Ukategorisert

Barneombudet vil krenke eiendomsretten ytterligere

–Jeg vil gi min uforbeholdne støtte til enhver som foreslår et forbud mot å røyke i biler hvor det er barn til stede. Vi bør følge Australias eksempel, sier barneombud Reidar Hjermann til Avisenes Nyhetsbyrå, i følge Dagsavisen.

I Sør-Australia er det nettopp lagt fram et lovforslag som innebærer at det blir forbudt å røyke i biler dersom passasjerene er under 16 år, skriver Dagsavisen.

Barneombudet toner ned sanksjoner knyttet til et slik forbud. Sannsynligvis fordi det vil bli vanskelig å kontrollere om folk røyker i biler eller ikke. Hvis staten skal bruke ressurser også på dette feltet, vil det bety at politiet må få økte ressurser, som igjen er penger tatt fra skattebetalerne.

Liberaleren er mot et lovforbud fordi det vil krenke den private eiendomsretten. Hva folk gjør i egne biler, i eget hjem er en privatsak, verken mer eller mindre. Dersom det blir forbudt mot å røyke i biler, vil det ikke gå lang tid før det kommer forslag om forbud mot å røyke i eget hjem. Også røyk i private hjem kan gå utover barn, eller være omsorgsvikt for å sitere barneombudet pinlig nøyaktig.

Heldigvis legger ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet ballen død før debatten har kommet ordentlig i gang. Statssekretær Arvid Libak er negativ. Han vil ikke lovfeste et forbund mot å røyke i biler.

De fleste foreldre og foresatte er i stand til å ta vare på sine håpefulle på en god måte. Den tilliten må politikere og byråkrater ha til voksne personer som i de fleste tilfeller ønsker sine barn alt godt.

Tags:

Mest lest

Arrangementer