Ukategorisert

Skattefinansiert konfirmasjon

Enkelte konfirmasjoner er så kostbare at kommunen støtter familiene gjennom sosialbudsjettet.

NRK har de siste dagene hatt oppslag på at enkelte konfirmanter i Kautokeino får økonomisk støtte gjennom sosialkontoret fordi arrangementene er så omfattende at foreldre og foresatte ikke har råd til å dekke hele regningen av private penger. På grunn av nye klær og store fester kan et slikt arrangement komme på mellom 50 000 – 60 000 kroner.

Kommunene har gjennom lovgivningen ingen plikt til å dekke slike personlige kostnader. En konfirmasjon kan umulig bli definert som livsopphold. Det er faktisk en merkelig praksis at skattefinansierte midler blir brukt for å finansiere personlige kirkelige handlinger som konfirmasjon i realiteten er. Eller sosialkontoret dekker ikke den religiøse handlinger, men klærne og festen. Betenkelig!

Ulike velferdsordninger blir uten tvil misbrukt. Saken fra Finnmark er bare et eksempel på dette. Det skal være usagt hvem som står for misbruket, byråkratene eller søkerne. Et dårlig system er innført. Foreldre og foresatte utnytter kun vedtatte ordninger eller vanlig praksis.

Foreldre og foresatte må tilpasse ulike markeringer etter egen lommebok, helt uavhengig om det er konfirmasjoner, bryllup, ferier eller bursdager. Ingen bør bruke mer private penger enn det som er tilgjengelig. Politikerne og byråkrater må sette klare grenser for hva som er en offentlig oppgave og hva som ikke er det. Leserne trenger ikke være liberalister for å være uenig i prioriteringene som blir gjort i Kautokeino hver eneste vår.

Tags:

Mest lest

Arrangementer