Ukategorisert

Ta ansvaret for din pensjon!

De tidligere regjeringspartiene har brutt forhandlingene om det fremtidige pensjonssystemet. Regjeringen ønsker bredt forlik. Vi ønsker mer privat ansvar.

Det er litt underlig at regjeringen ønsker seg et «bredt forlik» samtidig som de med et pennestrøk fjerner folks mulighet til å ta personlig ansvar for sin alderdom.

Liberaleren har tidligere fått bekreftet at opposisjonen vil gjeninnføre skattefradrag for privat pensjonssparing. Regjeringen på sin side er mest opptatt av å fjerne private alternativer til offentlige tilbud. Det er tydeligvis denne regjeringens tanke at har man et offentlig tilbud så får folk ha tiltro til at tilbudet fungerer – også i fremtiden. Derfor er det ingen grunn til å oppfordre folk til å ta personlig ansvar – heller ikke for alderdommen.

I tillegg har Ap angrepet FrP for å undergrave det offentlige pensjonssystemet.

Det er ofte blitt fremhevet at det brede pensjonsforliket i 1967 kom istand uten at Norge hadde oljerikdommene å øse av. Det stemmer at Norge som land nå er langt rikere – men det er også borgerne. Nettopp derfor bør de selv ta ansvaret for sin fremtidige pensjon. Er det noe tidspunkt i historien at nordmenn flest vil kunne klare dette, så er det nå. Men da bør regjeringen oppmuntre til det – istedenfor å motarbeide privat ansvar.

Vi har ingen tillit til at den nåværende regjeringen vil oppmuntre private til å ta mer ansvar. Det er stikk i strid med regjeringens politikk.

Derfor håper vi at opposisjonen ikke kommer til noe forlik – men istedet sørger for en mer grunnleggende endring efter maktskiftet som kommer i 2009.

Frem til da bør regjeringspartiene vise frem forskjellen på dem og en regjering som vil at alt skal skje i offentlig regi. Markedsfør det private ansvaret – og den valgmuligheten folk dermed får. Uansett om de investerer i bolig, eiendom, fond, aksjer eller annet. Da vil også media få muligheten til skrive om saker vinklet med høyresidens prinsipper – slik Kristin Clemet har efterlyst.

Mest lest

Arrangementer