Ukategorisert

Økologisk mat – et satsingsområde

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk. Politikerne har vedtatt et nytt skattefinansiert satsingsområde.

Liberaleren har skrevet om økologisk mat tidligere. Vi innrømmer at dette ikke er vårt favorittområde. Vi ønsker at inntak av mat og produksjon av mat skal skje i privat sektor, uten innblanding av politikerne gjennom lovverket eller subsidier. Sist var det en statssekretær som var skuffet over at forbrukerne ikke etterspurte økologisk mat. Skribent Jakob Utgård mente det var nummeret før det kom påbud og forbud på dette området.

Nå har regjeringen lansert nettstedet Bortskjemtmat.no, eller kampanjen Naturlig bortskjemt mat. Kampanjen inneholder blant annet informasjon om økologi, fakta om økologisk produksjon i Norge, lenkesamlingen Økologi på nett og ikke minst matoppskrifter basert på økologiske råvarer.

Offentlig innsats og bruk av skattefinansierte penger på dette området forringer fri konkurranse med like konkurransevilkår mellom aktørene som konkurrerer om kundene. I tillegg er offentlig innsats på dette feltet med på å utvide politikernes arbeidsområde. Istedenfor å sette grenser for politikk, får staten flere og flere oppgaver som igjen reduserer frihet og ansvar for hver enkelt av oss.

For liberalister er kampanjen Naturlig bortskjemt mat sørgelig, kun sørgelig. Vi ber våre lesere nyte sin uøkologiske mat så lenge det er mulig.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bernt
Bernt
15 years ago

Jo mer økologisk mat, jo dårligere sjanse har vi til å produsere nok mat til å unngå sultproblemer i verden. Nok et misforstått «velment» tiltak.

Voodoo-king
Voodoo-king
15 years ago

Fra bortskjemtmat.no:

Kuene som gir økologisk melk får god plass til å boltre seg på, rikelig med fritid og masse frisk luft. Når de er kalver, får de være lenge hos moren sin, og de vokser opp på økologisk for. Hønene som legger økologiske egg får spankulere fritt og følge sin egen døgnrytme.

Noens frihet er tydeligvis viktigere enn andres for venstresida.

Johan
Johan
15 years ago

Dere kan forsøke å kjøpe Kefir i Norge uten å kjøpe økologisk. Her har en statsoppbygd aktør med monopolmakt i en del segmenter valgt å levere kun økologisk, som selvfølgelig er dyrere. Tragisk.

hAHA
hAHA
15 years ago

HEHE Tragisk ! tilogmed.. Vil vel tro at det er markedskreftene som styrer dette. Hvor mye koster en liter kefir da? Veldig mye mer enn 1 liter Youghurt? Den statsoppbygde aktøren med monopolmakt har nå ikke vært helt alene i markedet da! Q-melk har jo fått sine statssubsidier i rikt monn til tross for at de eies av norges rikeste menn- kvalmt spør du meg ! Tine er eid av alle sine melkeleverandører. Ikke mange kakser å se blandt dem. Om Q fikk overtatt alle de mest lønnsomme områdene i landet (som jo er der de opererer) ville hele utkantnorge… Read more »

Fra arkivet