Ukategorisert

Fortsatt slavearbeid

Soldatene får en økning i godtgjørelsen, men fortsatt er det svært ulønnsomt å gjennomføre verneplikten, både militær førstegangstjeneste og siviltjeneste.

Lønnsøkningen for de som blir tvungen til å gjennomføre førstegangstjenesten er en skam. Det er en skam å kalle økningen i godtgjørelsen for en statusheving av ordningen som staten påtvinger en betydelig del av norske ungdommer. Liberaleren har tidligere skrevet at det er direkte ulønnsomt å gjennomføre verneplikten. Økningen på 4,5 prosent fra 1. juli retter ikke på dette inntrykket.

Soldatene får fra 1. juli 126 kroner dagen pluss dimensjonsgodtgjørelse på 20 900 kroner. De som gjennomfører siviltjeneste skal få samme økning, i følge en Pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

LO og andre arbeidstakerorganisasjoner er i disse dager i lønnsforhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonene. Hvis næringslivet hadde tilbydd arbeidstakerne slike vilkår, ville Jens Stoltenberg, Gerd-Liv Valla og Kristin Halvorsen ha oppfordret til streik umiddelbart. Likevel godtar de samme politikerne slaveri i forhold til ungdom. Forkastelig!

Liberaleren er imot verneplikt. Vi ønsker at alle skal ha mulighet til å takke ja eller nei til et jobbtilbud, også en jobb i Forsvaret. Med en valgmulighet ville mange ha takket nei til jobb i Forsvaret på grunn av lav godtgjørelse. 126 kroner dagen er ikke mye å skryte av, selv om alle får en dimensjonsgodtgjørelse på 20 900 kroner.

Kanskje er tiden inne for en streik blant de vernepliktige?

Den marginale lønnsøkningen bør få flere til å bli totalnektere eller komme seg unna på andre måter. Jo flere som nekter, desto større press blir det på systemet. Uten vernepliktige hadde ordningen med vernepliktstjeneste ramlet sammen.

Tags:

Mest lest

Arrangementer