Ukategorisert

Et forbud skaper svart marked

Mange kommunepolitikere prøver å gjøre sine kommuner automatfrie, til tross for at kommunene i dag ikke har innflytelse over automatbevillingene. Heller ikke monopolordningen som myndighetene ønsker å gi til Norsk Tipping er foreløpig forankret lokalt. Til tross for dette ønsker flere og flere lokalpolitikere automatfrie kommuner. Også Kristelig Folkeparti i Oslo krever dette, skriver NRK.

Narkotikapolitikken er et av mange eksempler som kan brukes i denne saken. Forbudslinjen har skapt et gigantisk svart marked der kriminelle råder grunnen. Faktisk har politikerne gjennom vedtak skapt mye av den kriminelle aktiviteten. Feil på feil gjøres, og kun et lite fåtall av politikerne lærer av feilgrepene. Den samme feilen gjør politikerne i reguleringene på området spill, ikke bare på utbetalingsautomatene, men også på andre spill som odds og poker. Politiske vedtak har skapt et gigantisk svart marked der kontrollen er lik null. Det er ufattelig at politikere som er skeptisk til gambling oppmuntrer til illegal omsetning. Det er utrolig at politikerne lager et gigantisk marked der kontrollen er lik null.

Frihet for egne penger
Folk flest vil alltid, uansett reguleringer, gjøre hva de vil med egne penger, penger som de fleste har tjent på grunn av ærlig arbeid. Noen bruker mye penger på narkotika, på gambling, på mat, på alkohol, på hytter, på biler og på båter. Behovet er forskjellig, men folk vil alltid bruke egne penger på eget behov, uansett om det er lovlig eller ikke. Prinsippet om frihet for egne penger, etter at skatter og avgifter er betalt, er viktig, og det bør være viktig også for alle som ikke er liberalister. Frihet til å gjøre hva en vil med pengene betyr at noen vil gjør valg mange av oss misliker, men så fremst vi har valgmuligheter vil menneskene gjøre ulike valg, om vi liker det eller ikke. Valgmulighetene blir ikke mindre med et forbud. Aktivitetene forskyves kun til et illegalt marked. Slik er det med narkotika og slik er det med gambling.

Dersom Norge blir en automatfrisone, enten gjennom monopol til Norsk Tipping eller gjennom forbudet som Kristelig Folkeparti vil kopiere fra Lyngen kommune, blir omsetningen flyttet fra dagens kiosker og butikker til internett. Det vil en oppblomstring av internettsider der forbrukerne kan spille på automater og andre spill. Null kontroll og svært liberale regler. Det er merkelig at sosialdemokratiske politikere ønsker en slik utvikling når erfaringene fra narkotikapolitikken er rimelig kjent.

Fri etableringsrett – hvitt marked
Det svarte markedet på gambling vil aldri forsvinne helt fordi det er konkurranse om spillerne. Mer eller mindre lovlige selskap i utlandet vil alltid ha konkurransefortrinn i forhold til andre selskap, og kan tilby bedre vilkår for forbrukerne enn det lovlige selskap klarer. Lover, regler, skatter og avgifter er årsaken til dette. Likevel vil det hvite markedet være klart størst om politikerne vedtar en liberalisering i spillpolitikken. Det betyr fri etableringsrett slik at Norsk Tipping, Rikstoto og aktørene som i dag opererer i automatmarkedet får konkurranse. Det betyr at mye private penger fortsatt vil gå til gambling, men det vil være i et marked der omsetningen er hvit og med en betydelig kontroll. Fullstendig i motsetning til det svarte markedet som alltid vil være der. Det eneste politikerne kan regulere er størrelsen på det svarte markedet. Full liberalisering betyr lite illegal omsetning.

Aud Kvalbein, Trond Giske og politikerne i Lyngen oppmuntrer til et svart marked og organisert kriminalitet med sin forbudslinje. Det er ikke uten grunn at mange store alkoholsmuglere stemmer Kristelig Folkeparti ved hvert stortingsvalg. Forbudslinje, høy pris og sterke reguleringer gir dette miljøet et enormt spillerom. Det samme vil skje på gambling dersom forslagene om forbud blir gjennomført.

Mest lest

Arrangementer