Ukategorisert

Vil utrede skattefinansiert fergetjenester

Mange fergesamband er allerede sterkt subsidiert. Dette er tydeligvis ikke nok for regjeringen. Nå skal en ordning med gratis fergetransport utredes. Eller gratis er et misvisende ord. Skattefinansiert er bedre.

Hvilke følger vil en ordning med skattefinansiert fergetransport få for befolkningen og for næringslivet? Hva blir de økonomiske og administrative konsekvensene for staten og for fylkeskommunene? Hvordan kan en slik forsøksordning gjennomføres på vegnettet? Dette er bare noen av spørsmålene samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil ha svar på. Derfor vil hun ha en utredning som skal være ferdig 15. desember i år.

Gratis eller skattefinansiert fergetransport på riks – og fylkesvegnettet i Norge vil bli en kostbar affære. Sannsynligvis dreier det seg om milliardutgifter. Enten må politikerne prioritere innenfor dagens budsjett eller så må de kreve inn nye skatter og for å realisere ønsket med skattefinansiert fergetransport. Mange politikere er dårlige på prioriteringer. Det betyr sannsynligvis at økte utgifter dekkes inn gjennom nye skatter og avgifter. Forkastelig!

Det er urettferdig at en skatteyter i Akershus må betale skatt for at innbyggere i en vestlandsbygd skal få rimeligere eller gratis fergetjenester. I praksis vil denne skatteyteren betale for tjenester han ikke benytter, og det er moralsk forkastelig. Det blir det samme som om skribenten blir tvungen til å betale for frisørtimen til Bent Johan Mosfjell. Mosfjell er en grei kar, men det er uinteressant å betale for frisørtimen. Det beste prinsippet er at brukerne betaler kostnadene, også på fergesamband som dessverre allerede er sterkt regulert og subsidiert på Samferdselsdepartementets budsjett.

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Det er urettferdig at en skatteyter i >Akershus må betale skatt for at innbyggere >i en vestlandsbygd skal få rimeligere >eller gratis fergetjenester. Sprøyt. Om du først har godtatt skatt som prinsipp så har du nettopp godtatt omdistrubusjon. Således, hvis det ene er urettferdig, så er også det andre. )Hvis også du innser at de begge er urettferdige, så kan jeg ikke med min beste vilje forstå at du svimer med argumenter som sorterer milevis på utsiden av det prinsipielle i saken. Om du mener skatt er urettferdig bør du altså ta for deg dette, og ikke surre med detaljer… Read more »

Pleym
Pleym(@pleym)
Editor
15 years ago

Det er fullt mulig å ha et skattesystem uten omfordeling. Man kan f.eks ha koppskatt, der alle innbyggere utlignes med et likt beløp, uavhengig av inntekt, bosted etc.

Det vil ihvertfall innebære mindre grad av omfordeling enn et progressivt skattesystem, med alle de spesialordninger som ligger inne (husk at det i dagens overføringssystem er ca. 700 kriterier for å beregne overføring fra staten til fylkeskommuner og kommuner).

Zerqent
15 years ago

Hadde vært greit hvis skatten gikk til området selskap opererer på, eller området personer bor på..

Tenk så herlig viss vi vestlendinger kunne beholdt ALLE oljepengene så kunne østlandet bare råtnet 😉

Kanskje vi burde lage et eget land av den vestlige kyststripet. VestLand 🙂

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Det er fullt mulig å ha et skattesystem
>uten omfordeling.

Jada, men det er ikke det minste interessant
for personer som ønsker å få slutt på legalisert
tyveri, og det var mitt anliggende i denne tråd.

Zerqent
15 years ago

Hehe, forrige innlegg fra meg var forresten bare ment som en spøk. Selv om VestLand hadde vært utrolig fett 😉 (etter demokratiske prinsipp ville det nok vært et FRP land fullt av overforbruk og ekstreme kristne men :S ) Vider er det egentlig mange ting som diskuteres her. Først er vel hva skatt skal være til, og videre om omfordeling. Som liberalist er jeg selvfølgelig mot skattelegging i den form den utøves i Norge i dag. Men videre så vil jeg si at omfordeling er vel en naturlig konsekvens av systemet vi har i dag. For eksempel utvinnes bensin i… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Hvor er det naturlig å skatte til?

Det er ikke.

>Videre er det FAKTISK mer fornuftig å
>subsidiere ferger slik at vi stakkarslige
>mennesker som har havnet midt mellom laaange
>fjorder kan komme oss til verden enn å sløse
>noen milliarder på opera.

Enda mer fornuftig er å slutte å basere
samfunnet på legalisert tyveri.

Are Bjørby
15 years ago

*) Norsk politikk er korrupt
*) Norske medier er kontrollert
*) Norsk skolevesen hjernevasker
*) Norske dissenter blir trakkasert
*) Norske statsborgere blir overvåket

Hensikten med denne posten er ikke å overbevise noen, men å få kontakt med andre som har våknet. Norge trenger en forandring NÅ.

Ta kontakt her: asmpoet@start.no / are@kodekilden.no

Ikke bry deg om navnet på domenet, det burde vært FRITTNORGE.NO 🙂

http://www.venstreving.no

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Ikke bry deg om navnet på domenet,
>det burde vært FRITTNORGE.NO 🙂

Om formålet var å fremme frihet burde det
iallefall hverken inneholde venstreradikalt
ræl eller «venstre» i navnet.

Fra arkivet

 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?