Magasin

Intervju med fengslet Rafto-vinner vises ikveld

på TV2. Dette skriver Nettavisen. Thich Quang Do er en 77 år gammel buddhistmunk som sitter fengslet i Saigon, hovedstaden i kommunistdiktaturet Vietnam.


Helt siden 1975 har hele Vietnam vært et kommunistdiktatur. Da vant det kommunistiske regimet Nord-Vietnam som Ho Chi Minh grunnla i 1954 den endelige seier over det ikke-kommunistiske regimet i Syd-Vietnam. i 15 år var Vietnam hermetisk lukket. På slutten av 1980-tallet ble det gjennomført forsiktige økonomiske reformer, men kommunistpartiet beholder makten i Vietnam i sitt jerngrep.

Vietnam er de siste årene blitt et eftertraktet reisemål, særlig for unge ryggsekkturister. Jeg har selv vært der (høsten 1997). Land som Vietnam og China kan nok gjennomføre svært nødvendige reformer, og oppleve en voldsom økonomisk vekst – men for en befolkning hjelper det lite om levestandarden går opp, dersom det ikke er mulig å si ifra om maktmisbruk og korrupsjon, og leve itråd med sin egen overbevisning. Retten til å velge sine ledere fritt mellom flere forskjellige kandidater er en mulighet folket både i Vietnam og China mangler.

Thich Quang Do har kjempet for menneskerettigheter i Vietnam i over 20 år, og fikk Rafto-prisen for dette arbeidet. Prisen deles ut i Grieghallen i Bergen ikveld.

Intervjuet sendes i Magasinet på TV 2 kl. 1845.

Se det!

Mest lest

Arrangementer