Ukategorisert

Får vi vite mer om AKP og Røde Khmer?

Igår måtte semifinalen i fotball vike for programmet «I shouldn’t be alive» på Discovery. En journalist ble kidnappet av Røde Khmer, men overlevet. Dette regimet til røde mordere (som ble jaget fra makten for snart 30 år siden) fascinerer meg fortsatt.

For få dager siden kom meldingen om at krigsforbrytertribunalet formelt har satt igang jobben med å tiltale de gjenlevende Røde Khmer-lederne, snart 30 år efter at deres regime falt. Pol Pot unnslapp dommen, men det er nok av røde mordere å stille for retten. Dagsavisens Erik Sagflaat er skeptisk til hele rettssaken. Blant annet fordi tribunalet har en blanding av internasjonale og kambodsjanske dommere. Sistnevnte mener Sagflaat mangler mye juridisk kompetanse. Men hvem kunne være bedre til å vurdere forbrytelsene, enn landsmenn av ofrene? Knapt en eneste familie unngikk å bli offer for folkemordet i Røde Khmers maktperiode, 1975 – 1979. Den dag idag er Kambodsja merket av lange skygger fra denne grufulle tiden. Det formelle statsoverhodet i Røde Khmers tid har innrømmet skyld allerede.

Det var ex-offiseren fra Røde Khmer, Hun Sen, med hjelp av styrker fra Vietnam som endelig fikk satt en stopper for Pol Pots myrderier. Det internasjonale samfunn brennemerket Hun Sens regime fordi det hvilte på støtte fra det kommunistiske Vietnam. Pol Pots mordergjeng fikk derfor i flere år kontrollere Kambodsjas plass i FN. Dette kan være noe av grunnen til at det tok så lang tid å få stilt morderne for retten. Heller ikke Hun Sens regime har vært noen pådriver for et rettslig oppgjør med Røde Khmer. På den offisielle hjemmesiden blir han presentert på denne måten.

Nå er ihvertfall tiden kommet. Får vi avsløringer om hvordan Røde Khmer kunstig er blitt holdt i live med hjelp utenfra? Vil slike avsløringer bli pinlige for blant annet USA (og Norge)?

Selv er jeg spent på om rettssakene vil avsløre noe mer om kontakten Røde Khmer hadde med norske AKP (m-l). Som kjent dro folk som Pål Steigan og Tron Øgrim til Kambodsja, for å hylle «eksperimentet» til Pol Pot.

Det viktigst er likevel at Kambodsja får ta et oppgjør med sin tragiske fortid. Det finnes nok av vitner.

Liberaleren har skrevet flere artikler både om Røde Khmer og om AKP.

Tags:

Mest lest

Arrangementer