Ukategorisert

Høy bensinpris?

Fremtiden i våre hender lurer på hvorfor norske bilister klager på bensinprisen. En undersøkelse viser at bilistene i Norge får mye bensin, nesten mest i en undersøkelse av tilfeldig valgte land, målt gjennom lønnen på en time arbeid.

Undersøkelsen tar for seg land Norge kan sammenlignes med.

Faktumet er at staten tar nesten syv kroner per liter i ren avgift, penger som brukes for å finansiere en gigantisk offentlig sektor. Syv kroner per liter i avgift er mye. Med en mindre offentlig sektor kunne dette beløpet ha vært redusert kraftig eller avgiften kunne ha vært fjernet fra statsbudsjettet. Syv kroner i avgift er mye, enormt mye i et oljeland.

Det er den store avgiften som er årsaken til at mange klager på høy bensinpris. Bilistene er på mange måter blitt en melkeku for staten for å finansiere såkalte fellesgoder. Som liberalist er det lett å forstå alle som reagerer på en bensinpris som er over ti kroner per liter. Rett og slett fordi prisen er politisk overregulert.

Skribenten har ikke helt sansen for sammenligningen med andre europeiske land. Et sosialdemokratisk styresett er et sosialdemokrati uansett om det er i Norge eller i England.

Mest lest

Arrangementer