Ukategorisert

Gav seg uten kamp. Ari Behn ny sjef?

NRK-sjef John G. Bernander går av sjef når åremålsperioden hans går ut til våren, melder flere medier. Høyres tidligere nestleder gav seg uten kamp, og overgir NRK til de røde igjen.

Bernanders flere forgjengere som NRK-sjefer hadde Ap-bakgrunn. Den siste av dem var tidligere Ap-nestleder Einar Førde.

Her er oversikten over tidligere NRK-sjefer:

Kaare Fostervoll (1949–1962)
Hans Jacob Ustvedt (1962–1972)
Torolf Elster (1972–1981)
Bjartmar Gjerde (1981–1989)
Einar Førde (1989–2001)
John G. Bernander (2001–)

Einar Førde hadde en lang politisk karriere før han ble kringkastingssjef. Det samme gjaldt Bjartmar Gjerde og Kaare Fostervoll (se tidligere lenke).

Vallas marionettregjering har i det snaue året den har sittet vist at personer med tilknytning til borgerlige partier ikke får fornyet tillit når styrer, råd og utvalg regjeringen/staten har ansvar for skal reoppnevnes. Noen av dem skiftet regjeringen ut med en gang de fikk mulighet. Ap har mye å ta igjen, efter at de mellom 1997 og 2005 kun hadde regjeringsmakt 2000/01.

Ville regjeringen tatt sjansen på å bytte ut Bernander, hvis han selv ønsket en ny åremålsperiode? Jeg tviler. Særlig NRK har vært rammet av beskyldninger om å være Aps forlengede arm. Det gikk ikke lang tid før regjeringen oppnevnte tidligere kulturminister Hallvard Bakke (Ap) som ny styreleder i NRK.

Det har vært lite å utsette på Bernander som NRK-sjef. Har han, som FrPs Ulf Erik Knudsen antyder, vært utsatt for noen form for press fra regjeringens side for å trekke seg? Det spørs om offentligheten får svar på spørsmålet. Men det er viktig at det blir stilt.

John G. Bernander har valgt å ikke be om fornyet åremål. Kanskje får vi høre at han er sliten, eller lengter hjem til barnene sine. Åpenbart er det ihvertfall at han gav regjeringen NRK tilbake – uten kamp.

Det antydes at tidligere kulturminister Åse Kleveland er aktuell. Hun har nok ballast fra kulturlivet til at hun først og fremst oppfattes som dette, selv om hun var statsråd for Ap, og ordførerkandidat i Oslo.

Avgjørelsen ligger hos Trond Giske – om det skulle berolige noen. Kanskje han sørger for at vennen Ari Behn slipper å leve på sin ektefelles inntekt.

Forøvrig mener Liberaleren at kringkastingsdrift ikke er en offentlig oppgave. NRK bør derfor privatiseres.

Tags:

Mest lest

Arrangementer