Ukategorisert

Den alkoholliberale sosialdemokraten

Skribenten har i dag besøk et utested for en prat om alkoholpolitikk. Den daglige lederen er politiker for Arbeiderpartiet, men hun forsvarer ikke Norges sosialdemokratiske alkoholpolitikk med glødende entusiasme.

Nordkapp Mikrobryggeri AS, på folkemunnet kalt Bryggerie’ er en av de populære plassene i Honningsvåg eller Nordkapp kommune. Utestedet har en god del underholdning, satser på enkle lunsjretter, har en bra barmeny og lager eget øl som Norges nordligste bryggeri. Den daglige lederen er aktiv i Arbeiderpartiet og er sosialdemokrat på sin hals, men hun innrømmer at markedet kan regulere skjenketidene på en grei måte, uten politisk innblanding. Skribenten har tatt en prat med Kari Lene Olsen.

Vil ha utvidet åpningstid
Nordkapp kommune ligger midt på treet når det gjelder alkoholpolitikk. Kommunen tillater skjenking til klokken 02:00 syv dager i uken. Sentrale myndigheter har satt grensen til klokken 03:00. Det betyr at kommunen holder seg godt innenfor regelverket. Kari Lene Olsen kunne godt tenkt muligheten til å skjenke lengre enn klokken 02 på natten.

–Ja, vi skulle gjerne ha servert våre gjester til klokken 03.00. Spesielt i jule– og påskehøytiden og om sommeren. Jeg vet ikke om dette hadde betydd mye for Bryggerie’ økonomisk, men det ville ha gitt oss muligheten til å yte ennå mer service til gjestene.

Skribenten lar det skinne igjennom at han ønsker seg så lite regler som overhode mulig. Faktisk er alkoholpolitikk et av områdene politikerne kan holde seg helt unna.

Greit med regler
Det er sannsynligvis politikeren som prater i denne delen av samtalen, og ikke næringslivskvinnen som kunne tenke seg bedre rammevilkår for utestedet med en time lengre skjenking i jule– og påskehøytiden og om sommeren.

–Nei, nei. Vi må ha noen regler. Jeg tror nok regelverket er for strengt i dag for de som driver i bransjen, ikke bare på skjenketider, men også på andre felt, men regler må vi ha. Det kunne med fordel ha vært færre regler og forskrifter, men en viss ramme vedtatt av politikerne sentralt og lokalt er forståelig, mener Olsen.

Så du tror det ville ha vært en katastrofe for landet om det var fritt fram for salg av alkohol hele døgnet, hele året igjennom?
–Nei, absolutt ikke. Markedet ville ha regulert dette. Det er få plasser som ville hatt åpent 24 timer i døgnet. Det er bedriftenes inntjening som ville ha bestemt åpningstidene, og det er ikke grunnlag for full service 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det er rett og slett begrenset hvor mye øl eller brennevin folk kan drikke, sier sosialdemokraten som akkurat nå forsvarer liberale ideer.

Skribenten er fornøyd med at en Ap-politiker mener at markedet ville ha regulert dette, uten at Norge hadde blitt fylt opp med alkoholikere dersom alkoholpolitikken ble kraftig liberalisert.

Statlig innblanding
I dag blir rammene i alkoholpolitikken bestemt av sentrale myndigheter. Kommunene har en del frihet innenfor rammene. Det er for eksempel lov til å servere øl fra klokken 12:00 – 03:00. Noen kommuner følger statens rammer til punkt og prikke, mens andre er langt mer restriktiv. Det er på en måte kommunalt selvstyre i alkoholpolitikken, inntil et visst punkt. Kari Lene Olsen forsvarer statlige rammer. Troen på kommunalt selvstyre er ikke spesielt stor.

–Statens rammer er på å sikre noenlunde like konkurransevilkår fra kommune til kommune. De statlige retningslinjene gjør at bedriftene får omtrent samme rammevilkår. Uten statlige regler ville det ha blitt stor forskjellsbehandling. Skjenkestedene i nabokommunen kunne ha fått bevilling til klokken 04:00, men vi hadde fått til midnatt. Det ville ha gitt utslag. Derfor forsvarer jeg at kommunene får rammene fra staten.

Skribenten takker for en hyggelig samtale. Det er godt å registrere at det finnes arbeiderpartipolitikere som tror på markedet, men som dessverre ikke tør å leve ut drømmen om fri konkurranse, selv om mange er enige om at det ville ha fungert utmerket.

Tags:

16 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ove Carstensen
Ove Carstensen
15 years ago

Av erfaring vet vi at en Liberal alkoholpolitikk fører til høyt forbruk og høye alkoholskader, mens en streng alkoholpolitikk fører til ditto lavere forbruk og skader. Kan nevne at i det liberale landet Danmark er pilsen på full fart ut av bedriftskantiner landet rundt. Europa begynner å få øynene opp for de skader alkoholmissbruk påfører samfunnet.

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
15 years ago

Den dirigistiske alkoholpolitikken Carstensen forsvarer krevet i forfjor 20 metanoldødsfall. Lenge leve skylappene!

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Av erfaring vet vi at en Liberal
>alkoholpolitikk fører til høyt
>forbruk og høye alkoholskader,
>mens en streng alkoholpolitikk
>fører til ditto lavere forbruk
>og skader.

Vrøvl.
Det finnes ikke så meget som en
seriøs studie som viser at det er
noen korrelasjon mellom enkelt
tilgang på, og lav pris på
alkohol; og alkoholskader.

Hva ønsker du å oppnå med å gjenta
dette religiøsaktige nonsense?
Å fortelle omverden at du er en
lettlurt tulling?

