Ukategorisert

Heroin i behandlingsopplegget

Lars Henrik Michelsen, leder i Unge Venstre og vararepresentant til Stortinget, tenker nytt i rusomsorgen, nytt i forhold til det som har vært vanlig fra politiske kretser tidligere. Forslaget er ikke forankret i liberalisme, men det vil bety en liberalisering i forhold til dagens forbudslinje, eller fy linje som politikerne har valgt.

På sin egen blogg tar Michelsen til ordet for utdeling av heroin. Lignende prosjekt er prøvd ut i Nederland med positive resultat, hvis vi regner høyere livskvalitet som positivt. Forskning.no skrev om prosjektet sommeren 2003. Konklusjonen til forskerne er like trygt og mer effektivt enn bare metadon.

I følge NRK er Olav Gunnar Ballo, SV, imot forslaget til Unge Venstre, uten at han kjenner verken forslaget eller forskningsrapportene fra utlandet spesielt godt. Det betyr at det er en fare for at regjeringen og Stortinget ikke kommer med nye løsninger når rusplanen fremlegges til høsten.

De som er avhengig eller betegnes som avhengig av narkotika er ulike. Det betyr at det samme behandlingsopplegget umulig kan passe for alle. Derfor forsvarer skribenten forslaget fra Unge Venstre, uten å komme med en konklusjon. I tillegg vil gratis heroin som behandlingstilbud kunne alminneliggjøre dette stoffet, begrense fy begrepet som gjør at folk flest ser på folk som er misbrukere av narkotika som et annenrangs menneske, noe som slett ikke er tilfelle. Forslaget om gratis heroin er ikke god liberalisme ettersom offentlige utgifter sannsynligvis øker, i hvert fall blir det vanskelig å redusere skattefinansierte utgiftene i et forenklet regnestykke der vi trekker inn noen få faktorer. Likevel er dette spenstig fra Unge Venstre, et forslag som kan heve debatten om rusomsorgen. Debatten om høstens rusplan kan bli mer interessant enn det skribenten forestilte seg på forhånd.

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Pleym
Pleym(@pleym)
Editor
15 years ago

Dette utspillet fra Michelsen er også tema for min VG-blogg Liberalist? Javisst! (www.vgb.no/1207)

andyq
andyq
15 years ago

Strålende!
Et av de bedre forslagene for å begrense skadeomfanget av herionmisbruk og (viktigst) vil gjøre livet til tunge narkomane mye bedre.
Siden herion har en produksjonskostnad som er tilnærmet null vil heller ikke det være en stor sak.

Desverre er de fleste i dette landet så trangsynte at det vanskelig kan gjennomføres.

Ola
Ola
12 years ago

er helt i mot det og som eks narkoman synes jeg dette er å gi totalt opp kampen, det som gjør meg mest forbanna er at det er de som aldri har slitt med misbruk som faktisk støtter dette her,. Vet dere hva jeg synes er mest bedritent med hele rusomsorgen, at de som virkelig har lyst til å prøve å bli helt rusfrie er nødt til å vente over 1 år for å komme inn på en bra behandlingsplass, og det er jo dessverre de private som har best statistikk , så enkelt er det. Har vært på nok… Read more »

Fra arkivet

 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Åpent sår i 25 årÅpent sår i 25 år
  Blitz-miljøet er en demokratisk vits.
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres