Ukategorisert

Høy bensinpris?

Fremtiden i våre hender lurer på hvorfor norske bilister klager på bensinprisen. En undersøkelse viser at bilistene i Norge får mye bensin, nesten mest i en undersøkelse av tilfeldig valgte land, målt gjennom lønnen på en time arbeid.

Undersøkelsen tar for seg land Norge kan sammenlignes med.

Faktumet er at staten tar nesten syv kroner per liter i ren avgift, penger som brukes for å finansiere en gigantisk offentlig sektor. Syv kroner per liter i avgift er mye. Med en mindre offentlig sektor kunne dette beløpet ha vært redusert kraftig eller avgiften kunne ha vært fjernet fra statsbudsjettet. Syv kroner i avgift er mye, enormt mye i et oljeland.

Det er den store avgiften som er årsaken til at mange klager på høy bensinpris. Bilistene er på mange måter blitt en melkeku for staten for å finansiere såkalte fellesgoder. Som liberalist er det lett å forstå alle som reagerer på en bensinpris som er over ti kroner per liter. Rett og slett fordi prisen er politisk overregulert.

Skribenten har ikke helt sansen for sammenligningen med andre europeiske land. Et sosialdemokratisk styresett er et sosialdemokrati uansett om det er i Norge eller i England.

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Øyvind Kobberstad
Øyvind Kobberstad
15 years ago

Hei! Om du spørr meg er liberalismens viktigste punkt at man ikke skal begå overtramp mot andre i liberalismens navn. Dette betyr i praksis at vi tar oss den friheten å beskytte oss selv og våre barn mot forurensing. Ganske enkelt fordi firheten ikke innbærer frihet for å ødelegge klimaet, som jeg også bor i. Fremtiden i våre hender kommer med ett viktig poeng når de sammenlikner bensinpris mot arbeidsinntekt, når drivstoff er så billig er miljøavgift helt nødvendig for å hindre latterlige lave priser. Problemet med lave priser virker i første omgang at da øker forbuket, dette er da… Read more »

Øyvind Kobberstad
Øyvind Kobberstad
15 years ago

Problemet med miljøavgiften på bensin er at det er ett nødvendig onde, jeg tror vi er enige i at det beste hadde hvert om folk av fri vilje hadde hvert miljøbeviste, nå er det dog ikke slik. Hva pengene brukes til er da en annen diskusjon, det at bilister skal betale for ting som forsvar, skoler etc. er forsåvidt ikke riktig. Men jeg ser ikke noe problem egentlig med at bilister, som da forurenser, kan bidra med noen kroner for å rette opp/begrense skadene mot miljøet. Selv om du er imot subsidier så er du vel enig i at ved… Read more »

tommy gundersen
tommy gundersen
15 years ago

hei!!!!!! jeg er en gutt på 15 år å jeg snuser som bare det! jeg har ikke nåkk penger til å kjøpe klær forde snusen er så dyr. jeg mener den burde være litt billigere..

Wilhelm Hagerup
15 years ago

Til Tommy: Stor bokstav ved starten av setninger.
«Å» er infinitivsmerke, «og» er en konjuksjon.
Det heter «nok» ikke «nåkk».
Det heter «fordi» ikke «forde»

Er du et bevis på at den norske skole ikke er så god den burde være, eller gjør du det med vilje?

Fra arkivet