Ukategorisert

10 år uten anbud

Offentlig sektor er et pengesluk av dimensjoner. Fordi mange sektorer er skjermet mot konkurranse. Eller de lar være å følge regler om konkurranse.

Forsvaret er et eksempel på det siste. idag avslører Nettavisen at selskapet IFS har vært leverandør av IT-løsninger til Forsvaret i 10 år – uten noensinne å ha vunnet en anbudskonkurranse.

Hvem har vært forsvarsministre fra 1996 og fremover?

I Brundtlands siste regjering var det Jørgen Kosmo (Ap), i Jaglands regjering var det Jørgen Kosmo (Ap), i Bondeviks første regjering var det Dag Jostein Fjærvoll (krF) og Eldbjørg Løwer (V), i Stoltenbergs regjering var det Bjørn Tore Godal (Ap), i Bondeviks annen regjering var det Kristin Krohn Devold (H), og i Stoltenbergs annen regjering er det Anne Grethe Strøm-Erichsen (Ap).

Får vi nå se et politisk spill der alt handler om å plassere skyld? Helt sikkert. Alle vil renvaske «sin» minister.

Et annet spørsmål: Hvor har Riksrevisjonen vært i disse 10 årene? Dette uavhengige organet som skal følge med på alle transaksjoner i offentlig sektor, og som er ivrige efter å slå ned på reiseregninger.

Skal man spare på skillingen og la daleren gå? Her er det behov for en kraftig opprydning.

Forsvaret skal ikke være noen hellig ku unntatt fra effektivisering, rasjonalisering, anbud og konkurranse.

Her er det bare å starte opprydningen. Partiene som roper høyest på konkurranse og anbud er de partiene som også bevigler mest og hegner mest om Forsvaret som institusjon. Så spørs det om de klarer å holde hodet kaldt og tungen rett i munnen..

Mest lest

Arrangementer