Ukategorisert

Narvesen: Gjør så godt vi kan

–Vi har en grense på 200 kroner og kundene får beskjed om dette. Det er likevel vanskelig å være helt konsekvent ettersom det er mange som jobber på kiosken, og de ansatte kan ikke ha hundre prosent oversikt over kundemassen, sier innehaveren av den Narvesen-kiosken Liberaleren tok kontakt med.

1. juli ble det seddelforbud på gevinstautomatene i Norge. Det betyr at de som benytter disse automatene ikke kan bruke for eksempel 100, 200 eller 500-kroners sedler på automatene. Foreløpig kan det tyde på at Trond Giske har lykkes med sitt forbud, selv om det strider med liberalistiske prinsipp om fri flyt av penger.

Spiller mindre
Liberaleren tok kontakt med en Narvesen-kiosk tirsdag morgen, noen dager etter at forbudet trådde i kraft. Eieren kunne fortelle om mindre trafikk på automatene.

–Jeg tror folk spiller mindre. Det er mindre trafikk på automatene. Vi veksler nok litt mer enn før, men vår grense er på 200 kroner, sier innehaveren.

På Liberalerens spørsmål om omfanget av vekslingsgrensen på 200 kroner kunne ikke innehaveren gi et godt svar.

–Det er mange som jobber på kiosken. Vi har flere skift. Vi klarer heller ikke å huske alle kundene som er innom på en dag. Vi gjør så godt vi kan på å opprettholde grensen på 200 kroner, sier innehaveren.

Vekslingsgrensen på 200 kroner er ikke vedtatt av politikerne. Det er Narvesen som har pålagt kioskene en slik praksis.

Mot reguleringer
Liberaleren er imot seddelforbudet. Det er en regulering som begrenser inntjeningsmulighetene for alle som er i bransjen. Det er et overtramp mot eiendomsretten der hver enkelt aktør skal bestemme hvordan pengepolitikken skal være.

Alle må få bruke egne penger slik de vil, også kaste de bort på gevinstautomater.

Trond Giskes forbud oppmuntrer sannsynligvis til rå etterspørsel etter mynter, noe TV2 Nettavisen gir et eksempel på. De politiske reguleringene oppmuntrer også til spill på internett, et marked som er helt uten politisk kontroll fra norske myndigheter. Norgesautomaten er et eksempel på en slik aktør.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
andyq
andyq
15 years ago

Selvom jeg ser på meg selv som liberalist har jeg problemer med noe av det som blir fremstilt som liberale ideer her. Automatsaken er et av disse. Jeg har ingen tro på at det vil føre noe bra med seg at alle reguleringer forsvinner. Det er for eksempel hyggelig at reklame blir regulert, slik at øynene spares for et neon-tapetsert sentrum. Også glad for at naboen ikke kan male gården med teletubbies. Hvis eiendomsreten er hellig burde vel begge disse tingene vært lov? Så lenge det faktisk er _mulig_ å fremdeles spille på nett, synes jeg det er greit at… Read more »

andyq
andyq
15 years ago

Nå skrev jeg aldri om TV-reklame, men jeg brukte reklame på bygninger i sentrum som eksempel. Det er selvfølgelig enkelt å pensle det over på TV-reklame, siden man i de tilfellene, som du selv sier, kan bytte kanal. Det er litt verre med den virkelige verden. Hvis vi hadde latt dette være opp til eierene av bygningene hadde sentrum sett helt jævlig ut. Er dette prisen man må betale for at eiendomsretten skal være hellig? I så fall er det ikke gjennomførbart, og uinteressant å diskutere. Jeg vil be deg ta en ekstra titt på de du alltid ser henge… Read more »

Karsten Eig
15 years ago

Bjørn Magne skrev: «Jeg vil avslutningsvis si at det er vanskelig å definere dumme valg. Det som er dumt for meg, trenger ikke å være dumt for deg. Staten skal ikke, kan ikke ha ansvaret for å komme med denne definisjonen. Mine dumheter, trenger ikke å være dumt for deg. » Mye sant i dette, og staten blander seg i alt for mye. Men jeg synes dette blir et stråmannsargument i forhold til spillegalskap: jeg kan ikke se en eneste måte å argumentere for at det ikke er dumt å spille seg til gjeld og fra hus og hjem. Noen… Read more »

Hansi
Hansi
15 years ago

Jeg tror ikke du får Solvik til å legge vekk ideologi, noe jeg syns er rett. Det er mange nok som tar forskjellige hensyn. Det trenger ikke denne nettavisen gjøre.

Karsten Eig
15 years ago

Men virkeligheten blir ikke borte for det. Terrenget har rett om det ikke stemmer med kartet. Å stikke hue i ideologisanda er like dumt samme om det er blå eller rød sand. Jeg har hatt noen poster om dette hos meg selv, som jeg selvsagt skamløst promoterer:

http://akademiskefornaermelser.blogspot.com/2006/06/virkeligheten-ideologiene-3-1.html

Vidar
Vidar
15 years ago

Må føye meg inn i rekken av noen folk over her: Det er greit å være liberal, men noen folk må faktisk beskyttes mot seg selv. Samfunnet vil lide store tap som helhet dersom vi lar folk både drikke og spille seg selv til fordervelse. At norsk tipping skal få monopol på apparater synes jeg er teit, enhver burde få lov til å «konkurrere» om å sette opp automater. Men staten burde samtidig kunne sette sterke begrensninger på antall, utforming osv. Eventuelt bare forby hele skiten. Det er i utgangspunktet ikke noe stort poeng å forsvare frihet når det man… Read more »

Fra arkivet