Diverse, Magasin

SV frykter ditt valg

SV gikk til valg på å reversere Friskoleloven, og havnet i regjering. På grunn av valgsystemet. SV vil ikke at du skal velge skole selv – men folk flest er uenig.

De tre nåværende regjeringspartiene fikk i 2005-valget færre stemmer samlet enn de 4 partiene som er i opposisjon, men på grunn av valgsystemet fikk de flertall av mandatene.

Dette har gitt den dramatiske effekt for friskolene at regjeringen har frosset antallet friskoler på dagens nivå, nektet å godkjenne skoler som oppfyller lovens krav, trukket tilbake tidligere godkjennelser, og jobber med en ny lov for private skoler. På skoleområdet skal tilstanden tilbake til før Kristin Clemet.

Bruker statens makt mot alternativer
Hele holdningen til friskoler preges av SVs generelle syn på forholdet mellom stat og individ, mellom friheten til selv å velge og holdningen om at politikerne skal velge for deg.

Istedenfor å akseptere valgfriheten og konkurransen, og satse på å gjøre den offentlige skolen så god at den vinner i valget mellom offentlige og private løsninger, har regjeringen valgt å bruke statens makt til fordel for løsningene SV synes er mest positive; de offentlige.

Istedenfor å vise at offentlige tjenester faktisk er de beste i fri konkurranse, velger man istedet å forby konkurransen.

Ikke overklassepreg
Å snakke om store klasseskiller i Norge er egentlig tøvete, men likefullt har det vært sosialistenes argument (på ramme alvor!) at private skoler skaper klasseskille.

Nå viser en stor undersøkelse at privatskolene i Norge ikke har noe preg av overklasse. De rekrutterer sine elever fra et bredt lag av befolkningen, ifølge VG. Dette betyr at ikke bare de som har råd til det, velger privatskole. Alle foreldre som har omsorg og omtanke for sine barns hverdag og fremtid, forsøker å gjøre best mulige valg for avkommet. Da tenker man naturligvis på hvilke skoler som kan gi barnet den beste starten.

Og hvilke skoler det er? Ifølge den mest omfattende undersøkelsen noensinne gjort på dette, lærer elevene mest på friskolene, ifølge Dagsavisen.

SVs løsning er å lage forbud mot flere friskoler!

Folket uenig med SV
I Politisk kvarter i NRK radio idag, er det gjennomført en undersøkelse som viser at bare 28% er enige med SV. Over 60% er mot.

Når man kan velge mellom ulike typer tannpasta, øl, TV, feriemål og annet forgjengelig, burde det være en selvfølge at man også har rett til å velge noe så viktig som sine barns utdannelse.

Slik er det dessverre ikke.

Man burde også få lov til å bruke sine egne penger til å investere i sine barns utdannelse. Dette har ingenting med om man har god råd eller ikke, men hva man velger å prioritere.

Som vi tidligere har skrevet på Liberaleren, koster det ca 700 kr måneden å gå på en privat barneskole (St. Sunniva i Oslo). Ingen uoverkommelig pris.

Men SV foretrekker at vi sitter hjemme med rødvin og ost. Forbruk er bedre enn investering, ihvertfall når det kommer til skole, ifølge miljøpartiet SV.

Mest lest

Arrangementer