Ukategorisert

Fotball ja

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot Tyskland og verdensmesterskapet i fotball benytter Liberaleren seg av situasjonen. I dag tenker også vi på fotball, men ønsker å rette et kritisk blikk mot alle som prøver å ødelegge denne idretten med unødvendige reguleringer.

Det er kun noen minutter igjen til åpningskampen. Skribenten leser et forslag som vil hindre fri konkurranse utenfor fotballbanen. Denne idretten består av altfor mange ledere som er oppdratt av sosialdemokratiet. Ikke har sjefene lært av sosialdemokratiets feilgrep heller. Fotballen er på tur til å bli som alt annet i samfunnet, styrt av reguleringer som kun begrenser konkurransen for igjen å oppmuntre til svart økonomi og underhåndsavtaler.

Michael Ballack fikk for god lønn
Mange klubber og mange ledere har kommet med forslag på fornyet reguleringspolitikk innenfor fotballen. Begrensningene på antall utenlandske spillere i mange av ligaene er allerede godt kjent. Begrensninger på overgangsbeløp har også vært fremmet en rekke ganger, blant annet av små Premier League klubber. Nå er det UEFA som ønsker sterke inngrep i markedet, et innspill som kun vil resultere i svart økonomi og hemmelige avtaler mellom partene. Det var Michael Ballacks forventede lønn i Chelsea som fikk ballen til å rulle i UEFA-systemet. Derfor drøfter denne instansen nå en rekke innstramninger som får en fotballinteressert liberalist til å riste på hode. I følge NRK kommer det forslag på lønnstak for fotballspillere, et minimum antall spillere fra klubbens hjemland, et mer transparent overgangsmarked, spesielt i forhold til agenters involvering/virksomhet/rolle i spilleroverganger, et lovverk som tvinger klubber til å slippe spillere til respektive landslagssamlinger og en type sertifikat for styreformenn, med formål å sikre at vedkommende er skikket til å drive en fotballklubb.

Svart økonomi og hemmelige avtaler
Forslagene fra UEFA vil begrense den frie konkurransen mellom klubbene. Samtidig er det en oppmuntring til svart handel og hemmelige avtaler. Forslagene medfører også en stor begrensning i friheten til både spillerne og klubbene. Det er utrolig at fotballtoppene ikke ser ulempene og det ideologiske som har gjort idrett generelt og fotball spesielt til noe unikt for folk flest. Interessen er på topp, selv om noen av de rikeste klubbene gjør det godt. Det bør ikke være ulovlig å være stor, god og rik. Heller ikke i idrettens verden.

Ønsker få begrensninger
Det finnes liberale krefter som mener at UEFA og de nasjonale forbundene er organisert gjennom frivillighet og privat sektor, og dermed må de få lage de reglene de selv synes er best. De som er uenig kan starte sitt eget forbund, lage sin egen liga. Det er for så vidt rett, men Liberaleren ønsker at idrettslederne verden over skal ha et liberalt gangsyn slik at de forstår viktigheten av at markedet får operere uten unødvendige reguleringer. På denne måten får vi like konkurransevilkår der den beste vinner tilslutt etter rent spill.

Hvorfor sette et lønnstak på 1 million i uken når markedsprisen er 1,5 millioner kroner? Resterende beløp vil bli gjort gjennom avtaler som sjeldent vil bli offentliggjort for offentligheten. Kun fantasien setter begrensninger på hvordan de svarte avtalene vil bli inngått.

For øvrig ønsker Liberaleren sine lesere et godt VM med mye god fotball uten å legge noe mer i mesterskapet enn akkurat fotball.

Tags:

Mest lest

Arrangementer