Ukategorisert

Norsk Tipping får monopol

Da er det avklart. Stortingets vedtak fra 2003 om å gi Norsk Tipping monopol på automater strider ikke mot EØS-avtalen. Norske politiker vil bekjempe spilleavhengighet med et statlig selskap. De bryr seg ikke om eiendomsrett, etableringsfrihet, konkurranse eller personlig ansvar.

Liberaleren har, som vi skrev i artikkelen tirsdag 13. mars, påstått at norske politiker ønsker et monopol slik at Norsk Tipping og dermed politikerne skal få kontroll over inntektene. På den måten kan Trond Giske, Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Høyre og andre slå seg på brystet gjennom økonomisk støtte til blant annet norsk idrett.

Argumentet om å få kontroll på spilleavhengigheten gjennom et statlig monopol holder ikke mål. Det er ingen forskjell på om det står Norsk Tipping på automatene eller navnet på en privat bedrift som driver etter retningslinjene som politikerne har vedtatt. Politikerne trenger ikke et statlig selskap for å ta sosialpolitiske hensyn, selv om domstolen utvilsomt tror dette.

Norge har, spesielt på 90-tallet, hatt en liberal politikk på området automater. Politikerne burde ha vært begeistret over den liberale holdningen, utviklet dette gjennom avvikling av konsesjonssystemet. Dessverre har det store flertallet valgt en helt annen retning, uten at Hjelpelinjen vil få færre henvendelser i fremtiden.

Dette er en sørgelig dag!

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tony
Tony
15 years ago

Her må det være lov å være sterkt uenig med Solvik. De private automat operatørene har opptrådd svært kynisk, og har utstyrt og plassert automatene for å skape mest mulig profitt og dermed også spilleavhengighet. Resultatene har vi sett. Det kan ikke sies annet enn at det er store personlige tragedier som har vært resultatet av automat operatørene sin pengegriskhet. Denne bransjen har totalt sett ikke noe positiv effekt for samfunnet, selv om de må videreføre noe av midlene til gode formål. De som er kjent i et lokalmiljø, ser fort at det er de «svakeste sjelene» som tilbringer store… Read more »

Boye
15 years ago

Tony:

Nå er vel ikke Norsk Tipping noe mindre kynisk i sin markedsføring av milliongevinster i statlige lotterier. Den eneste forskjellen denne dommen medfører er at pengene går til staten i stedet for til Røde Kors-prosjekter.

Johan
Johan
15 years ago

Vi kan nok vente oss aggresiv reklame fra Norsk Tipping i bekjempelse-av-spilleavghengihetens navn…

Jens Voltersvik
Jens Voltersvik
15 years ago

Alldeles slående dette med all denne dullingen med alle disse svake sjelene og at det nu ligger tilrette for fullstending fjerning av spilleauto- matene rundt om i det ganske land. Synes selv det er både rett og rimelig å lære alle disse svake sjelene det ta ansvar – heller enn det å fra folk flest personlig frihet inkludert pengespill. Og interessant dette at det ikke antydes noen som helst innskrenkninger for Norsk Tipping. Men jeg blir ikke overrasket om at plutselig en dag skjer det – at de mørke krefter vil ha slutt på dette at det på sekunder skapes… Read more »

Fra arkivet