Ukategorisert

Dårlig statlig service

Dersom du glemmer eller ikke når Vinmonopolet i dag, må du ut på det svarte markedet for å kjøpe brennevin eller vin. Vinmonopolet betyr dårlige tilgjengelighet på lovlig brennevin og vin for Norges befolkning.

Mange av de som jobber på polet har en lang påskeferie, noe som går utover forbrukerne. De fleste Vinmonopol-butikkene stenger onsdag klokken 15:00. Alle butikkene har stengt påskeaften. Det betyr påskeferie fra onsdag ettermiddag til tirsdag morgen. Over fem døgn uten muligheter til å kjøpe en flaske sprit eller noen flasker vin.

Politiske bestemmelser
Vinmonopolets drift er sterkt regulert av politikerne. Først og fremst fordi staten har monopol på disksalg av sterk alkohol. Vi har også monopolordningen fordi politikerne ønsker å begrense konsumet. Mange stortingsrepresentanter mener dårlig tilgjengelighet betyr lavt forbruk, men i realiteten gir politikerne de aktørene som operer i det svarte markedet unike rammevilkår. Hjemmebrentprodusentene har høysesong i påsken. Liberaleren har ikke noe imot hjemmebrent, men det er ergerlig at politikerne ikke ser sammenhengen. God brennevin fra kvalitetsleverandører bør bli foretrukket fremfor ”årgang natt til tirsdag”.

Polets begrensede åpningstider oppmuntrer også til smugling. Alkoholpolitikken i Norge med høye avgifter og regulerte åpningstider er en gavepakke for de som driver med organisert kriminalitet.

Hamstring
En lang påskeferie for Vinmonopolet betyr hamstring. Mange forbrukere kommer i dag til å kjøpe noen flasker for mye. Det betyr en hamstring som igjen kan gi økt konsum. Molbopolitikken er mislykket på absolutt alle punkt. Politiske begrensninger kan i realiteten gi økt konsum.

Argumentet om hamstring er brukt i de fleste kommuner som har gått fra ølmonopol til butikksalg. Kommunestyrerepresentanter har sett at forbrukerne kjøper for mange flasker på et pol istedenfor å kjøpe den pilsen de trenger på handlerunden i butikken. Kommunestyrerepresentanter har sett dette lokalt, mens stortingspolitikerne driver politikk med lukkede øyner nasjonalt.

Full liberalisering
Liberaleren er for full liberalisering av alkoholpolitikken. Vi ønsker fri omsetning av alkohol. Forbrukerne vil tjene på konkurranse. En liberalisering med lavere avgifter og utvidet salgstid vil dessuten redusere det svarte markedet til et minimum.

Liberaleren tror folk er i stand til å ta ansvar for eget liv. Det betyr at de fleste vil kunne kontrollere eget forbruk, også med alkoholholdige varer fra et hvitt marked.

Tags:

Mest lest

Arrangementer