Ukategorisert

LOs sommerpatrulje

er på veien igjen. Et sikkert sommertegn. De vil gi inntrykk av å hjelpe ungdom – men det handler egentlig om noe annet: Sosialdemokratiets lover som begrenser avtalefriheten.

LOs sommerpartrulje forsøker å gi inntrykk av at de «passer på» de «fæle bedriftene som utnytter hjelpeløs ungdom, og at sommerpatruljen hjelper ungdom som ikke vet noe som helst om sine rettigheter på arbeidsmarkedet.

Egentlig handler det om at fagbevegelsen og Ap skal sjekke at innskrenkninger i avtalefriheten som de selv har innført, blir overholdt.

Raidet mot Lekter’n
Det er Aftenposten som forteller at sommerpatruljen gikk løs på de som driver næring på Aker Brygge i Oslo, efter først å ha raidet Buskerud. Ikke ukjente Lekter’n er offeret som presenteres i artikkelen. De bryter reglementet både for overtid og pauser i arbeidstiden, må vite. Men servitøren de har forhørt om forholdene på vedkommendes frivillig valgte arbeidsplass sier rett ut at han ikke føler seg som noe offer for kyniske næringsdrivende. Han er godt lønnet, han. Og sier at det blir lite pauser når det «koker» (underforstått; at det er masse tørste gjester/kunder).

Naturligvis skal arbeidstagere ha pauser. Men la oss se på eksempelet avisen og sommerpatruljen presenterer; Lekter’n. Forestill deg å være kunde et slikt sted en solrik og varm sommerdag, der du forsøker å gjøre en bestilling og får følgende svar: «Du må nok vente et kvarter, for servitørene har sin lovfestede pause.» Kanskje du har god tid, er i godt selskap, og velger å vente 15 minutter i stekende varme mens folk rundt deg nyter kaldt drikke.

Nå mangler ikke akkurat Lekter’n konkurrenter i samme bransje. Om du blir lei av å vente er det nok av andre fristende steder å velge mellom – uten å måtte gå særlig langt. At næringsdrivende mister kunder og dermed grunnlaget for fortsatt eksistens av arbeidsplasser bekymret nok ikke Stortinget og LO da reglene ble vedtatt. De ansatte kunne vel få jobb i en kantine i det offentlige? Lederen for Lekter’n er imøtekommende når det gjelder pauser, og klar når det gjelder overtid: Med flere hundre ansatte er det ikke behov for at noen jobber mer enn 9-timers vakter. Og naturligvis skal folk få lønn når de ikke jobber, selv om de har sommerjobb i en bedrift som er typisk sesongbetonet og væravhengig – slik som på Lekter’n. Mener LOs sommerpatrulje. For hvorfor skal det bare være i det offentlige at folk får betalt for ikke å jobbe?

Små næringsdrivende som sliter med å overleve har nok større problemer enn Lekter’n på en solfylt dag. Men det bekymrer nok heller ikke LO. Regler er til for å holdes. Så for heller noen småbedrifter gå dukken. Det er ved de store bedriftene i tradisjonelle branser at sjansen er størst for å verve nye medlemmer. Man kan jo friste med øket fagforeningsfradrag..

Unges jobberfaring
bekymrer naturlig nok. Spesielt hvis de møter slike regelbrytere som LOs sommmerpatrule er ute for å ta. I næringslivet kan man være like bekymret – men da for folk som har sittet hele livet på skolebenken, til de kommer ut i arbeidslivet når de nærmer seg 30. Og forlanger sjefslønn og privilegier. Eller ender som utbrente på trygd før de er 25, slik media fortalte om nylig.

Hvis man skaffer seg sommerjobb tidlig, og viser seg som initiativrik, arbeidsom og pålitelig, har man skaffet seg viktig erfaring og skussmål som er gode å ha når man skal på jakt efter mer permanent jobb senere i livet. Men LOs sommerpatrulje ønsker tydeligvis at også unge arbeidstagere fra første dag av skal preges av kravmentaliteten LO dyrker for voksne arbeidstagere.

Avtalefrihet
er et kjent konsept innen liberalismen. Det bygger på noe så grunnleggende som at du eier ditt liv, har personlig frihet, og også frihet til å søke efter individuell lykke. Friheten til å inngå avtaler tilhører individet. Hvilken rett har andre til å blande seg inn i avtaler to parter inngår?

