Ukategorisert

Den alkoholliberale sosialdemokraten

Skribenten har i dag besøk et utested for en prat om alkoholpolitikk. Den daglige lederen er politiker for Arbeiderpartiet, men hun forsvarer ikke Norges sosialdemokratiske alkoholpolitikk med glødende entusiasme.

Nordkapp Mikrobryggeri AS, på folkemunnet kalt Bryggerie’ er en av de populære plassene i Honningsvåg eller Nordkapp kommune. Utestedet har en god del underholdning, satser på enkle lunsjretter, har en bra barmeny og lager eget øl som Norges nordligste bryggeri. Den daglige lederen er aktiv i Arbeiderpartiet og er sosialdemokrat på sin hals, men hun innrømmer at markedet kan regulere skjenketidene på en grei måte, uten politisk innblanding. Skribenten har tatt en prat med Kari Lene Olsen.

Vil ha utvidet åpningstid
Nordkapp kommune ligger midt på treet når det gjelder alkoholpolitikk. Kommunen tillater skjenking til klokken 02:00 syv dager i uken. Sentrale myndigheter har satt grensen til klokken 03:00. Det betyr at kommunen holder seg godt innenfor regelverket. Kari Lene Olsen kunne godt tenkt muligheten til å skjenke lengre enn klokken 02 på natten.

–Ja, vi skulle gjerne ha servert våre gjester til klokken 03.00. Spesielt i jule– og påskehøytiden og om sommeren. Jeg vet ikke om dette hadde betydd mye for Bryggerie’ økonomisk, men det ville ha gitt oss muligheten til å yte ennå mer service til gjestene.

Skribenten lar det skinne igjennom at han ønsker seg så lite regler som overhode mulig. Faktisk er alkoholpolitikk et av områdene politikerne kan holde seg helt unna.

Greit med regler
Det er sannsynligvis politikeren som prater i denne delen av samtalen, og ikke næringslivskvinnen som kunne tenke seg bedre rammevilkår for utestedet med en time lengre skjenking i jule– og påskehøytiden og om sommeren.

–Nei, nei. Vi må ha noen regler. Jeg tror nok regelverket er for strengt i dag for de som driver i bransjen, ikke bare på skjenketider, men også på andre felt, men regler må vi ha. Det kunne med fordel ha vært færre regler og forskrifter, men en viss ramme vedtatt av politikerne sentralt og lokalt er forståelig, mener Olsen.

Så du tror det ville ha vært en katastrofe for landet om det var fritt fram for salg av alkohol hele døgnet, hele året igjennom?
–Nei, absolutt ikke. Markedet ville ha regulert dette. Det er få plasser som ville hatt åpent 24 timer i døgnet. Det er bedriftenes inntjening som ville ha bestemt åpningstidene, og det er ikke grunnlag for full service 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det er rett og slett begrenset hvor mye øl eller brennevin folk kan drikke, sier sosialdemokraten som akkurat nå forsvarer liberale ideer.

Skribenten er fornøyd med at en Ap-politiker mener at markedet ville ha regulert dette, uten at Norge hadde blitt fylt opp med alkoholikere dersom alkoholpolitikken ble kraftig liberalisert.

Statlig innblanding
I dag blir rammene i alkoholpolitikken bestemt av sentrale myndigheter. Kommunene har en del frihet innenfor rammene. Det er for eksempel lov til å servere øl fra klokken 12:00 – 03:00. Noen kommuner følger statens rammer til punkt og prikke, mens andre er langt mer restriktiv. Det er på en måte kommunalt selvstyre i alkoholpolitikken, inntil et visst punkt. Kari Lene Olsen forsvarer statlige rammer. Troen på kommunalt selvstyre er ikke spesielt stor.

–Statens rammer er på å sikre noenlunde like konkurransevilkår fra kommune til kommune. De statlige retningslinjene gjør at bedriftene får omtrent samme rammevilkår. Uten statlige regler ville det ha blitt stor forskjellsbehandling. Skjenkestedene i nabokommunen kunne ha fått bevilling til klokken 04:00, men vi hadde fått til midnatt. Det ville ha gitt utslag. Derfor forsvarer jeg at kommunene får rammene fra staten.

Skribenten takker for en hyggelig samtale. Det er godt å registrere at det finnes arbeiderpartipolitikere som tror på markedet, men som dessverre ikke tør å leve ut drømmen om fri konkurranse, selv om mange er enige om at det ville ha fungert utmerket.

Tags:

Mest lest

Arrangementer