Ukategorisert

Venstre: Mot kriminalisering

–Vi er overbevist om at en kriminalisering vil tvinge disse miljøene under jorda og gjøre forholdene for de utenlandske prostituerte enda vanskeligere, sier sosialpolitisk talsmann i Venstre, André Skjelstad.

For Liberaleren er det flott å registrere at det finnes politikere og politiske parti, som er representert i Stortinget, som er imot et nytt forbud. Dessverre har debatten i Arbeiderpartiet, Høyre og SV overskygget gode, liberale standpunkt i denne saken så langt. Derfor er tiden inne for å kjøre frem Venstres syn, et parti som sier klart og tydelig nei til kriminalisering.

Frihet viktig, men…..
For Liberaleren har frihet vært viktig i denne saken. Likevel har også vi brukt argument om økt kriminalitet og svart marked tidligere.

Venstre toner ned frihetstanken, men konsentrerer seg om ulempene et forbud vil medføre.

–Prostitusjon er et sosialt problem som for de nigerianske kvinnene ofte handler om å betale ned gjeld til halliker, eller til å forsørge familie i Nigeria. Da må vårt fokus være på hvordan vi skal hjelpe disse kvinnene. På vårt møte med Fafo-forskerne fikk vi bekreftet vårt syn om at en kriminalisering vil gjøre det vanskeligere å komme i kontakt med disse kvinnene, sier André Skjelstad i en pressemelding.

Afrikanske drømmer på europeiske gater
Tirsdag mottok justisminister Storberget Fafos rapport om hvorfor og hvordan nigerianske prostituerte kommer til Norge. Rapporten heter ” Afrikanske drømmer på europeiske gater – Nigerianske kvinner i prostitusjon i Norge”. Den bygger blant annet på intervju med over 80 nigerianske prostituerte i Norge og dybdeintervju med 13 av disse. Den viser hvordan kvinnene må ta opp store lån for å komme fra Afrika til Europa.

Kriminalisering blir for lett
Det pågår debatt om prostitusjon i de fleste parti. Dessverre velger mange en altfor enkel konklusjon. Fylkeslag i Arbeiderpartiet har gjort dette, skriver TV2 Nettavisen. Det samme har store lokalforeninger i Høyre gjort.

Mange som er for kriminalisering hevder at kvinner har vært nødt til å selge seg selv for å overleve. Eneste utvei er å forby prostitusjon og gjøre kjøp ulovlig. Det at prostitusjon har vært nødvendig er en god grunn til ikke å komme med et forbud. Har kriminaliseringstilhengerne rett i påstanden om at kvinner har vært nødt til å prostituere seg, vil denne nødvendigheten fortsette i et illegalt, svart marked der kontrollen og åpenheten er svært begrenset. Tilbud skaper som kjent etterspørsel og etterspørsel skaper tilbud. Vi forbyr ikke arbeid, selv om jobb i seg selv kan være frihetsinnskrenkende.

Det er flott Venstre tar et standpunkt i denne saken, et modig, et vanskelig, men fornuftig standpunkt.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer