Ukategorisert

Et forbud skaper svart marked

Mange kommunepolitikere prøver å gjøre sine kommuner automatfrie, til tross for at kommunene i dag ikke har innflytelse over automatbevillingene. Heller ikke monopolordningen som myndighetene ønsker å gi til Norsk Tipping er foreløpig forankret lokalt. Til tross for dette ønsker flere og flere lokalpolitikere automatfrie kommuner. Også Kristelig Folkeparti i Oslo krever dette, skriver NRK.

Narkotikapolitikken er et av mange eksempler som kan brukes i denne saken. Forbudslinjen har skapt et gigantisk svart marked der kriminelle råder grunnen. Faktisk har politikerne gjennom vedtak skapt mye av den kriminelle aktiviteten. Feil på feil gjøres, og kun et lite fåtall av politikerne lærer av feilgrepene. Den samme feilen gjør politikerne i reguleringene på området spill, ikke bare på utbetalingsautomatene, men også på andre spill som odds og poker. Politiske vedtak har skapt et gigantisk svart marked der kontrollen er lik null. Det er ufattelig at politikere som er skeptisk til gambling oppmuntrer til illegal omsetning. Det er utrolig at politikerne lager et gigantisk marked der kontrollen er lik null.

Frihet for egne penger
Folk flest vil alltid, uansett reguleringer, gjøre hva de vil med egne penger, penger som de fleste har tjent på grunn av ærlig arbeid. Noen bruker mye penger på narkotika, på gambling, på mat, på alkohol, på hytter, på biler og på båter. Behovet er forskjellig, men folk vil alltid bruke egne penger på eget behov, uansett om det er lovlig eller ikke. Prinsippet om frihet for egne penger, etter at skatter og avgifter er betalt, er viktig, og det bør være viktig også for alle som ikke er liberalister. Frihet til å gjøre hva en vil med pengene betyr at noen vil gjør valg mange av oss misliker, men så fremst vi har valgmuligheter vil menneskene gjøre ulike valg, om vi liker det eller ikke. Valgmulighetene blir ikke mindre med et forbud. Aktivitetene forskyves kun til et illegalt marked. Slik er det med narkotika og slik er det med gambling.

Dersom Norge blir en automatfrisone, enten gjennom monopol til Norsk Tipping eller gjennom forbudet som Kristelig Folkeparti vil kopiere fra Lyngen kommune, blir omsetningen flyttet fra dagens kiosker og butikker til internett. Det vil en oppblomstring av internettsider der forbrukerne kan spille på automater og andre spill. Null kontroll og svært liberale regler. Det er merkelig at sosialdemokratiske politikere ønsker en slik utvikling når erfaringene fra narkotikapolitikken er rimelig kjent.

Fri etableringsrett – hvitt marked
Det svarte markedet på gambling vil aldri forsvinne helt fordi det er konkurranse om spillerne. Mer eller mindre lovlige selskap i utlandet vil alltid ha konkurransefortrinn i forhold til andre selskap, og kan tilby bedre vilkår for forbrukerne enn det lovlige selskap klarer. Lover, regler, skatter og avgifter er årsaken til dette. Likevel vil det hvite markedet være klart størst om politikerne vedtar en liberalisering i spillpolitikken. Det betyr fri etableringsrett slik at Norsk Tipping, Rikstoto og aktørene som i dag opererer i automatmarkedet får konkurranse. Det betyr at mye private penger fortsatt vil gå til gambling, men det vil være i et marked der omsetningen er hvit og med en betydelig kontroll. Fullstendig i motsetning til det svarte markedet som alltid vil være der. Det eneste politikerne kan regulere er størrelsen på det svarte markedet. Full liberalisering betyr lite illegal omsetning.

Aud Kvalbein, Trond Giske og politikerne i Lyngen oppmuntrer til et svart marked og organisert kriminalitet med sin forbudslinje. Det er ikke uten grunn at mange store alkoholsmuglere stemmer Kristelig Folkeparti ved hvert stortingsvalg. Forbudslinje, høy pris og sterke reguleringer gir dette miljøet et enormt spillerom. Det samme vil skje på gambling dersom forslagene om forbud blir gjennomført.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
andyq
andyq
15 years ago

Nå viser det seg at ca. 90% av inntektene fra automater stammer fra mennesker med spilleproblemer. Slik jeg har forstått det er det tilgjengeligheten og spenningen/følelsen de får av klirrende mynt og blinkene lys som er problemet for de avhengige. Dette store illegale markedet for spilling blir ikke skapt av et forbud siden det allerede eksisterer på internett. Tror ikke de du ser henge rundt automater er de som er best representert der. Innbiller meg at det heller ikke var et enormt svart marked for enarmede banditter før disse ble vanlige i hver kiosk, butikk og bar. Dette er vel… Read more »

Espen G
Espen G
15 years ago

Jeg er ikke enig i denne påstanden: «Dersom Norge blir en automatfrisone, enten gjennom monopol til Norsk Tipping eller gjennom forbudet som Kristelig Folkeparti vil kopiere fra Lyngen kommune, blir omsetningen flyttet fra dagens kiosker og butikker til internett. Det vil en oppblomstring av internettsider der forbrukerne kan spille på automater og andre spill. » Jeg er redd du viser hvor lite du kan om dette tema med denne påstanden. I 2005 var omsetningen på spill i Norge på ca 45 milliarder, hele 27 milliarder ble omsatt på automater. Hele 19000 automater er utplassert i Norge. Det finnes flere hundre… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Jeg er redd du viser hvor lite du kan om dette >tema med denne påstanden. Nei. det viser derimot hvor dårlig forståelse du har for foretningsfolks evne til å tilpasse seg sitt marked. Det er bare et tidsspørsmål før du har en egen internetvaluta som er like tilgjengelig som all annen valuta, inklusive det norske. På denne måte vil det ikke kreve noe annet enn en datamaskin for å nå et hav av ulike spillebokser. Men «problemet» stopper ikke der. Hvor du idag ser spillebokser vil du i fremtiden se en pc, eller flere, som vil kunne benyttes til alt(TM),… Read more »

Fra arkivet