#, Magasin

Voltaire – vi trenger deg!

Filosofen Voltaire formulerte selve essensen for forsvaret av ytringer. Ytringsfrihet er ingen selvfølge – og har aldri vært det. Selv om ytringsfrihet er menneskets medfødte rett.

François-Marie Arouet (1694 – 1778), bedre kjent som Voltaire sa det så elegant: “Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.”

Voltaire var opplysningstidens mest kjente filosof, og ledet arbeidet med Encyclopedien. På grunn av dette store kunnskapsløftet var hans liv i fare, og det var eneveldet Frankrikes myndigheter som ville ham til livs. Et skrift om kong Ludvig XVs formynder, hertugen av Orleans, førte til at Voltaire havnet i det beryktede fengselet Bastillen. Voltaire havnet efterhvert i eksil i England, og ble påvirket av The glorious revolution (1688).

Rett før han døde I 1778 kom han tilbake til Paris, for første gang på 28 år. Under den franske revolusjon ble han æret med begravelse i Pantheon. Da monarkiet og reaksjonen gjenvant makten, ble levningene tatt ut igjen, og ødelagt.

Voltaire forsvarte enkeltmenneskets rettigheter, slik som ytringsfriheten.

Voltaire er idag et symbol på ytringsfriheten, men kunne like gjerne vært et symbol på Opplysningstiden, på arbeidet for generell utbredelse av kunnskap, og arbeidet mot diktatur.

De siste månedenes anslag mot ytringsfriheten både I Danmark, Norge og andre steder viser at Voltaires livsgjerning er et evig aktuelt eksempel til efterfølgelse.

Arven efter Voltaire må føres videre!

18 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Manavy
16 years ago

Dette er min mening om denne saken. Klikk på lenken og si om du er enig.
http://www.vgb.no/4110/perma/28180/

vive
vive
16 years ago

Vive!

Mariann
Mariann
16 years ago

Ytringsfrihet er en grunnleggende og verdi i vårt samfunn. Men jeg tror Voltaire ville gremmes dersom han opplevde hvordan det han kjempet for nå blir misbrukt. Et verdisett som blir rendyrket til det ekstreme, der folket selv slutter å tenke er ikke sunt i noe tilfelle. På samme måte som religiøse mennesker dyrker et gitt verdisett, og noen ganger til det ekstreme dyrker du nå også verdier til det ekstreme uten å tenke selv. Tør jeg minne om fremmedordbokens forklaring på ekstremist; en person som i sine politiske, eller andre synspunkter går for langt, går til ytterligheter.

Rune fra Oslo
Rune fra Oslo
16 years ago

I would remind you that extremism in the defense of liberty is no vice! And let me remind you also that moderation in the pursuit of justice is no virtue!

Barry Goldwater

Vegard
16 years ago

Interessant fenomen dette med disse små tingene vi sier til hverandre gang på gang og lar bli sannheter, slik at vi slipper å tenke over implikasjonene. ‘Ekstremisme er i seg selv galt’, og fritar anklager for videre grunngivelse av hvorfor en påstand er gal, enn bare å vise at det er ‘ekstremt’.

Anbefaler Mariann å lese ‘Brave New World’ av Aldous Huxley.

Harald
Harald
16 years ago

«Tør jeg minne om fremmedordbokens forklaring på ekstremist; en person som i sine politiske, eller andre synspunkter går for langt, går til ytterligheter.»

Så man skal ikke «gå for langt» i å skape verdier, forsvare friheten og øke sin kunnskap?

Den slags moderasjon kan du ha for deg selv.

Mariann
Mariann
16 years ago

Debatten dreier seg ikke om å forsvare trusler om terrorangrep på grunn av de trykte karikaturtegningene. Vi er alle enige om at det er galt. Men det dreier seg om å se litt lenger enn nesa rekker… og søke et visst nivå av selvinnsikt og bevissthet om kultur både historisk og komparativt. Ikke hele verden er sekularisert, og det må vi forholde oss til. Nei, ekstremisme er ikke i seg selv galt. Jeg er ikke så dum at jeg ikke vet det, men jeg gikk ut fra at du forstod budskapet. Ekstermisme innebærer ofte at en verdi dyrkes til det… Read more »

Rune fra Oslo
Rune fra Oslo
16 years ago

Jeg oppfordrer Vegard til å begynne å tenke mer selvstendig.

Hvis Vegard tenkte selv ville han være enig med deg. Er det det du mener ?

