utenriksministre – og har et enda tvilsommere forhold til demokrati og slikt. Bra innlegg.

Espen
Espen
15 years ago

Strålende innlegg! Du burde sende det inn til Aftenposten, slik at flere forhåpentligvis vil lese det.

Siv.ing Data
Siv.ing Data
15 years ago

Dette viser at politikk alltids kan diskuteres. Det er nettopp Støres klare tale som har gjort ham populær, som f.eks i boikott av Israelaksjonen. At de løser de fleste konflikter internt er gitt, men når en krise er på god vei utenfor norske grenser må noen gjøre tiltak, og det ble gjort. Støre beklaget ikke yttringsfriheten, men fornærmelsen. Retten til å fornærme er gitt i et demokrati, jeg har min fulle rett. For eksempel kan jeg si at Mette Marit er genetisk søppel der søppelgenene fra hennes far er nå tronearving!! Jeg har min fulle rett til å si dette,… Read more »

Andreas M. Hellenes
Andreas M. Hellenes
15 years ago

Kanskje Gahr Støres popularitet skyldes noe så enkelt som at han åpenbart er mere av en fagmann enn av en plaprete og kunnskapsløs politiker. Vattnisse-påstanden er det rene tøv – få statsråder virker å være mere handlekraftige enn utenriksministeren. Dessuten er det jo herlig å han en minister med solid utdannelse såvel teoretisk som praktisk.

Kjell Nagy
Kjell Nagy
14 years ago

«Like barn leker best» heter det i det gamle ordtaket. Tenk nå tar Hr Støre Hamas med Fata inn i varmen. Han skal nå sende mer av våre skattepenger slik at de kan fortsette sin kamp mot dette jødefolket. Det at vi indirekte er med på å støtte og fremme terrorisme er ikke bra. Dette vil bare føre til mer terror i verden. GARANTERT….Vi burde heller bekjempe den.
Kan vi stille Hr Støre til ansvar om 5-6 år?
Sjekk statistikkene fremover!

Per
Per
14 years ago

Petersen var en langt bedre utenriksminister enn Støre. Petersen skapte ihvertfall aldri tvil om hva som var Norges holdning, og hva som var i de demokratiske og liberale ideenes interesse. Støre er selvfølgelig også demokrat, men han lefler med totalitære interesser og snakker etter munnen de som ønsker begrensninger på demokratiet og ytringsfriheten. Ikke bra.

Simon
14 years ago

Joda, hans skapte desverre endel tvil om det, bla gikk han sterkt inn for å betrakte Hamas som en vanlig organisasjon som det kunne forhandles med, istedenfor en morderisk bande med alle jøders utslettelse som sitt formål.

Men i Nato-sammenheng o.l. var Petersen OK, det er sant sann…

Fra arkivet