Forøvrig, hvilket psykopat faen
er du som ønsker å nekte folk å
drekke seg sjuk, om de så dauer før
tiden av det?

Ove Carstensen
Ove Carstensen
15 years ago

Nei vel, hva var det som skjedde i Finland da de senket alkoholavgiften? Eksplosiv økning i alkoholskader, fyllekjøring og vold i ruspåvirket tilstand. En nylig utført studie viser at aleneulykker i bil med dødelig utgang, er to av tre bilførere ruspåvirket. Ellers så har vel ikke den som illegalt innfører metanol til Norge noen skyld i disse dødsfallene. Kanskje man også med samme argumentasjon skal legalisere hasj og andre narkotiske stoffer? Så kunne man lagt disse inn under varegrupper som har halv moms, såkalt matmoms – slik at ingen lengre vil omkomme av overdose som følge av illegalt innført narkotika?… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Nei vel, hva var det som skjedde i Finland
>da de senket alkoholavgiften?

Denne insiniasjon er kun meningsfull om
premisset er at mennesket er uten egen vilje.

Således skylder du å bevise at så er tilfellet
for at ditt argument skal aksepteres som holdbart.

Carstensen
Carstensen
15 years ago

Hei Chris, kan bare referere til en artikkel i VG over to sider den 2. aug. 04: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=237257 1. mars 2004 satte Finland ned alkoholavgiften. Umiddelbart kunne man måle følgende økning i kriminaliteten; Ran + 7%, Vandalisme + 14%, alvorlige skader + 29%, overfall + 6%, og sist men ikke minst økte fyllekjøringen med hele 49%.. Greit nok at det skal være lov å gjøre dumme ting, men når disse dumme tingene igjen resulterer i blind vold, fyllekjøring og lignende som skader andre mennesker – da er jeg ikke meg lengre. En annen negativ konsekvens av avgiftskuttet som jeg har… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Hei Carsten,

Du har ikke klart å vise at mennesker er uten
vilje. Således står mitt forrige argument fast
som fjell.

Carstensen
Carstensen
15 years ago

hm, kan ikke skjønne annet enn at det fjellet er utrolig skjørt…;-) Alkoholen sløver hjernen hehe..

Ølbaronen
Ølbaronen
15 years ago

Vi ser nå konsekvensene av å stramme inn alkohollovgivningen. Noen som så nyhetsinnslaget for en stund siden om fulle spanske ungdommer? Spania har strammet inn i det siste, det er kommet 18-årsgrense for all alkohol og salgsforbud etter 22.00 for butikker/bensinstasjoner/kiosker og avgiftene er økt. Her ser vi hvordan synet på alkohol endrer seg, fra å se på det som en dagligvare en drikker til maten og ellers drikker i dagliglivet slik vi drikker kaffe, til at folket der nede ser på det som et rusmiddel, naturligvis som følge av myndigheteens fokus på «den farlige og skadelige alkoholen». Innstramninger av… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>hm, kan ikke skjønne annet enn at det fjellet
>er utrolig skjørt…;-) Alkoholen sløver
>hjernen hehe..

Jeg mente idet jeg svarte deg sist gang at
det var en viss risiko for at du skulle
finne vilje til å innse at argumentet ditt
bygger på påstanden om at mennesker er
uten vilje, men uten at du har vist at så
er gjelende.
Du fant om ikke annet vilje til å svare meg,
så du kan ikke være inautonom, eller var
det en tilfeldighet at du gjorde?

Carstensen
Carstensen
15 years ago

Fint at du trekker fram de syd-Europeiske landene, hvor først og fremst ungdommen har «importert» det Nordiske drikkemønsteret med tilnærmet fylleslag i helgene, store ansamlinger av unge mennesker som drikker seg sanseløse. Dette har skjedd etter at den spritbaserte rusbrusen kom på markedet. Det er først og fremst denne som nå straffes ved en spesialavgift på den type alkoholholdig vare. I Tyskland har man innført en særavgift på 8 kr pr enhet, mens denne avgiften i Frankrike nylig ble doblet til hele 16 kroner pr flaske… Lik det eller ikke, vi er ikke de eneste i Europa med alkoholavgifter.

Jens Voltersvik
Jens Voltersvik
15 years ago

Det later til at andre land i Europa vil mer eller mindre dilte etter land som Sverige og Norge. Er dette veien til en mer lik alkoholpolitikk generelt – da er det også veien til mer rettferdighet – i vår del av verden. Hertilands har måteholdsfolket i mange årtier måttet vise solidaritet – kunstig sådanne – med dem som har «kjørt utfor» – nettopp gjennom forbud og restriksjoner. Kanskje vi her på berget i overskuelig fremtid slipper å måtte se på at naboer lenger syd slipper unna denne – ja KUNSTIGE solidariteten – som vi normenn pent har måttet godta… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Efter at Carstensen ikke har fått sitt
religiøsaktige nonsense til å falle i god
jord hos sine lesere forsøker han seg på
nytt. Denne gang med appell til både
autoritet og majoritet i samme argument.

Det er godt gjort, Carstensen.
Har De flere gullkorn?

Carstensen
Carstensen
15 years ago

Måtte vel bli Golden Sands det da, Ferien i år går til varmere land, kanskje bosetter jeg meg der nede en gang. For å nyte min pensjon i et land hvor pensjonen min rekker langt… Sommer og sol og …:-)

Carstensen
Carstensen
15 years ago

Kun fem små blanke kroner for en duggfrisk halv-liter er vel heller ikke å forakte…?

Fra arkivet