Ukategorisert

Peru: Pest eller kolera i presidentvalget?

Peru avholdt søndag første runde i presidentvalget, med over 20 påmeldte kandidater. Oppdatert: Når halvparten av stemmene er talt opp har høyrekandidaten tatt en knapp 2.plass foran venstresidens kandidat.

På forhånd var det tippet at høyresidens kandidat Lourdes Flores Nano ville gå videre, og kjempe mot enten ekspresident og venstresidens populistiske og karismatiske kandidat Alan Garcia, eller ex-offiseren, nasjonalisten og Hugo Chavez-supporteren Ollanta Humala.

Når vel halvparten av stemmene er talt opp, leder Humala med ca. 27,8%, og mens Flores Nano er et hestehode foran Garcia. med hhv. 26,32 og 25,6. Det kan ta opp til 20 dager før de endelige resultatene offentliggjøres melder Perus valgkommisjon, ONPE.

Absolutt ingenting er avgjort, men skulle tallene fra valgdagsmålingene holde seg, vil 2.runde stå mellom Humala og Garcia. I sannhet et valg mellom pest og kolera for Peru. Og USA.

Media i Norge har vært fulle av artikler om den røde vinden som feier over Syd-Amerika. Røde presidenter styrer nå Venezuela, Argentina, Brasil, Chile og Bolivia. Røde i navnet, men kanskje ikke i virkeligheten?

Tidligere iår var Liberaleren sterkt i tvil om venstrevinden også skulle omfatte Peru. Høyresidens Lourdes Flores Nano har ledet på meningsmålingene, men har i det siste sakket akterut. Nasjonalisten Humala har steget, men også tidligere president Alan Garcia har klart å øke oppslutningen – med god hjelp av sine legendariske oratoriske evner.

Humala er sterkt antiamerikansk i sin retorikk (som Evo Morales i Bolivia), og vil stanse en frihandelsavtale med USA. NRK beskrev i en artikkel om valget søndag noen av hans ideer. Humala er også blitt kritisert for at han ikke har noe tydelig valgprogram. Han skaper dermed stor usikkerhet om hvilken han vil lede Peru hvis han blir valgt. De færreste har trodd at han vil vinne også 2.runde. Tallene fra presidentvalgets 1.runde viser at han har et godt forsprang på motstanderne Garcia og Flores Nano.

Et valg mellom en ekspresident som avsluttet sin presidentgjering i 1990 med å rømme et land i kaos, og en kandidat som har ikke overbeviser på noen måte i støtten til Perus skjøre demokrati, er et vanskelig valg for peruanerne.

Perus president siden 1991, Alejandro Toledo har fortsatt den høyreorienterte økonomiske politikken hans forgjenger gjennom 10 år, Alberto Fujimori sto for, og hatt stor suksess. Likevel stilte ikke Toledo til en ny periode.

Fujimoris grunnlovsstridige forsøk på å sikre seg en 3.periode i 2000, med et sterkt kritisert valg, endte med at han stakk fra landet året efter. Toledo har til tross for vanskelighetene med å få flertall for sin politikk i Kongressen, sikret at Perus demokrati har overlevet. For landets mange fattige har hans periode likevel ikke skapt den forbedringen mange håpet på.

Nå står Peru foran en viktig korsvei, men hvilken retning landet vil ta er helt åpent.

Perus neste president vil bli innsatt på landets nasjonaldag, 28.juli.

Tags:

Mest lest

Arrangementer