Ukategorisert

Et land etter vår smak?

Sealand er til salgs.

Sealand er verdens minste land, det er 550 kvadratmeter stort og lokalisert på en plattform utenfor kysten av England.

melder E24 at landet er til salgs. Den opprinnelige eieren er 85 år og familien synes det er på tide med foryngelse.

«Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Bates proklamerte plattformen som uavhengig stat i internasjonalt farvann, døpte den Sealand og kronet seg selv som prins.»

Skatteparadiset i Nordsjøen er nå til salgs og det er interessant å se hvordan det går..

Opp gjennom årene har mange liberalister jobbet med å etablere egne stater der vi ikke krenkes av politiske myndighetene. Blant de mest kjente var Laissez Faire City som i likhet med de fleste har kollapset.

Problemet med slike prosjekter kan kort oppsummeres: Hvem pokker ønsker å bo på en plattform i Nordsjøen? Det er faktisk en verdi i å omgås andre mennesker og nyte godt av deres skaperkraft, enten det i kultursektoren, i handelssektoren eller på andre måter. Et annet problem er jo at man er litt kresen på hvem man vil bo sammen med. Slike prosjekter tiltrekker seg alltid de særeste individene. For å sitere en liberalistisk venninne på spørsmål om hva hun syntes om slike prosjekter: «Hvem ønsker å leve sammen med de menneskene?»

Liberaleren ønsker selvsagt alle skatteparadis velkommen. Det er imidlertid på sin plass å minne om at livet pleier å være bedre innenfor samfunnet enn utenfor samfunnet. Et av de nye liberalistiske prosjektene – Free State Project – tar hensyn til dette. Meningen var å få mange nok libertarianere til å flytte til en amerikansk stat til at denne kunne påvirkes i riktig retning. De valgte New Hampshire, og det kan jo bli spennende å se hvordan det går.

Ideen var å få 5000 mennesker til å forplikte seg til å flytte til samme stat. Da dette målet var nådd, stemte man over hvor man skulle flytte. Resultatet ledet selvsagt til splittelse innenfor bevegelsen. En sjekk i dag viser at de har et mål om å få 1000 mennesker til å love å flytte til New Hampshire i løpet av 2008 dersom de andre 999 gjør det. Målet er nådd og det kan jo bli spennende å se om deltagerne faktisk holder sitt løfte.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Børge Svanstrøm Amundsen
15 years ago

Er det slik å forstå at man kan bygge en plattform i internasjonalt farvann, hevde suverenitet og etablere et skatteparadis med egen valuta, pass og bankvesen?

Kjetil
Kjetil
15 years ago

Sært. Får meg til å tenke på dette:

http://www.ladonia.net/

Simon
15 years ago

Husk på å sette av noen kroner til marinen. En plattformbasert fristat med god økonomi er nok lett å okkupere av bad guys. Dem er det mange av.

Børge Svanstrøm Amundsen
15 years ago

In August of 1978, a number of Dutch men came to Sealand in the employ of a German businessman. They were there to discuss business dealings with Sealand. While Roy was away in Britain, these men kidnapped Prince Roy’s son Michael, and took Sealand by force. Soon after, Roy recaptured the island with a group of his own men and held the attackers as prisoners of war. During the time that he held the prisoners, the Governments of the Netherlands and Germany petitioned for their release. First they asked England to intervene in the matter, but the British government cited… Read more »

Fra arkivet