Eksempel: respekt.

Jeg har meget stor respekt for muslimers evne til å tåle tegninger. Større enn Abid Q. Raja. Større en deg også ? Jeg har meget liten respekt for sensur.

Nobody is to stone anybody until I blow this whistle — even, and I want to make this absolutely clear, even if they do paint, «Mohammed».

Vegard
16 years ago

Sitat Mariann : «…dyrker du nå også verdier til det ekstreme uten å tenke selv». Det er mulig du tenkte eller forstod mer enn du skrev, men hva du skrev er alt vi andre har å forholde oss til. Du gjør ikke noe forsøk på videre forklaring av kritikken din enn at det er ‘ekstremt’. Som debatteknikk er det ikke særlig konstruktivt. Du angrep Pleym for å forsvare sine verdier til det ekstreme, og grunnga det ikke utover dette. Du slo fast at han til alt overmål gjorde det uten å tenke selv. Ditt kulturrelativistiske budskap, som du ikke strekker… Read more »

Mariann
Mariann
16 years ago

Alternativet er et samfunn uten en absolutt verdi. På samme måte som jeg ikke forfekter respekt til det ekstreme vil jeg ikke forfekte ytringsfrihet til det ekstreme. Jeg vil ikke ha et samfunn der ytringsfriheten er absolutt. Jeg sier for eksempel nei til mobbing. Hvordan stiller du deg til det, dersom du mener at ytringsfriheten er absolutt? Jeg mener at på samme måte som man kan skade mennesker fysisk dersom man har de rette midler og er i posisjon til det kan man også skade mennesker psykisk dersom man har midler og er i posisjon til det. Jeg ønsker ikke… Read more »

Mariann
Mariann
16 years ago

Hvorfor svarer du ikke på spørmålet jeg stilte i innlegget? Jeg gjentar: Hvordan stiller du deg til mobbing, dersom du mener at ytringsfriheten er absolutt? Jeg ønsker et noe mer nyansert og utfyllende svar. Jeg har lest den andre artikkelen din og vil komme med et innlegg.

Steinbukken
16 years ago

Mobbing er uakseptabelt, da dette er psykisk vold mot enkeltpersoner. Karikaturtegning er ikke mobbing. Satire er en del av den offentlige debatt. Offentlige personer og ideologier må tåle kritisk søkelys, herunder satire. Det triste i denne sammenhengen er at myndigheter i flere arabiske land og islamister hauser opp stemningen – blant annet ved at falske tegninger som er langt verre enn de opprinnelige har blitt vist fram i Midtøsten av islamister fra Danmark. Det er kun ett motiv som ligger bak en slik opphausing: Makt, makt og atter makt. Ytringsfrihet, politisk frihet og religiøs frihet er de islamistiske ekstremistenes verste… Read more »

Mariann
Mariann
16 years ago

Til steinbukken: Ja, men da er du enig med meg. Mobbing er uakseptabelt. Det innebærer at ytringsfriheten ikke er absolutt.

Hvorvidt trykkingen av karikaturtegingene er mobbing, hån, ærekrenkelse eller bare velbrukt satire burde kanskje avgjøres i rettsalen? Hvis yringsfrihet, politisk frihet og religiøs frihet er de islamistiske ekstremistenes verste fiender, er hån, ærekrenkelse, mobbing og mangel på respekt ekstremliberalistenes beste venner? Dette kan kanskje Pleym også svare på? Jeg håper på et svar fra pleym også på de andre spørsmålene jeg har stilt.

Mariann
Mariann
16 years ago

Kan du svare meg på dette Vegard: Hvordan stiller du deg til mobbing dersom du mener at ytringsfriheten er absolutt?

oppgitt
oppgitt
13 years ago

Du verden så mye feil informasjon samlet i en og samme artikkel. Voltaire LEDET aldri arbeidet med Encyklopedien, heller var han ikke 28 år i Engladn, osv. Svært lite er i det hele tatt korrekt her. Fy fy fy!

MB
MB
12 years ago

Snublet over denne artikkelen ved en tilfeldighet. Vil bare opplyse om at Voltaire IKKE er opphavsmann til det berømte sitatet. Det var Evelyn Beatrice Hall som først brukte ordene i en biografi om Voltaire.

Fra arkivet

 • Prøysenisme er god liberalismePrøysenisme er god liberalisme
  “Å forklare essensen av liberalisme gjennom Alf Prøysen, sier du?” Check!
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?