Diverse, Magasin

Kvinnelig speaker i USA

Demokrat-representanten Nancy Pelosi fra California blir ventelig ny speaker i Representantenes hus. Dermed blir hun nr. 3 i presidentrekkefølgen. Og første kvinne.

Under George W. Bush presidenttid er det første gang på lenge at samme parti har innehar alle posisjoner i de tre grenene i det føderale maktsystemet; flertall i begge kamre i Kongressen, presidentembedet, og flertallet i Høyesterett. Det var under Newt Gingrich at republikanerne gjenerobret Representantenes hus i 1994.

Nå er flertallet gått tapt.

I natt gjenvant Demokratene flertallet. Og da blir Nancy Pelosi ny Speaker (tilsvarer norsk stortingspresident). Mer ukjent er det kanskje at hun efter Grunnloven dermed er nr. 3. i rekkefølgen til vervet som USAs president. Det er første gang en kvinne innehar en så mektig posisjon. Pelosi var også den første kvinne som minoritetsleder i Representantenes hus (og som nestleder, da Richard Gephardt var leder før henne).

Nr. 1 og 2 er naturligvis den valgte presidenten (George W. Bush), og visepresidenten (Dick Cheney). Kontrasten kunne knapt vært større enn mellom disse konservative herrene og den langt mer liberale representanten fra California.

Det er uklart om Demokratene også vinner Senatet. Uansett vil Bush få en vanskelig sistedel av sin siste presidentperiode. Representantenes hus har både lovgivende og bevilgende makt. Og kan igangsette granskninger av presidentens disposisjoner. Clinton slet med flertall mot seg (da i begge kamre i kongressen) fra 1995 til han gikk av i 2001.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Johan R. Sjöberg
15 years ago

Det bør kanske næmnas, att ms. Pelosi knappast ær liberal i ordets europeiska betydelse. Hon ær før subsidier till småjordbruk, før vapenkontroll, och hon ær før de økade militærutgifterna i forbindelse med «the war on terror», ifølge wikipedia-artikeln som dere lænkar till.

Baltzersen
15 years ago

D’herrer G.W. Bush og R.B. Cheney er konservative? Dét må være ukens vits. LOL!

Fra arkivet