Ukategorisert

Mye god uregulert mat

Norge er ikke best på mat, uten at skribenten eller andre i Liberalerens redaksjon kan definere hva som er best eller hva som er godt. Det vil variere mellom hver enkelt gjest eller hver enkelt forbruker.

Skribenten er som mange andre i Norge glad i god mat, eksotiske retter. En god del av oppholdet i Thailand blir brukt til å besøke ulike spisested. Foreløpig har det gått bra, uten for mange eller for store mageproblem. Forskjellen mellom en vanlig restaurantgjest og vi som jobber i Liberaleren er at vi mener vi har et personlig ansvar for å luke bort det som er totalt useriøst. Useriøse finnes det overalt, selv om matregimene i landene er totalt forskjellige.

Norge – forskriftenes land
Norge er et land der politikerne prøver å beskytte forbrukerne gjennom mange forskrifter. Det er regler for det meste, alt fra bevillingsordninger til restriksjoner på salg av alkohol. Bransjen er gjennomregulert.

Thailand og andre land langt borte fra Europa har også et regelverk, men det er langt mer liberalt, langt mer fleksibelt enn norske forbrukere er vant til. Ingen, også sosialdemokratene i skribentens reisefølge, er imponert over hva som skjer i Norge sammenlignet med det vi for tiden opplever i Thailand. Det er faktisk mulig å spise godt, drikke godt uten et avansert regelverk.

Ja til et fritt marked
Thailand er ikke et eldorado for en liberalist. Det er et proteksjonistisk land, et land som beskytter eget næringsliv, et land som ikke ønsker utenlandske investorer eller utenlandske produkter hjertelig velkommen. Det er likevel et enkelt regelverk som uten tvil viser at det Liberaleren har skrevet om blant annet Mattilsynet er riktig. Personlig ansvar, personlig frihet og etableringsfrihet er å foretrekke sammenlignet med dagens norske matregime som i stor grad er vedtatt politisk.

Liberaleren vil ha et fritt marked for omsetning av mat, uten detaljerte kontroller og uten enormt mange forskrifter. Det betyr selvsagt også leveranser på tvers av landegrenser.

Markedet vil også på dette området være effektivt. Det vil ikke være helt perfekt, men langt mer effektivt enn dagens politiske vedtatte linje som innskrenker en rekke viktige friheter. De som serverer dårlig mat, de som ikke har gode forhold vil ikke få kunder. Dermed vil mange av de useriøse gå konkurs. Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er gode forhold. Det vil variere fra gjest til gjest, fra kunde til kunde og fra bedrift til bedrift.

Spis godt
De som besøker utlandet bør besøke nye eksotiske spisested eller rett og slett kjøpe en hamburger på en sjappe på hjørnet. Disse bedriftene følger ikke norske regler, men matopplevelsen vil for de fleste være vel så god. Spis godt, vær spennende. Prøv noe nytt.

Thailand kan være et godt alternativ for de som ønsker gode opplevelser på restauranter, bedrifter som ikke er like gjennomregulert som i Norge. Velbekomme!

Mest lest

Arrangementer