Hvis jeg er ung, ute efter en sommerjobb der jeg kan tjene penger, få erfaring og noen kontakter, er nok ikke pauser og overtidsbetaling det første jeg ville tenkt på. Det ville være å finne meg en jobb. Vise at jeg er dyktig, arbeidsom og pålitelig. Jeg skulle jo tross alt bare jobbe en måned, maks to. Ville jeg likt at andre kom og blandet seg inn i avtalen jeg hadde laget med min sjef? Nei, naturligvis ikke. Slike avtaler har ikke andre noe med. Forhandlet jeg frem en avtale som viste seg å være dårlig? Vel, da var jeg en erfaring rikere.

Slik tenker ikke LOs sommerpatrulje. Det handler om å vise unge arbeidstagere at andre enn dem selv bør forhandle frem avtalene. Slik at de ikke skulle komme på tanken å forhandle selv når de om noen år skal ut i yrkeslivet for fullt. Da ville jo fagforeningene miste noe av sin misjon.

Er unge uten kunnskap
til sine egne rettigheter, slik LO hevder? Da burde vel foreldrene deres kreve skattepengene sine tilbake. De har jo tross alt betalt for en utdannelse (uten engang å kunne velge skolen de har mest tillit til) for sine unge håpefulle. LOs sommerpatrulje feller med sine uttalelser om kunnskapsløshet blant unge en har dom over Aps enhetsskole. Men da gjelder vel ikke landsmoder Gros ord om at «alt henger sammen med alt»?

Tilslutt er det en sak jeg lurer på: Er LOs sommerpatrulje enslags offentlig godkjent arbeidstilsyn – som kan troppe opp hos arbeidsgivere og forhøre de ansatte om hvilke vilkår de har? Behøver ikke sommerpatruljen hjemmel for å trenge seg inn på privat grunn?

15 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Meningspolitiet
15 years ago

Haha, herlig spinnvill prinsippfasthet. Jeg håper du lar dette innlegget stå, og ikke fjerner det bare fordi du får tenkt deg om.

jan
jan
15 years ago

godt skrevet!
veldig irriterende regler i arbeidsmiljølovgivningen som hindrer unge, friske og oppegående arbeidstakere å kunne stå på hardt i en periode og derved tjene nok penger til en ellers dyr tilværelse i Norge. problemet med reglene er jo først og fremst at de ikke tar hensyn til arbeidslivets mangfold. arbeid er forskjellig, folk er forskjellige og behovene er forskjellige. likevel har man laget regler som rammer likt over hele fjøla. håpløst unyansert.

daniel
daniel
15 years ago

nydelig – prøv å sørg for at flere enn oss som allerede er liberale ser denne, er du snill. aftenposten, kanskje..?

nok en gang: nydelig!

Dan Femoen
15 years ago

I motsetning til Arbeidstilsynet har LOs sommerpatrulje ingen lovhjemmel til å kreve adgang og innsyn på arbeidsplassene. Dersom bedriften er bundet av tariffavtale har sommerpatruljen rett til å kontakte LOs medlemmer, men dette skal skje i forståelse med eier/daglig leder. Dersom bedriften derimot ikke er bundet av tariffavtale, eller LO ikke har organiserte arbeidstakere, er sommerpatruljens besøk helt og holdent avhengig av tillatelse fra eier/daglig leder.

Tomas
Tomas
15 years ago

Dere har aldri jobba! Prøv det føre dere går til frontalangrep på rettighetene til alle oss som ofrer helsa vår i et stadig mer brutalt arbeidsliv, for at de rike skal bli rikere.

Andrea
Andrea
15 years ago

Heisann! Jobba nattskift på en pub i natt, uten pauser. Lurer på om den jævla slasken som skreiv dette hadde vært i stand til det…

Julie
Julie
15 years ago

Jeg hater rikinger! Rikinger veit ikke hvordan det er å ta i et tak.

Tomas
Tomas
15 years ago

Mor di har personlig frihet…

G
G
15 years ago

Glimrende artikkel som klart viser hvorfor den sosialistiske myten om asymmetrisk maktfordeling har gått ut på dato!

Det latterlige konseptet om at ungdommer skulle ha mindre ressurser og erfaring enn etablerte bedrifter er nesten like komisk som den overformynderiske tanken bak forbrukermyndighetsinstitusjonene, der man via venstrevridd logikk har klart å resonnere seg frem til at forbukere ikke opererer med full kunnskap i markedet. Dette som er en del av selve grunnlaget for markedskapitalismen!

Fra arkivet