Ukategorisert

Vepsebolet Islam

VamPus og Shabana Rehman. Jonas Gahr Støre. George Bush. Islam er blitt noe mer enn en religion blant mange. Mediedebatten rundt islam er blitt et vepsebol. Nå har også Paven blitt stukket. Fornærmet han Profeten?

Bråket rundt publiseringen av Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten og Magazinet fikk den anonyme bloggeren VamPus til å stå frem med fullt navn (noe landets største avis VG hadde oppfordret til – men ikke lykkes med). Jonas Gahr Støre demonstrerte hittil ukjente evner som puddel i samme forbindelse. Shabana Rehman valgte å bosette seg i USA efter at både hun og familien ble truet på grunn av hennes uttalelser om integrering, og om kvinnediskriminering blant muslimer. George Bush har lovet å hevne angrepet på USA 11.september 2001, og samtidig å bidra til at den muslimske verden omfavner demokrati og menneskerettigheter – men er istedet blitt beskyldt for å opptre som en middelaldersk korsfarer.

Nå har Den katolske kirkens overhode, pave Benedikt XVI pådratt seg vreden til muslimer verden over. Har han krenket profeten Muhammed, og islam som religion?

Tirsdag kom Paven med en tale på universitetet i den tyske byen Regensburg, der han siterte 600 år gamle utsagn fra en bysantinsk keiser; Manuel II Paleologus. Hva var innholdet i utsagnene Paven siterte? «Blod behager ikke Gud, og å ikke handle i samsvar med fornuften er imot Guds natur.» Og: Den som vil lede noen til tro trenger gode talegaver og en riktig tankegang, uten vold og trusler…» Paven siterte fra en dialog den bysantiske keiseren hadde om islam – med en muslim.

Du kan lese hele talen til Paven her.

Det kan se ut som om kombinasjonen av tabloide medias ønske om å spisse utsagn for å skape konflikter som man så kan «rapportere» om som om de var virkelige, og mangelen på ytringsfrihet i muslimske land, gir gode muligheter for den som vil helle bensin på bålet; skape mer bråk mellom muslimer og kristne, og mellom muslimske land og vestlige land.

Da hjelper det lite om aviser (som Dagbladet) på lederplass tar avstand fra generalisering og spredning av rykter og fordommer. Det er deres egne artikler som bidrar til hva avisen på lederplass ofte tar avstand fra.

Den katolske kirken, blant annet i Norge, reagerer på medias fremstilling av Pavens tale.

Lenger opp har Liberaleren lenket til Pavens tale, så kan leserne selv se om det er grunnlag for å kritisere Den katolske kirkens overhode for å hetse Profeten Muhammed og islam som religion.

Pavens tale bør leses av alle som ønsker å gjøre seg opp sin egne mening basert på de faktiske utsagnene fremfor tabloide fremstillinger i media.

Liberaleren anser det imidlertid som en utfordring at det reageres så sterkt at Pakistans nasjonalforsamling visstnok har forlangt unnskyldning fra Paven, ortodokse kirker i Midtøsten angripes, og imamer bruker fredagsbønnen til å hisse opp massene fremfor å oppfordre til søken efter kunnskap – som et grunnlag til dialog og fredelig sameksistens.

I et samfunn der ytringsfrihet eksisterer må alle religioner kunne settes under lupen og utsettes for granskning og debatt. Hvis ethvert kritisk utsagn om islam ender i gateopptøyer, trusler, voldelige angrep på personer og skader på privat eiendom, risikerer man at den offentlige debatten forstummer – uten at den er blitt sensurert av myndighetespersoner eller formelle beslutninger.

Selvsensur er et kjent fenomen i autoritære regimer.

Man trenger ikke bruke loven til å forby eller sensurere ytringer man ikke liker. Reaksjoner som de man så efter publiseringen av Muhammedkarikaturene, og nå sist i forbindelse med Pavens tale, kan få noenhver til å la være å ytre meninger man før så det som en selvfølge å fremføre.

Kristne har lenge måttet tåle kritiske ytringer om kristendommen. Det er på tide at muslimer aksepterer kritiske ytringer om islam.

Kun en offentlig debatt basert på innsikt og kunnskap kan bringe verden fremover.

Såfremt ytringsfrihet eksisterer.

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Genese
15 years ago

Godt innlegg. Jeg er bekymret over den kritikken av pavens tale som vi er vitne til. Fordi jeg har lest talen, og finner den god og til ettertanke.

Jeg er mao bekymret for vilkårene til det frie ord

VamPus
15 years ago

Men ethvert kritisk utsagn ender jo ikke opp med gateopptöyer – men jeg begynner pokker meg å lure på hva alle som maser om ytringsfrihet og islam mener at de ikke får sagt?

Og om Paven fornärmer muslimer.. altså, er ikke det at det finnes en Pave en fornärmelse mot alle som mener at det er deres profet, gud eller buddha som er den rette guden?

- O.
15 years ago

Som vanlig en bra artikkel, Pleym. Jeg har imidlertid en liten innsigelse;
Har du ikke en funksjon når du legger inn artikkelen som gjør at den kan komme opp i et nytt vindu, i stedet for at jeg må klikke på artikkelen, og så lese den ferdig og trykke på «back» før jeg kan fortsette lesingen? Simultanlesing er faktisk helt overlegent…;-)

- O.
15 years ago

Som vanlig en bra artikkel, Pleym. Jeg har imidlertid en liten innsigelse;
Har du ikke en funksjon når du legger inn artikkelen som gjør at den kan komme opp i et nytt vindu, i stedet for at jeg må klikke på artikkelen, og så lese den ferdig og trykke på «back» før jeg kan fortsette lesingen? Simultanlesing er faktisk helt overlegent…;-)

Pleym
Pleym(@pleym_2)
15 years ago

VamPus: Når selv Paven må be om unnskyldning, som på forhånd gjorde det klart at han siterte en annen persons utsagn 600 år tilbake i tid, blir misforstått og sitatet utløser opptøyer i hele den muslimske verden, er det noe galt et sted.

Selvsensur kan bli konsekvensen. Det vil den frie og åpne debatt lide under.

Det er nokså ironisk at når Paven siterte et utsagn om at islam ble utbredt med vold, så må han be om unnskyldning for å ha fornærmet islam – og unnskyldningen kommer på grunn av de mange voldelige reaksjonene…

andyq
andyq
15 years ago

O. ikke prøv å lure Pleym til å lage pop-ups av alle artikler, lær deg heller noen enkle surfe-triks:

Bruk FireFox og trykk på linker på forsiden med høyre museknapp og velg «open in new tab», eventuelt trykke på linkene med midterste knapp.

Per
Per
15 years ago

«George Bush har lovet å hevne angrepet på USA 11.september 2001»

??? Kan aldri huske jeg har hørt han har brukt ordet «revenge». Han har sagt «bring them to justice», «hunt them down» o.l. Hevn er et mye mer hensynsløst uttrykk, som vel strengt tatt ikke passer seg en statsleder. Så jeg er spent på om han virkelig har sagt dette.

BjørnE
BjørnE
15 years ago

Du hadde en undanglidning om Bush, vet du ikke vad du skriver om?

coz
coz
15 years ago

Denne saken er i mine øyne noe av det mer positive en pave har kommet med, synd det blir så misforstått..

- O.
15 years ago

Takk for tipset, andyq! Men det funket jo faktisk med IE også…

Fra arkivet

 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.
 • Det er farlig å dele verden i kun toDet er farlig å dele verden i kun to
  Liberalismen er den ideologien som lider mest av å dele verden inn i to forenklede virkeligheter.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.