Ukategorisert

Politisk dobbeltmoral

Lørdag kan du vinne 28 millioner kroner. Det er teksten på plakaten som ligger på mange nettsted i dag. Det er Rikstoto som driver reklame for lørdagens spill der toppgevinsten er flere titallsmillioner. Politisk dobbeltmoral!

Liberaleren er ikke imot spill, heller ikke imot reklame for spill. Når Rikstoto og Norsk Tipping får annonsere for sine tilbud må også andre aktører få lov til det samme. Konsesjonsordningen på spill gir en monopolsituasjon i markedet, og er et klart brudd med ytringsfriheten. Spillermonopolet for Rikstoto og Norsk Tipping er politisk dobbeltmoral av verste sort ettersom politikerne argumenterer for begrensninger på grunn av faren for folks spilleavhengighet.

Norsk Rikstoto er en frittstående, næringsdrivende stiftelse som ble etablert 24. september 1982 av Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklubb. Stiftelsen har et overordnet ansvar for all totalisatorvirksomhet og en overordnet økonomisk styring av hestesporten. Gjennom sin daglige drift skal Norsk Rikstoto bidra til å styrke hestesport, hestehold og norsk hesteavl. Norsk Tipping AS er et statlig selskap der målsetningen er å generere overskudd til samfunnsnyttige formål. Gjennom samfunnsnyttige formålsparagrafer bruker politikerne konsesjonsordningens rå makt for å utelukke konkurranse for selskapene som har monopol på markedet. Gamle, gode Stalin ville ha vært stolt over norske politikere sine prinsipp.

Tiden er inne for liberalisering av dette markedet der fri konkurranse og full ytringsfrihet for selskapene må være nøkkelordene. Folk må gjerne vinne 28 millioner kroner gjennom spillene ril Rikstoto, men selskap som i dag er registrert i utlandet må få den samme muligheten ovenfor forbrukerne i Norge. Dagens forskjellsbehandling er en skam for det politiske system.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Torkill Bruland
15 years ago

Det er jo dobbelt dobbeltmoral. For en annen dobbeltmoral om dette er at det er umoralsk å tjene 28 millioner på ærlig arbeid, mens det å få 28 millioner uten å gjøre annet arbeid enn å fylle ut en tippelapp, det er høyverdig

John Aubø
John Aubø
15 years ago

Jeg kaller dette for liberalistisk likegyldighet. Pengespill har til alle tider produsert omtrent utelukkende tapere. De fleste kan leve med å tape små summer, men for svært mange går det galt med både ekteskap og personlig økonomi ,og sykdommer og depresjoner hører også med til bildet. Dette er et typisk marked som IKKE må liberaliseres, jo færre aktører jo mer oversiktelig og lettere å styre.Og at det er staten som trekker i trådene gjør at politikere kan gå inn å gjøre forandringer, private og deres lobbyister vil alltid motsette seg alle forandringer som fører til redusering av deres inntekt.Lotto er… Read more »

- Kjetil
- Kjetil
15 years ago

Du, det er en fin knapp som mange kaller for «enter» ganske langt til høyre på tastaturet. Når man trykker på den hopper man over en linje i teksten.

Man gjør det fordi tekster så kompakte som din nesten er uleselige.

Asbjørn
Asbjørn
15 years ago

Reklame: Verden har forandret seg på flere områder de siste årene. Reklame for spill fra utlandske bookmakere ser man daglig på TV-kanaler som ikke sender fra Norge. Internett er full av sider med reklame for spill fra utlandske bookmakere. Målet med reklame forbudet i den mediaverden vi lever i dag er ikke mulig å nå – da må man fjerne internett og kun tillatte NRK å sende TV-programmer. Spillermonopolet:Finnes det et spillemonopol i dag i Norge? Jeg selv spiller for 30.000 til 40.000 kr i månden hos utlandske bookmakere. Igjen har internett gjort det mulig, men selv tilbake på 80… Read more »

Jens Gunnar
Jens Gunnar
15 years ago

Slik eg ser det, er det to grep det går ann å ta for å få ned spilleavhengiheten i Norge. Det eine er å totalforby alle pengespill, og da meine eg alle, ingenting er uskyldig nok. Den andre og meir realistiske er å senke toppgevinstene og å la fleire vinne. For det er mange der ute som drømmer om å vinne 2-3 millioner i lotto, men hva hadde skjedd om den toppgevinsten var 2-3 hundre tusen, spillet ville blitt mindre attraktivt og mange ville spilt mindre ergo ville dei ikkje tapt så store summer. For egen del kan eg sei… Read more »

Bigboyen
Bigboyen
15 years ago

Jeg lurer på hva som gjør at andre sine problemer skal ta fra meg min frihet til å bestemmme hva jeg ønsker å gjøre med mitt liv og mine penger?

Det er selvsagt leit og trist at noen mennesker har problem med spilling, men hvorfor skal jeg bli fratatt mine rettigheter for at noen tror at det vil gjøre problemene til andre mennesker mindre?

Det er flott at noen vil hjelpe de som sliter med spilleavhengighet, men det må faktisk skje uten at jeg mister mine grunnleggende rettigheter til å bestemme hva jeg vil bruke mine penger på.

AWEF
15 years ago

VAFFEL

Fra arkivet