Ukategorisert

Kommunist-China river kirker

og arresterer dem som protesterer. Vårt Land forteller idag at journalisten Zan Aizong ble arrestert for å skrive om rivningen av en protestantisk kirke i verdens største kommuniststat. Samtidig ble 50 andre arrestert. De protesterte mot rivningen.

Først skrev journalisten på selveste Olsok om hvordan myndighetene rev en kirke. Så ble han truet – og skrev om dét også. Da ble han arrestert. Flere av de som demonstrerte mot rivningen er fortsatt arrestert.

Norske myndigheter skryter av å ha en dialog med kinesiske myndigheter, om menneskerettigheter. Som kjent er retten til fritt å utøve en religion – eller å ikke gjøre det, en av de sentrale rettighetene som følger av menneskets rett til individuell frihet.

I kommunist-China er det lov å tjene penger, men ikke å utøve sin trosfrihet. Dermed kan man heller ikke utøve sin ytringsfrihet. Slike friheter er for farlige for kommunistregjeringen. Tillater man slikt, kan fort kravene om reell politisk innflydelse, avskaffelse av etpartidiktaturet (og lignende krav) dukke opp. Kommunistpartiet gir folk muligheten til å tjene penger, og forbedre sin levestandard. Og satser på at dette skal kvele alle rop om å fjerne partiets monopol på makten.

Kommunistene i China river ikke bare protestantiske kirker. De blander seg også inn i Den katolske kirkens indre liv, ved å utnevnte partipolitisk akseptable biskoper, tross protester fra Vatikanet.

I tillegg forfølges Falun Gong-bevegelsen. Som kommunistdiktaturet betrakter som en politisk bevegelse. Derfor overser de protester mot arrestasjon og tortur av Falun Gong-medlemmer. Det er også hevdet at fanger frarøves organer, som så selges på det åpne markedet.

Kanskje Gahr Støre bør gi sine dialogrepresentanter nye instrukser før neste møte med China?

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
heisap
heisap
15 years ago

Selvfølgelig er det forkastelig at myndighetene i Kina river kirker og arresterer, sensurerer, henretter og ellers gjør slikt som seg hør og bør for et diktatur.. Dette bør vel knapt komme som en nyhet på noen. Er enig med artikkelforfatterens avsluttende spørsmål om at debatten bør dreie seg om hvordan vi best kan gå frem for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina. Jeg støtter vel innerst inne den litt pinglete strategien UD har lagt seg på med å si litt forsiktig ifra i ny og ne. Grunnnen til dette er at Kina, tross alt, er på rett vei. Etter… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
15 years ago

Godt at det er flere enn meg der ute som ikke betrakter Gahr Støre som Guds gave til menneskeheten. Det er jo ikke bare kommunistene i Kina og Allahs selvutnevnte stråmenn utenriksministeren går stille i dørene overfor. Dere har jo selv tidligere nevnt retretten om de cubanske opposisjonelle og 17. mai-feiringen; en operasjon hvor Valla holdt pennen og Gahr Støre skrev avslaget. Jeg tror nok problemet er at Kina, som verdens folkerikeste land, er litt for stort, og at Norge er litt for interessert i å drive business med dem. Vi husker jo Google-saken. Hadde Kina vært mindre, hadde nok… Read more »

heisap
heisap
15 years ago

Friheten til å tjene penger, hvilket stort sett bare gjelder de som bor i byer i Kina, er ikke akkurat en kjempe sammenliknet med f.eks rett til liv. Kanskje det er kjekkere å betrakte den som en brekkstang for de øvrige frihetene? Med den kontakten vesten har med Kina i dag, er det ikke til å unngå at vi sammen med penger også eksporterer noen av verdiene våre. Og ja: jeg mener bestemt Kina er mer åpent i dag enn på 70-tallet. De kinesiske myndighetenes forsøk på å sensurere internett er vel gjerne priverdig, sett med en diktators øyne, men… Read more »

Karsten Eig
15 years ago

Dialog om menneskerettigheter:

Norge: dere må bli snillere med opposisjonen.
Kina: det skal dere bare drite i, ellers vil vi ikke handle med dere.
Norge: Nei, greit det, men får vi lov å si det samme neste år, så vi kan si at vi har en dialog?
Kina: OK.

Fra arkivet