Ukategorisert

Vi friskemelder Norge

Politikerne har definert gambling som et stort samfunnsproblem, men det er ikke mange som ber om hjelp.

Vi har gjennom lang tid fått vite av politikerne at gambling er et stort problem. Gjennom ulike tiltak har politikerne satt et ekstra søkelys på de som lider av spilleavhengighet. Kommuner blir gjort automatfrie, Norsk Tipping skal få monopol på automater, skattefinansierte penger brukes på behandlingstilbud. I tillegg er spill konsesjonsbelagt og det er sterke begrensninger på å markedsføre spill.

Statistikken
Lotteri – og stiftelsestilsynet har presentert statistikken for Hjelpelinja. Skribenten hadde visse forventninger til tallmaterialet. På grunn av fokuset på gambling, skulle en tro at halve Norge led av spilleavhengighet. Det er ikke tilfelle. Hjelpelinja hadde utrolig få henvendelser i 2005. Så få at spilleproblem er et ikkeeksisterende problem i Norge.

I 2005 mottok Hjelpelinja 2 133 samtaler fra eller om personer som har et egendefinert spilleproblem. 62 prosent av samtalene kom fra spillere, mens 34 prosent kom fra venner eller pårørende. 2 133 forespørsler er et utrolig lavt tall. Det er en så liten del av befolkningen at det er vanskelig å sette tallet inn i en stor sammenheng. 2 133 er langt færre enn tilskuertallet på en Tippeliga-kamp. Så få kan i et sosialdemokratisk land iverksette så mange restriksjoner. Det er helt utrolig, det er tragisk, på grensen til galskap.

Ansvar for egne handlinger
Skribent Bent Johan Mosfjell skrev artikkelen Det er ikke min skyld! Den artikkelen oppsummerer på en god måte hvordan samfunnet blir når vi ikke får eller skal ta ansvar for egne handlinger. Spilleproblematikken som politikerne har hausset opp gjennom flere år hadde vært ikkeeksisterende om det var lovlig og ikke minst godtatt å ta valg som maktpersonene misliker. Spilling med penger er ikke godtatt av politikerne. Derfor har dette blitt overdimensjonert på alle mulige måter.

2 133 henvendelser til Hjelpelinja i 2005 er et så lavt tall at skribenten friskemelder Norges befolkning med øyeblikkelig virkning. Norge som land lider ikke av spillegalskap, til tross for en nokså liberal praksis på utbetalingsautomater gjennom mange år. En liberal spillepolitikk betyr ikke at folk spiller seg fra hus og hjem. Tallene fra Hjelpelinja er et bevis på at den påstanden er riktig.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kjell-J
Kjell-J
15 years ago

Dette stemmer vel med det bilde jeg og mange andre har av norske spillere. Det finnes mange som nok spiller for litt mer en de burde, men veldig få som drar dette så langt at det skader seg selv eller sine nærmeste.

Børge Svanstrøm AMundsen
15 years ago

Det finnes ikke spilleavhengighet. Like lite finnes det alkoholisme. Alt koker ned til ansvarsløshet relatert til lystbetont adferd.

Ragnarkisten
15 years ago

Slike tall kan vel taes med en klype salt? Det er vel ikke slik at det kun er de som ringer hjelpelinja som har et spilleproblem? Like lite som de som lider av alkoholisme o.l. søker hjelp for det?

Bernt
Bernt
15 years ago

Hvor kan man søke om jobb på den linja? Sålenge det betales timelønn så er jeg klar for å bytte ut den deltidsjobben jeg har nå…

Petter
Petter
15 years ago

Det er vel like mange spilleavhengige som det er lesere av denne siden…

Fra arkivet