Ukategorisert

Får vi vite mer om AKP og Røde Khmer?

Igår måtte semifinalen i fotball vike for programmet «I shouldn’t be alive» på Discovery. En journalist ble kidnappet av Røde Khmer, men overlevet. Dette regimet til røde mordere (som ble jaget fra makten for snart 30 år siden) fascinerer meg fortsatt.

For få dager siden kom meldingen om at krigsforbrytertribunalet formelt har satt igang jobben med å tiltale de gjenlevende Røde Khmer-lederne, snart 30 år efter at deres regime falt. Pol Pot unnslapp dommen, men det er nok av røde mordere å stille for retten. Dagsavisens Erik Sagflaat er skeptisk til hele rettssaken. Blant annet fordi tribunalet har en blanding av internasjonale og kambodsjanske dommere. Sistnevnte mener Sagflaat mangler mye juridisk kompetanse. Men hvem kunne være bedre til å vurdere forbrytelsene, enn landsmenn av ofrene? Knapt en eneste familie unngikk å bli offer for folkemordet i Røde Khmers maktperiode, 1975 – 1979. Den dag idag er Kambodsja merket av lange skygger fra denne grufulle tiden. Det formelle statsoverhodet i Røde Khmers tid har innrømmet skyld allerede.

Det var ex-offiseren fra Røde Khmer, Hun Sen, med hjelp av styrker fra Vietnam som endelig fikk satt en stopper for Pol Pots myrderier. Det internasjonale samfunn brennemerket Hun Sens regime fordi det hvilte på støtte fra det kommunistiske Vietnam. Pol Pots mordergjeng fikk derfor i flere år kontrollere Kambodsjas plass i FN. Dette kan være noe av grunnen til at det tok så lang tid å få stilt morderne for retten. Heller ikke Hun Sens regime har vært noen pådriver for et rettslig oppgjør med Røde Khmer. På den offisielle hjemmesiden blir han presentert på denne måten.

Nå er ihvertfall tiden kommet. Får vi avsløringer om hvordan Røde Khmer kunstig er blitt holdt i live med hjelp utenfra? Vil slike avsløringer bli pinlige for blant annet USA (og Norge)?

Selv er jeg spent på om rettssakene vil avsløre noe mer om kontakten Røde Khmer hadde med norske AKP (m-l). Som kjent dro folk som Pål Steigan og Tron Øgrim til Kambodsja, for å hylle «eksperimentet» til Pol Pot.

Det viktigst er likevel at Kambodsja får ta et oppgjør med sin tragiske fortid. Det finnes nok av vitner.

Liberaleren har skrevet flere artikler både om Røde Khmer og om AKP.

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas
15 years ago

Ja la oss se 🙂 Ja AKP støttet Pol-Pot, riktig nok uvitende om hva som skjedde der nede. Og om liberaleren hadde vært interesert så hadde dere vist at dette var noe partiet tok et oppgjør med for lenge siden. Ellers er det virkelig noen som tror at Pol-Pot hadde gjort noe annerledes om det lille partiet AKP langt langt unna hadde fordømt alt han gjorde? Er det virkelig noen som tror på at det lille norske partiet AKP spilte så stor rolle? Er det virkelig noen som tror at folk i Kambodsja ikke hadde blitt drept om AKP ikke… Read more »

Andreas
15 years ago

Ja, det at partiet ikke viste, vil være interesangt 🙂 prosjektet http://www.ml-historie.no vil også vise noe av dette. Jeg tror derimot ikke at krigsforbryterdomstolen kommer til å fokusere veldig mye på det norske partiet AKP. Hva AKPs oppgjør innebar viser du i klartekst at du ikke veit så særlige mye om. Selv ble jeg født i ’83 og var derfor av naturlige årsaker ikke med på den prosessen, men jeg er medlemm av partiet i dag, og jeg har ikke truffet _noen_ partimedlemmer som bortforklarer støtta til pol-pot, det var feil. Hvor mye innformasjon det var i media om kambodsja… Read more »

Pleym
Pleym(@pleym_2)
15 years ago

AKPs oppgjør er det vel ikke spesielt mange som fikk vite så mye om, heller. De hadde jo hemmelige landsmøter etc. Såvidt jeg husker foregikk det oppgjøret først i 1990. Om AKPs kadre rundt 1990 har tatt et oppgjør er så sin sak, likeledes at de som er kommet inn efterpå viser til oppgjøret. Vel så interessant er det at de som var ledende i AKP dengang partiet støttet Pol Pot er mest opptatt av å bortforklare mer enn å innrømme. Det er også litt merkelig at folk velger å gå inn i dette partiet med en slik fortid og… Read more »

Andreas
15 years ago

At AKPs landsmøter var (og er) hemmelige, er jo ikke for at det som blir vedtatt der skal være hemmelig, men for at man ikke ønsket at pot og ikke ønsker at pst skal vite alt, basert på blant annet lund rapporten veit vi at det har vært massiv overvåkning av partimedlemmer, og enkelte episoder viser at det fremdeles skjer. Følgene av overvåkningen var blant annet at partimedlemmer ikke fikk jobb, rett og slett ble utstatt for arbeidsnekt. Akkurat når oppgjøret fant sted, er ikke så intresangt for meg, om det var i 1990 så var jeg 7 år, akkurat… Read more »

Anders Eldor Boye
Anders Eldor Boye
15 years ago

At AKP ikke visste, må jo avfeies som tull. De var jo ledet av en som i dag er professor med kildekritikk som spesiale. Selvsagt kan vel ikke en som i dag har en slik betydelig posisjon, og t.o.m. har ansvaret for å lære andre om kildekritikk, ha vært så evneveik i sin tidligere karriere? Og at de har tatt et oppgjør med det er vel en overdrivelse. Mer interessant er: Har de lært noe som helst av sine tidligere tabber? Se først her: http://www.akp.no/hefter/nepal/index.html «En seier for folkehæren i Nepal vil være den første seierrike revolusjonen leda av kommunister… Read more »

Fra arkivet