Ukategorisert

Jens tar æren

Jens Stoltenberg tok æren for forbedret kommuneøkonomi i talen han holdt på Arbeiderpartiets landsstyremøte. Faktumet er at kommunesektoren hadde en betydelig vekst i 2005.

I talen fortalte Stoltenberg at han hadde vært på KS sin ordførerkonferanse. Der gikk den ene ordføreren etter den andre på talerstolen med positive beretninger om situasjonen i kommuneøkonomien. Ordførerne ga signaler om lave skuldrer fordi de nå kunne ansette flere lærere, pusse opp sykehjem og fylle opp svømmebasseng.

Økt økonomisk handlefrihet i kommunene har ikke Stoltenberg æren for, i alle fall må han dele den med Høyre, KrF og Venstre som deltok i den forrige regjeringen og dermed la grunnlaget for budsjettvedtakene i Stortinget i forrige periode. Stoltenberg-regjeringens budsjett har virket i tre måneder. Det er ikke statsbudsjettet for 2006 som har gitt kommunene økonomisk handlefrihet. Det er jobben som ble gjort i perioden før, spesielt i 2005 der kommunene brukte fire milliarder mindre enn det de tjente. Det er ikke vanlig å bruke ordet overskudd i kommunene, men det er det som er realitetene.

Også Statistisk sentralbyrå konkluderer med en positiv utvikling for kommuneøkonomien i 2005, altså i fjor, før Jens Stoltenberg ble statsminister.

Statistikken tyder på bedre tider for kommunepolitikerne. Det er viktig å ære den som æres bør, og Arbeiderpartiet har ikke lagt grunnlaget for veksten som kommunesektoren nå opplever. Det er noe alle bør huske på i debattene de neste månedene.

Skribenten er som liberalist bekymret for en forbedret kommuneøkonomi. Det betyr sannsynligvis et dårligere tempo i effektiviseringen av kommunesektoren. Tanker om privatisering og konkurranseutsetting blir satt på vent fordi mange kommuner har råd til å utføre oppgaver på en gammeldags og fordyrende måte. Det gir ufornuftig bruk av skattepengene, og for oss som er imot skatt er det en belastning.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Wilhelm Hagerup
15 years ago

Og det er ingen tvil om at Stoltenberg vil skylde på Bondevik & Co når de negative følgende av Stoltenbergs politikk melder seg.

Jan Kenneth Stavenes
Jan Kenneth Stavenes
15 years ago

Her ble det mye rart på slutten. Altså: kommuneøkonomien forbedret seg i 2005 med MER enn økningen i overføringene fra staten. Det vil si at kommunene i tillegg til å få mer midler løste sine oppgaver mer effektivt. Det burde jo noenhver være fornøyd med. Å si at jo dårligere økonomi, jo bedre effektivitet er ellers alt for enkelt. Forøvrig er kommunene etterhvert blitt langt bedre på å rasjonalisere enn staten. Det er mye å hente i departementene og i statens virksomhet. Men pga at den sektoren styres av de som også skriver budsjettet (les statsrådene)er det tatt langt mindre… Read more »

jan Kenneth Stavenes
jan Kenneth Stavenes
15 years ago

Ikke uenig i at det kan være mye å hente økonomisk. Men litt av poenget mitt var at bedringen av kommuneøkonomien i 2005 var større enn økningen i øverføringene det året. Med andre ord har noen gjort noe rett ihvertfall.
Og som sagt, i følge såkalt informerte kilder er det veldig vanskelig å få til effektivisering i statsadminsitrasjonen. Noe som er like nødvendig som i kommunene og av samme grunn.

Fra arkivet