Ukategorisert

Det moderne Norges IT-problemer

Liberaleren har flere ganger skrevet om mulighetene internett og datateknologien gir til å modernisere offentlig sektor. Kommunene kan bli ”døgnåpne” uten personer tilstede, og valgavviklingen kan bli langt mer effektiv. Men mye gjenstår fortsatt.

Stadig flere kommuner legger søknadspapirer ut på internett. Alle skattebetalere kan levere selvangivelsen på internett. Du kan søke om lån på bankenes nettsider, og studentene kan søke om studielån på nett, og få svar på søknaden via sms. Alt er likevel ikke rosenrødt.

Norge nr. 5 i offentlige internettjenester
Aftenposten kan i dag fortelle at Norge er blant de fremste i Europa på å gi sine borgere tilgang til offentlige tjenester via internett. På to områder skorter det likevel; mulighet for å søke om pass, og for å søke om sertifikat. Der er Norge på jumboplass.

Noe av det første fornyelsesminister Heidi Grande Røys gjorde efter at hun ble statsråd var å skrinlegge Bondevik II-regjeringens prosjekt med internettportalen Dinside.no. Nå lover Grande Røys at prosjektet skal stables på benene. Og nettopp hennes forgjenger Morten Meyer er en av dem som får æren for at Norge ligger så høyt oppe på rangeringen.

Kommunene gjør fremskritt, men mye gjenstår. Bjørn Magne Solvik omtalte en undersøkelse Forbrukerrapporten gjorde om kommunenes bruk av nettet.

Verre å fuske ved valg
Valgfusk: Det er lett å fuske ved valg i Norge, kunne Liberalerens utegående reporter Bent Johan Mosfjell fortelle. Nå skjerpes reglene; velgere må i fremtiden sannsynligvis legitimere seg før de kan utøve sin borgerplikt, skriver Dagsavisen idag.

Mange muligheter ubrukt
Skal vi snart få stemme via internett? Liberaleren har tidligere påpekt at selv u-land klarer det Norge ikke tør.

Kommunene bør kunne gi alle innbyggere en epostboks, slik at man kan kommunisere direkte – og toveis. Kommunale reguleringsplaner og delplaner kan man få informasjon om rett i epostboksen. Har man sendt søknader om alt fra barnehaveplass, valg av skole, byggeprosjekter etc bør man kunne få svar rett i epostboksen. Epostboksen bør være ferdig utstyrt med adresser til kommunepolitikere og de viktigste byråkratene. Kanskje kan den enkelte borger i fremtiden gi innspill til saker som skal avgjøres i kommunale organer, via sin epostboks. Folkeavstemninger om åpningstider, skattenivå etc. bør kunne gjennomføres via internett. Da får vi en kvelds- eller døgnåpen kommune slik f.eks Høyre vil, men uten at de ansatte må være på jobb på kveldstid, slik fagbevegelsen er motstandere av.

Fremsynte lokalpolitikere bør foran kommune- og fylkestingsvalget neste år vise hvilke e-reformer de vil gjennomføre i neste periode.

Liberaleren vil fortsette å følge med på moderniserningen av det offentlige Norge.

Mest lest

Arrangementer