Ukategorisert

Skattefinansiert konfirmasjon

Enkelte konfirmasjoner er så kostbare at kommunen støtter familiene gjennom sosialbudsjettet.

NRK har de siste dagene hatt oppslag på at enkelte konfirmanter i Kautokeino får økonomisk støtte gjennom sosialkontoret fordi arrangementene er så omfattende at foreldre og foresatte ikke har råd til å dekke hele regningen av private penger. På grunn av nye klær og store fester kan et slikt arrangement komme på mellom 50 000 – 60 000 kroner.

Kommunene har gjennom lovgivningen ingen plikt til å dekke slike personlige kostnader. En konfirmasjon kan umulig bli definert som livsopphold. Det er faktisk en merkelig praksis at skattefinansierte midler blir brukt for å finansiere personlige kirkelige handlinger som konfirmasjon i realiteten er. Eller sosialkontoret dekker ikke den religiøse handlinger, men klærne og festen. Betenkelig!

Ulike velferdsordninger blir uten tvil misbrukt. Saken fra Finnmark er bare et eksempel på dette. Det skal være usagt hvem som står for misbruket, byråkratene eller søkerne. Et dårlig system er innført. Foreldre og foresatte utnytter kun vedtatte ordninger eller vanlig praksis.

Foreldre og foresatte må tilpasse ulike markeringer etter egen lommebok, helt uavhengig om det er konfirmasjoner, bryllup, ferier eller bursdager. Ingen bør bruke mer private penger enn det som er tilgjengelig. Politikerne og byråkrater må sette klare grenser for hva som er en offentlig oppgave og hva som ikke er det. Leserne trenger ikke være liberalister for å være uenig i prioriteringene som blir gjort i Kautokeino hver eneste vår.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Men kjære deg. Er dette noe å ta på vei for? Om du først har akseptert at lommeboken ikke skal bestemme hvilken utdannelse folk skal få; om lommeboken ikke skal bestemme hvilke helse- tjenester folk skal få; så skjønner jeg ikke hvorfor lommeboken skal bestemme hvilken konfirmasjon folk skal få. Bør ikke høyereliberalister konsentere seg om prinsipper og ikke slikt overfladisk ræl som dette? Det grunnleggende «prinsipp» som den nesten altomfattende majoritet i Norge har samlet seg om, er ideen om at landet er eiet av menneskene som bor der, vilkårsløst hva det enkelte individ gjør med grunn eller hvordan… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Alle artiklene kan ikke ende med det
>samme prinsippet som du etterlyser.

JO JO JO!

Jeg tar ikke påskeferie.
Jesus forbyr meg det.
Ingen feiring før verket er fullbragt!

toribio opsvik
toribio opsvik
15 years ago

Jeg er på sett og vis enig med herr Joy. Hvis man skal drive en ekstremliberalistisk nettside som liberalen.no bør man konsentrere seg om filosofiske problemstillinger. Som Solvik skriver ”Omtrent alle artiklene i økonomiske spørsmål har samme konklusjon, redusert stat/offentlig sektor for å redusere skatter og avgifter.” Det er i hvert fall en voldsom repetering. Hvis konklusjonen er gitt på forhånd er det lite spennende å lese tekster. Ideen om at skatt er tyveri og at reguleringer er utidig statlig innblanding er en ide som tilhører den utopiske politiske filosofien. Det finnes ikke i moderne tid noe eksempel på stater… Read more »

Boye
15 years ago

Det ville være utrolig lite konstruktivt om hver artikkel om bruk av skattepenger skulle hamre inn «skatt er tyveri» som eneste poeng. Da ville Liberaleren ikke blitt noe mer enn en kjedelig, repetitiv, raljerende nettavis uten evne til å komme med realistiske løsninger på utfordringer i et samfunn som ligger langt fra den nattvekterstaten finansiert av gode menneskers veldedighet som den harde kjernen av liberalister ønsker seg.

Forøvrig er jeg blant dem som mener at skatt er legitimt, men jeg synes ikke det bør være en offentlig oppgave å finansiere private fester.

Lars Gunnar Marken
Lars Gunnar Marken
15 years ago

I missunnelsens land er det bra med slike sannhetens ord… Sannheten er ikke alltid vakker, synd at bare liberalere har mot til aa si den ogsaa naar noen blir litt fornermet…

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Da ville Liberaleren ikke blitt noe mer >enn en kjedelig, repetitiv, raljerende >nettavis uten evne til å komme med Det er nøyaktig slik Liberaleren er idag. Hva jeg savner er et prinipielt utgangspunkt – det å gå i dybden. >realistiske løsninger på utfordringer >i et samfunn som ligger langt fra den >nattvekterstaten finansiert av gode >menneskers veldedighet som den harde >kjernen av liberalister ønsker seg. Jeg tror det er noe galt med sproget ditt. Alt som er nytt plasseres vanligvis av motstanderne i klassen «urealistisk», derfor er det ikke noe argument, men bakstrebersk propaganda. Jeg er forøvrig enig i din… Read more »

Fra arkivet