Ukategorisert

Skjemaveldet!

Denne artikkelen er et godt bevis på skjemaveldet og byråkratiet i Norge. Bent Eriksen ved Pundslett Laks i Lofoten kan brukes som et sannhetsvitne på vanskelige Norge.

Våren 2002 skrev Fokus om disponent Bent Eriksen ved Pundslett Laks i Lofoten. Han var oppgitt over skjemabelastningen han ble påført av det offentlige. Hele 1335 skjema var bedriften pålagt å fylle ut og sende inn årlig. Han er en engasjert lokalpolitiker og tillitsvalgt i Næringslivets Hovedorganisasjon. Derfor har han engasjert seg i skjemabelastningen mange bedrifter sliter med.

Minket, men mye gjenstår
Nå har NHO.no snakket med Eriksen igjen for å sjekke statusen i skjemahaugen. Det går bedre, men nye utfordringer har dukket opp.

Han sier at det har minket en del. Skjemamengden er redusert med 135 siden 2002, men samtidig er det en del nye rutiner som bedriftene må følge. Det er mange som skal ha opplysninger om alt mulig. Totalt sett er det blitt sånn at dette med sporbarhet og dokumentasjon knyttet til alt du produserer nesten er blitt umulig å etterkomme. Alt arbeidet med skjemaene tar så mye tid at Eriksen har sett seg nødt til å hyre inn hjelp for å få jobben gjort.

Må ha bredbånd
Mye av innrapporteringen fra bedriften til Bent Eriksen og andre bedrifter skjer elektronisk, noe som er vanskelig eller umulig å gjennomføre i et område uten rask internettforbindelse. Det betyr at Eriksen og en rekke andre bedriftsledere ikke kan følge påleggene fra offentlig sektor. Det blir de straffet for, gjennom bøter.

Kravet er at staten skal sørge for utbygging av bredbånd i hele Norge, på hvert eneste nes. Liberaleren støtter ikke dette kravet fordi utbyggingen vil bli skattefinansiert. Det betyr at skattebetalere i Oslo må betale for utbygginger på små plasser i for eksempel Lofoten, noe som ikke er rettferdig. Vårt forslag er mye bedre, enkelt å gjennomføre og fører til en sterk reduksjon av offentlig sektor. Reduser skjemaveldet kraftig, aller helst en fjerning av alle registrene. Staten har ikke krav på mange opplysninger om verken bedrifter eller privatpersoner. Skjemaveldet har blitt redusert, i følge Bent Eriksen, men langt fra så mye som det burde ha vært. Bedre internettilgang gir ikke et enklere Norge. Det ville reduksjon i skjemaveldet og byråkratiet ha gjort.

Mest lest

Arrangementer