Ukategorisert

Dårlig statlig service

Dersom du glemmer eller ikke når Vinmonopolet i dag, må du ut på det svarte markedet for å kjøpe brennevin eller vin. Vinmonopolet betyr dårlige tilgjengelighet på lovlig brennevin og vin for Norges befolkning.

Mange av de som jobber på polet har en lang påskeferie, noe som går utover forbrukerne. De fleste Vinmonopol-butikkene stenger onsdag klokken 15:00. Alle butikkene har stengt påskeaften. Det betyr påskeferie fra onsdag ettermiddag til tirsdag morgen. Over fem døgn uten muligheter til å kjøpe en flaske sprit eller noen flasker vin.

Politiske bestemmelser
Vinmonopolets drift er sterkt regulert av politikerne. Først og fremst fordi staten har monopol på disksalg av sterk alkohol. Vi har også monopolordningen fordi politikerne ønsker å begrense konsumet. Mange stortingsrepresentanter mener dårlig tilgjengelighet betyr lavt forbruk, men i realiteten gir politikerne de aktørene som operer i det svarte markedet unike rammevilkår. Hjemmebrentprodusentene har høysesong i påsken. Liberaleren har ikke noe imot hjemmebrent, men det er ergerlig at politikerne ikke ser sammenhengen. God brennevin fra kvalitetsleverandører bør bli foretrukket fremfor ”årgang natt til tirsdag”.

Polets begrensede åpningstider oppmuntrer også til smugling. Alkoholpolitikken i Norge med høye avgifter og regulerte åpningstider er en gavepakke for de som driver med organisert kriminalitet.

Hamstring
En lang påskeferie for Vinmonopolet betyr hamstring. Mange forbrukere kommer i dag til å kjøpe noen flasker for mye. Det betyr en hamstring som igjen kan gi økt konsum. Molbopolitikken er mislykket på absolutt alle punkt. Politiske begrensninger kan i realiteten gi økt konsum.

Argumentet om hamstring er brukt i de fleste kommuner som har gått fra ølmonopol til butikksalg. Kommunestyrerepresentanter har sett at forbrukerne kjøper for mange flasker på et pol istedenfor å kjøpe den pilsen de trenger på handlerunden i butikken. Kommunestyrerepresentanter har sett dette lokalt, mens stortingspolitikerne driver politikk med lukkede øyner nasjonalt.

Full liberalisering
Liberaleren er for full liberalisering av alkoholpolitikken. Vi ønsker fri omsetning av alkohol. Forbrukerne vil tjene på konkurranse. En liberalisering med lavere avgifter og utvidet salgstid vil dessuten redusere det svarte markedet til et minimum.

Liberaleren tror folk er i stand til å ta ansvar for eget liv. Det betyr at de fleste vil kunne kontrollere eget forbruk, også med alkoholholdige varer fra et hvitt marked.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
roberth
roberth
15 years ago

Helt enig på alle punkter her. Merker meg at «i kjøleskapet hjemme er det øl» (øl er jo også sterkt regulert mht. salgstider) er det som betegner typisk norsk. Vi må vel være verdensmestre i alkoholhamstring.

Giftig alkohol, f.eks. metanol, er også en grunn til å holde seg unna det illegale markedet. Tilgjengelighet på kvalitetssprit vil også føre til større trygghet.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Liberaleren er for full liberalisering av alkoholpolitikken. Nei, det er dere slett ikke. Dere er derimot for å avkriminalisere kjøp, salg og bruk av alkohol. [>Liberaleren er for skatteletter] Nei, det er dere slett ikke. Dere er derimot for å kriminalisere tyveri, også når tyven heter Staten. Det er så viktig å velge sine ord med omhu. Tillat ikke venstresidens banditter å ta kontroll over sproget. Da mister det sin kraft. Det er ikke nok å få sagt at du ønsker mer frihet til folket, men du må ha med deg informasjon om at det var noen umoralske mennesker som… Read more »

Kjetil
Kjetil
15 years ago

Jeg har få problemer med å være prinsippiell tilhenger av vin i butikkene. Men i praksis? For oss som bor i byen vil det ikke gjøre så mye forskjell. For de av oss igjen som holder en liten kjeller, vil det overhodet ikke merkes. Men for de stakkarene som bor i mer rurale strøk er det all grunn til å tro at en fjerning av alkopolet vil bety dyrere og dårligere tilbud. Rema vil ha 35 flasker cabernet/merlot med ulike etiketter og knapt noen til over 100 kroner. Farvel mangfold, og ikke minst, kyndig veiledning i butikken.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Farvel mangfold, og ikke minst, kyndig >veiledning i butikken. Denne konklusjonen forstod jeg intet av. I Tyskland er alkoholomsetningen fri. Bensinstasjoner og kiosker selger det. Like fullt er det lett å finne godt utvalg for både rød og hvit vin, opptil henholdsvis €40 og €60 flasken, selv i en kiosk og selv på et lite sted. Dessuten ligger spesialbutikkene tett. Hvis du er sær, og er ikke på jakt efter vin til middag akkurat idag, så er det enkelt å foreta en bestilling. Hva angår veiledning: Vinmonopolets ansatte har ingen kunnskap om vin utover den klassifisering som står på salgsetiketten… Read more »

Fra arkivet