Ukategorisert

Staten begrenser nordnorsk humor

Medietilsynet er gjennom skjønn med på å skape ulike konkurransevilkår mellom filmer som bør kunne konkurrerer om det samme publikumet.

I kveld er det premiere på filmen Kill Buljo, en film som har fått 15-års grense hos det statlige tilsynet.

Distributørene forstår ingen ting av det tilsynet har gjort i sensuren av denne filmen. Begrunnelsen til Medietilsynet er at til tross for en parodisk ramme er beskrivelsene av blodige voldshandlinger, tilsynelatende voldtekter og et seksualisert språk så nærgående og grove, at filmen får 15-årsgrense.

15-års aldersgrense på denne humoristiske filmen er merkelig ettersom tilsynet har gitt 11-års grense til filmer som American Pie, South Park og Ringenes Herre. Nord-norsk dialekt kan umulig være så skrekkelig sammenlignet det amerikanske språket.

I Norge er det forhåndskontroll av filmer som skal vises i næringssammenheng, blant annet kino – og DVD-filmer som er tenkt for barn og ungdom under 15 år. Kontrollen gjøres gjennom skjønn ettersom det ikke finnes et fasitsvar på aldersgrense. Medietilsynet driver sensur på et område der filmskaperne, distributørene, kinoene, butikkene og kioskene burde hatt frihet og ansvar til å fastsette aldersgrenser på filmene. I tillegg har foreldre og foresatte en oppgave også på dette området.

Den norske praksisen på sensur skaper ulike konkurranseforhold. Staten begrenser filmskapernes uttrykk, noe som reduserer ytringsfriheten.

Moderne teknologi som internett og mobiltelefoni har gjort spredningen av filmer uoversiktig for staten, og filmene i de nye mediene er umulig å kontrollere for myndigheter i de fleste land. Et klart eksempel på at Medietilsynets sensurpolitikk bør ta slutt.

Oro Film og skaperne av Kill Buljo vil vurdere å anke Medietilsynets avgjørelse om 15-års grense, skriver Altaposten.

Tags:

Mest lest

Arrangementer