Ukategorisert

FrP vurderer gratis heroin til narkomane

Norsk narkotikapolitikk virker ikke. Jusprofessor Asbjørn Strandbakken vil dele ut heroin til narkomane. FrPs Jan Arild Ellingsen er åpen for å vurdere forslaget.

Oppdatering: Efter at NRK la ut artikkelen vi har lenket til lenger ned, har den fått følgende presisering:

– Jeg vedgår at jeg uttalte meg litt for mye på egen regning i går. Det er viktig å presisere at det ikke er Frps politikk å vurdere gratis heroin.

OK, det er ikke FrPs politikk. Men kanskje Ellingsen kan påvirke partiet sitt, i og med de innrømmelsene han kom med i den opprinnelige artikkelen?

Forbudslinjen i narkotikapolitikken i Norge så vel som i resten av verden har slått feil. Den koster samfunnet milliarder av kroner, og reduserer borgernes rett til privatliv.

Det har lenge eksistert en alternativ linje i narkotikapolitikken. En linje som handler om å forstå hvordan markedet virker, og som går ut på å ta bort selve forutsetningen for narkotikamarkedet; fortjenesten.

Hvis narkomane fikk stoff de er avhengige av gratis, i kontrollerte former, ville behovet for å kjøpe stoff forsvinne. Dermed vil også den narkotikarelaterte vinningskriminaliteten bli kraftig redusert. Behovet for overvåkning av landets borgere ville bli mindre, og politiet kunne bruke ressurser på annet enn å forfølge narkomane, eller forsøke å oppklare narkorelatert vinningskriminalitet.

Til NRK sier professor Strandbakken: «- Å dele ut heroin uten omkostninger vil ha stor betydning for å redusere kriminalitetet i samfunnet, sier jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen.»

Like ofte som samfunnsaktører fremmer forslag i tråd med den alternative linjen sables forslagene ned av den etablerte forbudslinjens tilhengere.

Storberget vil stramme inn
Derfor er det overraskende at jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved universitetet i Bergen ikke allerede er sablet ned, selv om justisminister Knut Storberget gjør et godt forsøk. Storberget, som har bakgrunn fra avholdsbevegelsen, mener at det har vært mer enn nok av liberalisering, og vil heller stramme inn både når det gjelder alkohol og narkotika.

FrP vil vurdere forslaget
FrPs justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen er derimot åpen for å vurdere forslaget. til NRK sier Ellingsen: «- Jeg er åpen for å diskutere alle muligheter, for det vi har gjort til nå, har iallfall ikke virket, sier justispolitisk talsmann for Frp, Jan Harald Ellingsen.»

Ellingsens uttalelser er overraskende, og positive. Da FrP kastet ut liberalistene i 1994 var blant annet et mer liberalt syn på narkotikapolitikk et av argumentene. Det er bare å håpe at Ellingsen ikke blir irettesatt for sin åpne holdning.

I eftertid gikk likevel partiets sosialpolitiske talspersom John Alvheim inn for både utdeling av subutex og metadon til narkomane, og samtidig opprette sprøyterom, slik at de narkomane kunne innta stoffet i rene og verdige omgivelser, istedenfor å utsette seg for urene sprøyter og være henvist til bakgårder eller gatene. Slike tiltak er en del av den alternative linjen i narkotikapolitikken.

Unge Venstre er blant dem som støtter en alternativ linje, mens partifellen Odd Einar Dørum uttalte seg bastant mot legalisering da han var justisminister. Selv om forslaget fra Straffelovkommisjonen overhodet ikke handlet om dette.

Forbudslinjen har spilt fallitt. Det er lov å håpe at flere innser dette.

Det finnes en alternativ linje. Det er bare å ta den ibruk.

Tags:

Mest lest

Arrangementer