Ukategorisert

Vil du hjelpe DLF?

Det Liberale Folkepartiet ønsker å stille liste ved kommunevalget i Oslo. På grunn av valgloven trenger partiet 300 underskrifter. Vil du hjelpe?

På DLFs hjemmesider kan man lese at partiet trenger 300 underskrifter for å kunne stille liste ved kommunevalget i Oslo.

Partileder Vegard Martinsen opplyser at valgloven er blitt endret. Endringen innebar at partier som får under et visst antall stemmer ved et valg må samle underskrifter for å stille ved neste valg. Antall underskrifter man må ha er en viss prosent av antall stemmeberettigede i kommunen, men max 300 ved kommunevalg.

Ved stortingsvalg er antall underskrifter man må ha 500 per fylke, og dette gjelder de partier som ved forrige stortingsvalg fikk færre enn 500 stemmer.

Hvem som sto på DLFs liste ved stortingsvalget i 2005, og kommunevalget i 2003 kan du se her.

DLF definerer seg som et liberalistisk parti, og partiprogrammet finner du her.

DLF skriver på sin hjemmeside at du med din underskrift ikke binder deg til DLF på noen som helst måte, men kun gir dem en håndsrekning slik at partiet kan stille til valg: «Å skrive under på skjemaet betyr kun at man ønsker at DLF skal få anledning til å stille til valget, det betyr ikke at man må stemme på DLF, det betyr ikke at man blir medlem i DLF, det betyr ikke at man får tilsendt materiell, etc. Det eneste som kan skje er at man blir oppringt fra Valgkontoret i Oslo kommune og at de spør om man virkelig har skrevet under.»

DLFs historie
DLF ble stiftet i 1972, efter at Venstre ble splittet på partiets landsmøte på Røros i november. Den direkte årsaken til splittelsen var folkeavstemningen om EF i september. Det var ja-folkene som gikk ut av V og stiftet DLF (som først het Det Nye Folkepartiet).

Venstres stortingsgruppe på 13 delte seg i 2, og 9 av dem valgte DLF. Ved stortingsvalget året efter fikk DLF 1 og V 2. i 1977 falt DLF helt ut. DLF overlevet først og fremst ved at partiets grunnlegger Helge Seip var medlem i Bærum kommunestyre. I 1988 ble DLF og Venstre forenet igjen.

Tor Ingar Østerud hadde stiftet Europapartiet – de liberale. Fordi V ikke hadde sikret seg retten til DLF-navnet, kunne Østerud i 1993 omdøpe partiet sitt til nettopp DLF.

I 1996 og 1997 fikk DLF en rekke nye medlemmer. Personer som hadde gått ut av FrP ved splittelsen i 1994, og en tid hadde vært med i FRIdemokratene. Da FRI efter fiaskoen ved kommunevalget i 1995 bestemte seg for ikke å bli parti, valgte altså noen DLF isteden.

I løpet av 2 landsmøter overtok de partiet, og omdannet det fra å være et sosialliberalt parti til å definere det som liberalistisk. Partigrunnleggeren gikk ut av partiet.

I 2001 forsøkte likevel Østerud å hevde at han hadde retten til partinavnet, og ville gi bort partiet til FrP-avhopperen Fridtjof Frank Gundersen – mot en kaffekopp i betaling. Efter mye turbulens mislyktes Østerud og Gundersen.

DLF er fortsatt i live – og ønsker å være et alternativ ved kommunevalget i Oslo til høsten. Du kan hjelpe til hvis du vil.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trond
15 years ago

Selv om jeg aldri ville finne på å stemme partiet skal jeg være så real at jeg skriver under.

Bent Johan Mosfjell
15 years ago

Jeg vil selvsagt også skrive under på dette hvis noen stikker en liste opp i ansiktet mitt. Jeg har imidlertid en kommentar siden jeg selv har vært med på å samle inn underskrifter. I 1995 hjalp en gjeng fra Oslo til med å samle inn underskrifter i Vestfold. 5-6 mennesker samlet inn 300 underskrifter på en dag. Det er svært enkelt å samle inn underskrifter. Veldig enkelt hvis man fokuserer på å få en udnerskrift på et papir og ikke på å krangle med folk om politikk. Det handler rett og slett om en demokratisk rett til å stille til… Read more »

Per
Per
15 years ago

Det er nok ikke så enkelt. De som skriver under må nemlig være bosatt i Oslo. Det er det nok ikke alle som går i Karl Johan på en lørdag (eller en annen dag, for den saks skyld) som er.

Bent Johan Mosfjell
15 years ago

Det endrer ikke mitt poeng. Bare det at det fremheves som et poeng, viser hvor hjelpeløse man kan fremstå som.

Jeg vil anta at 70-80% er bosatt i Oslo, og da trengs det kun to frivillige eller en drøy time til…

Gi meg 350kr/t * 20t / 0,75 = 9333 kr kontant i hånden, så skal jeg ha underskriftene klare til torsdag! På egenhånd!

Mr-Fakta
Mr-Fakta
15 years ago

For meg er det helt uaktuelt å skrive under på denne listen. Dette fordi DLF er et tvangsnevrotisk parti hvor Martinsens byråkrater ofte er helt uten peiling. At de ikke engang greier å stille liste viser at de ikke bare er tvangsnevrotiske tullinger der ikke evner holdbar argumentasjon, men rett og slett durgenes late også. DLF er en skam for liberalister i Norge.

Anders Pettersen
Anders Pettersen
15 years ago

«Dette fordi DLF er et tvangsnevrotisk parti hvor Martinsens byråkrater ofte er helt uten peiling.»

Kan du utdype kommentaren din? Hvorfor har de ikke peiling? fordi de er så prinsipielle ?

Mr-Fakta
Mr-Fakta
15 years ago

Jeg har noen tusen tekstlinjer med debattmateriale med en rekke av dem. Jeg har godt induktivt grunlag til å fremme en slik påstand. Martinsen vet hva han snakker om, det er det liten tvil om. Det er også etter hvert liten tvil om at han er som en magnet på de litt sløvere knivene i skuffen.

Fra arkivet