Ukategorisert

Ønsker en liberal alkoholpolitikk

Høyre fremmer forslag på Stortinget om at salg av alkoholholdig drikke skal følge butikkenes åpningstid. Endelig! Dette kunne ha gitt rom for en mer liberal alkoholpolitikk, hadde det ikke vært for at regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti ikke støtter den liberale tanken.

Derfor er det foreløpig ingen grunn til glede, selv om Høyre fremmer forslaget som kunne ha gitt kommunene en rett til å utvide salgstidene for øl. Forslaget vil ikke bli vedtatt. Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti bruker frasen om at økt tilgjengelighet vil gi økt forbruk, og blåser i kravet om økt frihet for næringsutøverne og forbrukerne.

Det er likevel gledelig at Høyre prioriterer frihet og et mindre byråkratisk system så høyt at forslaget fremmes. Om noen år vil dette forslaget være en politisk realitet, selv om de sosialdemokratiske partiene på Stortinget i dag er motstandere av en mer liberal linje og økt kommunalt selvstyre.

Kritikerne har selvsagt rett å stille spørsmålet hvorfor Høyre ikke benyttet sjansen i forrige periode, under Samarbeidsregjeringen. Forklaringen er Kristelig Folkeparti, på godt og vondt.

Mer om saken på VG eller på internettsidene til Høyre.

Tags:

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trond
15 years ago

Går det igjennom så er det bare å rive ned vinmonopolet sitt monopol også.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Siv jensen sitat: >»Jeg har full tillit til at befolkningen skal >klare å takle dette, sier Jensen» «takle» må med nødvendighet referere til nordmens evne til ikke å drikke seg ihjel. Vi vet fra statistikk at flere kommer inn på en alkoholmisbruker-løpebane om det er lettere å få fatt i alkohol, at det er flere tider på døgnet hvor man kan «ty til flaska» i en mismodig øyeblikk. Derfor er ikke Siv Jensen ærlig når hun ikke klarer å si: «Jeg vet at sjansen for at flere kommer til å drikke seg ihjel om vi gjør alkohol mer tilgjengelig, og… Read more »

Nei til dagmammastaten
Nei til dagmammastaten
15 years ago

Det er godt at dette kommer frem i lyset, selv om de fleste allerede har vært viss om at Høyre har ønsket en liberal politikk både sosialt og økonomisk.

Hvorfor skal staten fortelle folk hva de skal gjøre og ikke gjøre, og fortelle dem hva som er best? Det ender vel i at usunn mat skal avgiftslegges kraftig, og selges på det statlige ‘Kolesterolmonopolet’ for å få det norske folk sunnere. Jeg hører at lignende kollektivtiltak benyttes i Nord-Korea. Ikke det at de har noe mat der allikevel, men men.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

>Hvorfor skal staten fortelle folk hva de skal >gjøre og ikke gjøre, og fortelle dem hva som >er best? Det er fordi omtrendt 99% av den norske befolkning ikke vet det selv, og klarer ikke å gjøre hva som er best for dem selv, om de så visste det, og derfor må staten hjelpe (les: tvinge) dem til det. For å angripe en slik psykopatholdning fra statens side har du kun tre valgmuligheter. 1) Du kan si at staten er bra saker. 2) Du kan si at du ønsker at flere skal gjøre ting som ikke er best for dem.… Read more »

Ølbaron
Ølbaron
15 years ago

På hvilket grunnlag hevder Liberaleren at forslaget vil være en politisk realitet om noen år?
Fordi H/FRP eller H/FRP/V f.eks kanskje kan få flertall i 2009?
Andre grunner
Kan skribenten utdype dette?

Jeg har vært av den oppfatning at det egentlig nesten garantert er et tidspørsmål før vinmonopolordningen oppheves..

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Skrev du «i-t-a-t-t» du også, Solviken?
Tjenesteleverandøren på forum godtar ikke det:-)

Jens Voltersvik
Jens Voltersvik
15 years ago

KrF`s helsepolitisk talskvinne, Laila Døvøy
har vært ute med følgende – i f m utvidet
butikkøl-salg:
«Jeg tenker først og fremst på barna og de unge
som gruer seg hver helg fordi foreldrene drikker.
Det er ingen tvil om at økt tilgjengelighet betyr
økt misbruk. Det har all forskning for lengst
bevist»

Vel, jeg fester meg ved siste setning i sitatet.
Og mitt stadig tilbake-vendende spørsmål er:
HVORFOR HAR IKKE DA DANMARK OG LANDENE PÅ KONTINENTET
GANSKE ENKELT FULGT ETTER SVERIGE OG NORGE FOR MANGE
ÅR TILBAKE?!!
Spørsmålet over er for meg et passende argument
mot KrF og avholdsfolket.

Chris Joy
Chris Joy
15 years ago

Det er ikke et holdbart argument å appellere til autoriteter i Sverige og Danmark. Statistikken som Dåvøy støtter seg på blir hverken mer eller mindre rikitg av at svensker og dansker har valgt ikke å følge den. Hvis du ønsker en liberal alkoholpolitikk så trenger du å lære deg å godta konklusjonen fra seriøs forskning, og etablere en argumentasjons- rekke som aksepterer denne, eller i det minste ikke kommer i konflikt med denne. For å imøtegå statistikken kan du eksempelvis svare: «Hvis det virkelig er sant at alkohol kan hjelpe oss å peke ut uselvstendige skrullinger som ikke klarer å… Read more »

John Glærum-Gaupseth
John Glærum-Gaupseth
15 years ago

Ikke uventet forslag fra Høire. Ikke uventet at det kommer når Høire er i opposisjon heller. Det meste er som ventet når det gjelder Høire. Er de i posisjon så mener de mangt og mye, men mest om uvesentlige symbolsaker og når de havner i opposisjon så mener de mangt og mye, mest om symbolsaker. Det mest forutsigbare med Høire, er allikevel at de vet å velge sine senge(les regjerings)partnere med omhu, slik at de med sikkerhet slipper å provosere noen av dem ved faktisk å stå for det de mener og fremme forslag i tråd med sitt til enhver… Read more »

Liberal
15 years ago

http://pub.tv2.no/nettavisen/ibergen/article663989.ece

Er dette en liberal alkoholpolitikk som ville fungert i praksis? Jeg tror det, hva mener Liberaleren?

Fra arkivet