Ukategorisert

Ler av Norge

I dag har det vært debatt om Norge på en mailingliste for liberalister i Sverige.

Det har vært en fryd å lese kommentarene om landet. Svenske liberalister er langt fra imponert over reguleringene norske politikere har vedtatt. Sverige er slett ikke perfekt, men vårt naboland har på mange felt kommet lengre i liberaliseringen av lovrammen slik at folk flest og næringslivet får mer frihet i dagliglivet.

Det var Johan R. Sjøberg som startet debatten med en kort beskrivelse av forholdene i Norge. Han er innom søndagsstengte butikker, samtidig som han påpeker at noen likevel har åpent på søndagene. Serveringsbegrensningene på alkohol var selvfølgelig et tema. Han tok kun opp problematikken med alkoholenhetene. Flaks egentlig. Den norske alkoholpolitikken er svært gal sett med liberalistiske øyner. Sjøberg var også innom problematikken med utenlandske bank – og kredittkort som ikke fungerer overalt ettersom våre kort inneholder bilde og personnummer. Systemet virker underlig for en svensk mann i Norge. Han reagerer også på mobiltelefonsystemet der brukerne skal være registrert med navn og adresse.

Innlegget til Johan R. Sjøberg har underholdt mange svensker i dag. Svenske liberalister har vanskelig for å tro at det finnes så mange unødvendige reguleringer og registreringer i den såkalte velferdsstaten. Det er gøy å lese reaksjonene, selv om Liberalerens redaksjon er enig med deltakerne på den svenske mailingslisten.

Tags:

13 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Jeg føler meg ganske sikker på at du ikke har
noe særlig lyst til å gi meg adressen til denne
epostlisten, slik at jeg kan melde meg på, men
kunne du likevel makte å vise det storsinn å
gjøre dette?

John Glærum-Gaupseth
John Glærum-Gaupseth
15 years ago

Svenskene har nok en del poenger, MEN det er vanlig å feie for egen dør før man feier for andres. Svenskenes hang til å avkreve mennesker deres fødsels og personnummer når de skal sjekke ID er verre enn noen av de beskrevne tilfellene i ditt innlegg.

Espen
15 years ago

Sverige er det eneste landet jeg vet om hvor man må oppgi personnummer for å bruke kredittkortet (første gang det skjedde meg, skulle jeg kjøpe en pocketbok til kr. 46 på Gøteborgs flyplass). Så å fremholde Folkhemmet som deregulert virker ikke særlig troverdig.

- Kjetil
- Kjetil
15 years ago

Jaha, så det finnes folk der ute i den vide verden som snakker om Norge gitt.. Svært så informativt.

Nei, seriøst, uten noen lenke eller flere eksempler på svenskenes betraktninger er denne artikkelen rimelig(les: helt) meningsløs.

Max
Max
15 years ago

Artikkelen viser bare at Norge har noen tullregler som er borte i Sverige som søndagsstengte butikker og muligheter for å få servert to konjakker til kaffen samtidig, istedenfor 1 som regelen er i Norge. Det hadde vært gøy å høre om det er andre store forskjeller mellom sosialdemokratiske Sverige og litt mer sosialistiske Norge.

C. Sorrow
15 years ago

J E G T R O D D E F O R U M T R O L L E N K E L T K L A R T E Å F I N N E F R E M T I L L I S T E R U T E N H J E L P G L E D E L I G A T D E T I K K E A L L T I D E R S L I K ! En løsning hvor leseren kan velge å ikke vise innlegg fra… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Det må opplagt være jeg som er trollet. Jeg har blitt ganske vandt med å høre dette fra skrullinger som ikke klarer å argumentere holdbart. Det er antagelig derfor solvik’n ikke personlig vil forære meg adressen. Det må forstås som hjelp til hans svenske venner om å få slippe å se sine resonnementer bli revet i fillebiter og avslørt som inkoherent rør, på samme måte som jeg gjør det med hans postinger i denne blogg. Jeg har ikke veldig store problemer med at mennesker tenker og resonnerer dumme ting, men det hadde vært hyggelig om de kunne gi meg beskjed… Read more »

Johan R. Sjøberg
Johan R. Sjøberg
15 years ago

Det var jeg som startet diskusjonen om Norge på den svenske mailinglisten. Grunnen til det var at jeg vistats i Oslo i tre måneder, og oppdaget en del rare ting. I stort sett det som Bønna nevner i artikkelen.

Jeg har ikke sagt at Sverige er ett liberalistiskt paradis, eller på noen måte deregulert.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Jeg vet ikke hvem du besvarer, Johan, men du skal vite det er i skjønneste orden å kritisere Norge uten at noen har saklig rett til å kreve at du kommer ifra et land hvor den samme/ell. tilsvarende kritikk ikke gjelder. Vi kjenner til de punkter som du har listet opp (dvs. de som solvik’n har videreformidlet), selvfølgelig gjør vi det. Vi lever jo med dem daglig! Så til et punkt jeg kunne tenke meg å spørre deg om. Jeg vet at når et par får barn på et svensk sykehus, men ønsker ikke befatning med det vi i Norge… Read more »

coz
coz
15 years ago

«Jeg har blitt ganske vandt med å høre dette fra
skrullinger som ikke klarer å argumentere holdbart.»

når det gjelder ditt forumvirke er det ikke hvorvidt du ‘river argumenter i filler eller ikke’, men heller at de er jævlig slitsomme å lese.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>når det gjelder ditt forumvirke er det ikke
>hvorvidt du ‘river argumenter i filler eller
>ikke’, men heller at de er jævlig slitsomme
>å lese.

Hmm, hva gjør dem slitsomme?
Hvis du forteller meg det så kan jeg kanskje
gjøre noe med dette.

Johan R. Sjøberg
Johan R. Sjøberg
15 years ago

Chris,

jeg synes det er helt vanvittig og et overgrepp på enkeltinidividets frihet å leve sitt liv uten inblanding fra statsmakten.

Det kjennte jeg faktisk ikke til, men det forvåner meg ikke. Ikke det minste.

Fra arkivet