Ukategorisert

Jens tar æren

Jens Stoltenberg tok æren for forbedret kommuneøkonomi i talen han holdt på Arbeiderpartiets landsstyremøte. Faktumet er at kommunesektoren hadde en betydelig vekst i 2005.

I talen fortalte Stoltenberg at han hadde vært på KS sin ordførerkonferanse. Der gikk den ene ordføreren etter den andre på talerstolen med positive beretninger om situasjonen i kommuneøkonomien. Ordførerne ga signaler om lave skuldrer fordi de nå kunne ansette flere lærere, pusse opp sykehjem og fylle opp svømmebasseng.

Økt økonomisk handlefrihet i kommunene har ikke Stoltenberg æren for, i alle fall må han dele den med Høyre, KrF og Venstre som deltok i den forrige regjeringen og dermed la grunnlaget for budsjettvedtakene i Stortinget i forrige periode. Stoltenberg-regjeringens budsjett har virket i tre måneder. Det er ikke statsbudsjettet for 2006 som har gitt kommunene økonomisk handlefrihet. Det er jobben som ble gjort i perioden før, spesielt i 2005 der kommunene brukte fire milliarder mindre enn det de tjente. Det er ikke vanlig å bruke ordet overskudd i kommunene, men det er det som er realitetene.

Også Statistisk sentralbyrå konkluderer med en positiv utvikling for kommuneøkonomien i 2005, altså i fjor, før Jens Stoltenberg ble statsminister.

Statistikken tyder på bedre tider for kommunepolitikerne. Det er viktig å ære den som æres bør, og Arbeiderpartiet har ikke lagt grunnlaget for veksten som kommunesektoren nå opplever. Det er noe alle bør huske på i debattene de neste månedene.

Skribenten er som liberalist bekymret for en forbedret kommuneøkonomi. Det betyr sannsynligvis et dårligere tempo i effektiviseringen av kommunesektoren. Tanker om privatisering og konkurranseutsetting blir satt på vent fordi mange kommuner har råd til å utføre oppgaver på en gammeldags og fordyrende måte. Det gir ufornuftig bruk av skattepengene, og for oss som er imot skatt er det en belastning.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer