Ukategorisert

Rikets Røst – valgets kval

I kveld er det sesongpremie på programmet ”Rikets Røst” på TV2. Kåre Valebrokk står helt sikkert foran valgets kval noen timer før programmet har premiere.

En liberal mann
Kåre Valebrokk har i mange år fremstått som en liberal mann. Som TV-sjef har han jobbet for å oppheve forbudene mot alkoholreklame, reklame for reseptfrie medisiner og politisk reklame. Han har forsvart flaggbrenning. Han har fremstått som en mann med liberale grunnholdninger. Derfor har skribenten visse forventninger til kveldens sesongpremie av ”Rikets Røst”. I kveld kan seerne få se om TV2 tør der andre tier.

Kåre Valebrokk har i forhold til mange andre sjefer gitt positive signal i politiske saker, men mer engasjement i saker som ikke direkte angår TV2 hadde ikke skadet. En liberal grunnholdning bør inkludere mer enn kun reklame og markedsføring. I kveld kan TV2-sjefen bryte den barrieren, hvis han tør.

Otto tør, får han lov?
Programleder Otto Jespersen har vært en komiker som har satt fingeren på mange ømme punkt. Han har vært dristig, fått kritikk for dette, men alltid stått for sine utspill. Enten det har vært fra scenen eller fra TV-skjermen. Alle husker torsdagsklubbens harselas med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Alle gjenkjenner hans ironi mot et fargerikt fellesskap i de ulike showene. Brenningen av det amerikanske flagget er også et stunt mange ikke kommer til å glemme på en god stund. Otto Jespersen tør, men får han lov?

Muhammed-karikaturene
Det er bråket om Muhammed-karikaturene som er årsaken til at skribenten har store forventninger til kveldens program. Forventningene om en humoristisk vri på det vi opplever i verden i forbindelse med tegningene er til stede. Kun fantasien setter begrensninger på vinklingen Otto Jespersen og Zahid Ali kan benytte i et slikt innslag.

Ingen norske TV-kanaler har vist frem tegningene. Kanskje blir ”Rikets Røst” den første som tar sjansen. Det er rom for det i ytringsfrihetens tegn. Om det er godt fjernsyn er et spørsmål skribenten ikke skal kommentere.

Viktig med en markering
Det er viktig med en markering av denne saken for å lage så mange skyteskiver for terrorismens vrede som overhode mulig. Er det mange nok, vil terrorismen bli impotent som Jan Arild Snoen så godt skrev det i en kommentar til Unge Høyres leder, Torbjørn Røe Isaksen. Jo flere skyteskriver, jo verre blir kampen for de islamistiske fundamentalistene. En umulig kamp er det få som vil spille.

”Rikets Røst” har alle forutsetninger for å lykkes i et innslag som setter ytringsfriheten på dagsorden til det fulle. Spørsmålet er om TV2 tør å skille seg ut fra den grå masse av fjernsynskanaler.

”Rikets Røst” vises klokken 21:40 i kveld.

Tags:

Mest lest

Arrangementer