Ukategorisert

Må få, må få…

Hvorfor nøye seg med skolemat?

Elever på norske skoler må få gratis skolemat. Det vil gi en stor helsemessig og læringsmessig gevinst, mener et ekspertutvalg, i følge NRK.

I dag fikk kunnskapsminister Øystein Djupedal overlevert rapporten fra utvalget som har vurdert denne saken. Utvalget anbefaler skattefinansiert skolemat, selv om det ikke blir varm mat slik SV flagget svært høyt foran fjorårets valg. For en gangs skyld er Liberaleren glad for valgflesk, for skattebetalernes skyld.

Rapporten kan du lese her.

Heldigvis har Djupedal trukket noen av løftene tilbake, og kan ikke eller vil ikke garantere skattefinansiert skolemat foreløpig. Heldigvis!

Ingen ting er gratis
Politikerne har markedsført gratis skolemat, til og med levert inn forslag på å gjennomføre en prøveordning. SV var det partiet som var tydeligst i denne saken i fjorårets valgkamp med servering av varm mat på en pressekonferanse. Både kylling, salater og laks var på menyen for ungene som deltok på mediamarkeringen. Heldigvis er tonen mildere, men det kommer nok en ordning, men ikke like luksuriøs som det SV gikk til valg på i 2005.

For Liberaleren er det ingen ting som heter gratis skolemat. Også dette blir en skattefinansiert ordning, en ordning der det offentlige overtar noe som bør være et privat ansvar. Vi er selvsagt ikke imot mat, men vi er imot at det som serveres skal finansieres gjennom skatter og avgifter. Matpakken, som til nå har vært bortimot hundre prosent privat finansiert, har vært en suksess. Det er ingen grunner til å endre dette, selv om SV gikk til valg på denne saken, godt støttet opp av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Vi vil ha…
Utvalget som har vurdert denne saken og politikerne som ønsker skattefinansiert skolemat mener ordningen vil gi helsemessig og læringsmessig gevinst. Såkalt nødvendig for elevene. Det er mange ting som er nødvendig. Dersom skattefinansiert skolemat blir en realitet, bør politikerne også gå inn for andre ordninger som kan være viktig for mange.

Vi foreslår:
Skattefinansierte klær: Det er kaldt i Norge. Både barn og voksne vil ha godt av å fryse mindre. Skattefinansierte boblejakker vil kunne være gunstig, spesielt for de som bor i Nord-Norge der effektiv kuldeeffekt kan være opp mot -50 om vinteren.

Skattefinansiert kjøreopplæring: Mer satsing på kjøreopplæringen kan gi færre ulykker i trafikken.

Skattefinansiert svømmeopplæring: Medlemskap i svømmeklubber betalt gjennom offentlige budsjett kan gi færre drukningsulykker. Folk dør fortsatt på sjøen. Opplæringen i skolen er på bakgrunn av ulykkestallene ikke god nok.

Skattefinansiert abonnement: Barn og voksne bør få se mer fjernsyn. Det kan være givende å se nyheter, debatter og gode filmer. Politikerne kunne ha fått mye igjen dersom alle fikk et Canal Digital abonnement.

Skattefinansiert hårklipp: Alle har behov for hårklipp og barbering med jevne mellomrom. Hvorfor kan ikke staten gjennom skatter og avgifter finansiere også dette området? Mindre hår kan gi bedre hygiene.

Skattefinansiert tannbehandling: Viktig for alle som sliter med egen tannhygiene. Tenk om hull i tennene ble fremmedord?

Skattefinansiert medisin: Et fremskritt for alle som er avhengig av preparater av ulike årsaken. Sterkt subsidiert i dag, men hvorfor ikke gå linjen helt ut?

Mange mer eller mindre gode forslag, men det er grunner til at alt ikke er skattefinansiert, grunner Liberaleren ofte er innom i artiklene. Skribenten anbefaler vår alternative trontale som ble publisert i oktober i fjor.

Ordningen kommer
Skattefinansiert skolemat kommer, men ordningen blir i første omgang ikke så god som SV lovte i 2005. Det vil de neste årene bli satt av penger til dette på statsbudsjettet. SV er nødt til å få igjennom dette løftet hvis partiet skal ha troverdighet i flere valgkamper. Derfor kommer ordningen, selv om det er sterkt beklagelig.

Liberaleren er for å sette grenser for politikk, altså definere hva som oppgaver for staten og hvilke oppgaver som skal løses privat. Uten en grense, vil borgenes frihet være minimal. Skolemat er ikke en offentlig oppgave, verken i et liberalistisk eller i et sosialdemokratisk samfunn. Den offentlige skolen råtner på rot, men politikerne prioriterer skolemat. Det er dårlige prioriteringer, også for en regjering som sliter med å overholde valgkampløftene fra 2005.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
VamPus
15 years ago

åååhh… vær forsiktige med hva dere foreslår. «Folk flest» synes jo at dette er helt rimelig. Siden alle trenger en hårklipp av og til så er det jo rettferdig og praktisk at alle er med på å betale..

En jeg kjenner foreslo en resolusjon om boikott av «okkupasjonsland» og ramset opp det meste som kan tolkes dithen i aller videste forstand for å ironisere over sosialistenes mas om boikott av Israel. Jævlene vedtok resolusjonen uten å blunke..

http://universitas.uio.no/?sak=47804

coz
coz
15 years ago

som fersk grunnskolelev så er jeg veldig positiv til skolemat. Mange kom på skolen uten niste, og fungerte deretter. Dere kommer sikkert til å skrike «individuelt ansvar!!», men er det ikke ønskelig for enhver elev at klassen har best mulig utgangspunkt? Det er ikke lett å gjøre bra arbeide når det sitter en sulten adhd-kid i hjørnet og lager helvete.

VamPus: ikke bekymre deg for mye for israel, frukt er en veldig liten(aprox 5%) del av deres eksporthandel 🙂

Magne
15 years ago

coz tastet:
«Mange kom på skolen uten niste, og fungerte deretter. Dere kommer sikkert til å skrike «individuelt ansvar!!», men er det ikke ønskelig for enhver elev at klassen har best mulig utgangspunkt? Det er ikke lett å gjøre bra arbeide når det sitter en sulten adhd-kid i hjørnet og lager helvete.»

Det er et problem som angår elevene og deres foreldre, ikke landets skattebetalere som sådan.

mvh
Magne

Simon
15 years ago

HUsk på at vi er tilhengere av private eliteskoler, der forstyrrende og umotiverte elever får avviklet sitt kundeforhold.

Det vil i sin tur danne et markedsgrunnlag for skoler som spesialiserer seg på vanskelige elever.

Skolemat er en del av option-listen.

coz
coz
15 years ago

Uansett hvor tilhenger du eller jeg er, så hjelper det lite når du bor på et sted med kun offentlig anti-eliteskole. 😛

Fra arkivet