Ukategorisert

Avis på dugnad – går det?

Med lesernes hjelp kan ABC Nyheter bli den mest spennende nettavisen i Norge.

– av Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren VamPus.

dag skjer nemlig en liten medierevolusjon ved at en kommersiell nettavis åpner for at leserne selv kan skrive artikler og få de publisert rett ut på ABC Nyheter. Amerikanerne kaller det citizen journalism, vi kaller det borgerjournalistikk, men sett fra Akersgata fortoner det seg kanskje som amatørjournalistikk. ABC Nyheter er overbevist om at leserne sitter på mer dybdekunnskap enn de fleste redaksjoner i Norge noen gang kan håpe på. ABC Nyheter ønsker denne kunnskapen velkommen!

Vi har skrevet at den første som lanserte en dugnadsavis i Norge var Borgerjournalistene, men kanskje Liberaleren var den første? Borgerjournalistene har i hvertfall som mål å lage en nyhetsavis uten journalister. Den mest kjente dugnadsavisen på Internett er sørkoreanske OhMyNews, som har over 80 000 registrerte borgerjournalister som leverer artikler mer eller mindre sporadisk.

ABC Nyheter har en profesjonell redaksjon som fortsatt vil lage egne saker og presentere nyheter, reportasjer, anmeldelser og kommentarartikler. Men en stor sak som en journalist har jobbet med lenge, kan bli utkonkurrert plasseringsmessig på forsiden av en god borgerartikkel.

En armè av Davider
The Times kåret i fjor «You» til årets person, i betydningen av at vi alle nå er deltakere i en demokratisk revolusjon. Vi kan alle delta i den store samtalen gjennom nettsamfunn, blogger og diskusjoner på nettet. I boken «An army of Davids» skriver Glenn Reynolds, mannen bak Instapundit.com – en av USAs mest leste blogger – at takket være ny teknologi blir makt redistribuert fra en gruppe av få profesjonelle til mange amatører. ABC Nyheter kan være slyngen som brukes av en David til å bekjempe Goliat, uansett hvilken form han kommer i – politikere, byråkrater, mediehus – ja, kanskje til og med oss selv.

Civita inviterte til frokostseminar om medienes betydning for mangfold i samfunnsdebatten og fraværet av borgerlige aviser i Norge. ABC Nyheter er en politisk uavhengig avis, men vi ønsker en så bred dekning av saker som mulig og at alle stemmer skal bli hørt.

Åpen og inkluderende
ABC Nyheter skal være åpen og inkluderende, men vi tolererer ikke intoleranse i ytringsfrihetens navn. Vi redigerer ikke borgerartikler før de blir publisert, men forventer at borgerjournalistene forholder seg til Vær Varsom-plakaten. Vi følger opp alle publiserte artikler og forsøke å finne de gode sakene og bidra til å gjøre disse enda bedre gjennom korrektur, kjøp av bilder og en bedre plassering på forsiden. Finner vi det nødvendig å avpublisere en artikkel, vil skribenten få beskjed om dette, med en begrunnelse og forslag til endringer som gjør at vi kan legge den ut igjen. På samme måte som at borgerjournalistene skal utfordre oss, ønsker vi å utfordre dem. Målet er at vi sammen skal bli bedre.

Vil du være en David?
Ved å registrere deg som bruker får du tilgang til å både kommentere og skrive artikler i ABC Nyheter. Vi krever fullt navn for publisering av artikler, men er åpne for anonymitet i enkelte tilfeller. Vi ser frem til å lese det du skriver!

Lanseringen er også omtalt på Dagbladet.

Mest lest

Arrangementer