Ukategorisert

Høyre til valg på formynderi

Det nærmer seg valgkamp, og Høyre planlegger å slå ned på mangfold og toleranse.

Overskriften i VG er Høyre til valg på nulltoleranse for narkotika, men det er enda verre.

Det er en sterk tendens til å forby det man ikke selv liker. Dette er noe politikere liker å utnytte. Rett og slett fordi det er så populært. Jo mer upopulært noe er, desto større tendens er det til at politikere misbruker muligheten.

Dette formynderiet inntar mange former, og vi liberalere er heller ikke immune mot tendensen. Av og til ønsker vi så inderlig at noe skal forsvinne. Vi så det nylig i kommentarene knyttet til Hvem skal sove i din seng? her på Liberaleren. Vi var nødt til å forsvare en diskriminering vi egentlig synes er motbydelig. Rett og slett fordi staten ikke har rett til forby noe bare fordi vi ikke liker det.

Likeledes betyr ikke vårt forsvar for narkotikabruk og -salg eller prostitusjon at vi nødvendigvis synes dette er noe positivt. Personlig synes jeg tvert imot at det er for jævlig at 18 år gamle jenter føler seg nødt til å selge sex til menn fordi de trenger penger til sin narkotikavhengighet.

Disse to sakene illustrerer imidlertid at et forbud som regel gjør vondt verre. Vi har gjentatte ganger argumentert for forbud ikke er veien å gå i slike tilfeller.

VG skriver at
«Høyre vil gjeninnføre trygge forhold i sentrum av storbyene. Mer synlig politi, nulltoleranse mot narkotika og hardere tiltak mot aggressiv prostitusjon er noen av hovedgrepene partiet går til valg på i september.»

Det verste er at dette sannsynligvis er svært populært blant velgerne. Anstendige borgere liker ikke å se narkovrak i Oslos gater eller å bli spurt: «Do want a good time?» når de spaserer gjennom byen. Æsj, ekkelt! Det er jo mye enklere å feie problemet under teppet. Late som om det ikke er mennesker som er avhengige av rusmidler. Late som om det ikke er mennesker som vil unnslippe fattigdom gjennom å selge tjenester som vanlige, rike nordmenn synes er ekkelt.

Bør det være lov til å dele ut politiske løpesedler til forbipasserende på Karl Johans gate i Oslo? Jeg synes det er ekkelt når mennesker får gå rundt og spre slikt blant anstendige mennesker. Argumenter for hvorfor menneskers frihet skal krenkes og for hvorfor det bør gjennomføres tiltak som gjør verden fattigere og dårligere. Bør politiet innføre nulltoleranse mot politiske løpesedler og hardere tiltak mot aggresiv rekruttering av meningsfeller. Spesielt mot ungdom, selvsagt.

Men, herregud, dere liberalere er gærne, vil sikkert mange innvende. «Det er jo forskjell på narkotika, prositusjon og politikk!»

Selvsagt er det forskjell på disse tilfellene. Det er to klare forskjeller.

For det første så krenker politikk menneskers rettigheter, noe som hverken narkotikabruk eller salg av sex gjør. Således ër det faktisk sterkere argumenter for å fjerne politisk markedsføring enn for å fjerne seksuell markedsføring fra gatene.

For det andre så viser den insitinktive motviljen mot mitt eksempel at et forbud stort sett styres av hva som folk flest synes er ekkelt og annerledes, og ikke utifra hva som faktisk er galt. Husk på det når man støtter «gode» lover. Lover styres av fordommer, tradisjon og makt, ikke av rasjonell vurdering av hva som krenker andre mennesker.

Jeg gruer meg allerede til valgkampen. Denne stadige antastingen fra politikere som vil ta fra meg enda litt mer av min frihet.

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Grenseløs
15 years ago

«Narkotikapolitikken» både her i landet og i verden forøvrig har vært og er noe av det mest feilslåtte som finnes. Det er i sannhet ingen grenser for idioti. LSD feks var lovlig. Så ble det forbudt. Nå risikerer man tretti års fengsel for bruk.

I motsetning til deg er jeg for bruk av narkotika. Det er ikke noe leketøy. Men det er ikke farlig heller, ikke i utgangspunktet.

coz
coz
15 years ago

«et forbud stort sett styres av hva som folk flest synes er ekkelt og annerledes»

folk flest… FrP-velgerne med andre ord? 😛

Taffelost
Taffelost
15 years ago

Hvordan liberalisme er det om et flertall får sin individuelle frihet innskrenket av at et mindretall øker sin? Prinsipielt om man følger et libertaristisk (nei ikke liberalistisk) prinsipp som liberaleren.no alltid gjør bør alle som ønsker det få kjøpe skytevåpen, narkotika og jagerfly. Resultatet av en slik politikk tør jeg påstå blir at friheten til flertallet blir innskrenket. Man kan si at folk er fri til å gå hvor man vil, men er det reelt om enkelte nabolag florerer av våpen og narkotika? Det blir som å si til ungen sin «I dag har du vært så snill at du… Read more »

coz
coz
15 years ago

Taffelost: lest denne; http://www.forskning.no/Artikler/2005/november/1131524024.94

og hvis du har gitt barnet en god oppdragelse kjøper det ikke våpen og narkotika for femtilappen du sendte med.

Gabriel Gram
Gabriel Gram
15 years ago

Så vidt jeg vet har man i Nederland tillatt enkelte narkotiske stoffer, samt at prostitusjonen har kommet inn i ordnede former. Så vidt meg bekjent har ikke dette ført til vesentlige ulemper for hollenderne – både de som flyr og de som er på bakken – og menneskehandelen har de til en iss grad greid å bekjempe. Kanskje noe å tenke på for reguleringskåte, bedrevitende dirigister som har sitt levebrød i politiske partier?

Johan R. Sjöberg
15 years ago

Det är tyvärr en trist sanning, att man kan lita (stole) på att politiker kommer att jävlas med minoriteterna (i det här fallet rusavhengiga och prostituerade).

Det är väl ingen tillfällighet att Frp säger sig vara partiet för «folk flest». Resten kan man alltså ge sig på…

Lars Mæhlum
15 years ago

I Nederland har man tillatt brukerene å kjøpe/bruke cannabis i egne kafèer, og har også tillatt dyrking og bruk innenfor hjemmets 4 vegger. Dette har i realiteten ført til at det ikke finnes noe illegalt marked narkobandene kan profittere på, og innvervingen til de tyngre miljøene har stort sett forsvunnet. I Nederland er det nå omtrent ingen heroinmisbrukere under 35 år, og overdosestatistikken viser at også dette fenomenet er overraskende lavt. Deres løsning var å regulere markedet for heroin, og ikke overlate dette til kriminelle gjenger. En heroinavhengig person kan i Nederland få kvalitetssikret heroin fra staten, og får også… Read more »

Per
Per
15 years ago

Meget bra, Lars Mæhlum. Saklig og faktabasert innlegg. Forhåpentligvis kan de liberale Høyre-medlemmene som leser Liberaleren påvirke partiet i riktig retning… det er lov å håpe!

Lars Mæhlum
15 years ago

Per:
Hvis du er interessert i å lese litt mer om dette, burde du sjekke ut http://maehlum.blogspot.com/2007/01/veien-til-nla.html
Der står det mer om hvilke konkrete tiltak man burde ta.

Per
Per
15 years ago

Takk for tipset, jeg skal ta en titt.

Fra arkivet